10 + 1 τρόποι για να γίνει το μπάνιο του… παιχνίδι!

Baby-Bath-Tub

To μπάνιο πρέπει να γίνει μια αγαπημένη συνήθεια για το μωρό σου, άλλωστε συμβάλλει τόσο στη σωματική υγιεινή του όσο και στην ψυχολογική του τόνωση.

Τα περισσότερα μωρά αγαπούν το μπάνιο γιατί έρχονται σε επαφή με το νερό, και αυτό τα χαλαρώνει και τα ευχαριστεί. Για αυτό πρέπει και εσύ να χαλαρώνεις μαζί με το μωρό σου και να το μπανιάρεις χωρίς κανένα άγχος.

1. Η προετοιμασία
Γεμίζεις την ειδική πλαστική μπανιέρα ή το νιπτήρα με ζεστό νερό βάθους 5 εκατοστών περίπου και θερμοκρασίας 35-37 βαθμούς Κελσίου (χλιαρό).
Τοποθετείς το μωρό μέσα κρατώντας σταθερό το κεφάλι και το λαιμό του με το χέρι σου.

Στη συνέχεια ξεπλένεις το παιδί με καθαρό νερό και το σκουπίζεις απαλά, απλώνοντας στο τέλος μια ενυδατική κρέμα στο σώμα του.

2. Η προσοχή
Η προσοχή σου είναι πάντα στραμμένη στο μωρό σου και ποτέ δεν το αφήνεις μόνο του. Κυριολεκτικά δεν πρέπει να αφήσεις το μωρό από τα μάτια σου, αν χτυπήσει το κουδούνι τυλίγεις το μωράκι σου στην πετσέτα και το παίρνεις μαζί σου.

3. Το πλύσιμο του βρέφους τις πρώτες ημέρες…
Τις πρώτες ημέρες η φροντίδα και ο καθαρισμός του μωρού περιορίζονται στο τοπικό πλύσιμο, κυρίως στα σημεία που λερώνονται περισσότερο, όπως τα χέρια, το πρόσωπο, ο λαιμός, η μασχάλη και η περιοχή των γεννητικών οργάνων, χρησιμοποιώντας μια υγρή, με χλιαρό νερό, πετσέτα ή βρεγμένο βαμβάκι. Το πρώτο του κανονικό μπάνιο πρέπει να γίνει αφού επουλωθεί ο ομφαλός του μωρού, δηλαδή γύρω στις 10-15 ημέρες μετά τη γέννησή του. Είναι καλύτερα για τα νεογνά να κάνουν μπάνιο πριν το φαγητό, αν βέβαια δεν πεινούν πολύ.

4. Απλές οδηγίες
Ακούμπησε το μωράκι σου σε μια απαλή και επίπεδη επιφάνεια (π.χ. πάνω σε µια καθαρή πετσέτα). Ετοίμασε µια λεκάνη µε ζεστό νερό και ένα σφουγγαράκι ή ένα κομμάτι βαμβακερό ύφασμα. Έχοντας το μωράκι σου καλυμμένο ζεστά, ξεσκέπασε ένα -ένα τα άκρα και πλύνε τα απαλά. Σκούπισε το πρώτο, κάλυψε το και πλύνε το επόμενο. Αν κατά λάθος βρέξεις την περιοχή του ομφάλιου λώρου, σκούπισε απαλά µε την πετσέτα για να στεγνώσει.

5. Τα καλλυντικά
Όσο πιο μεγάλο είναι το μωράκι σου, τόσο πιο συχνά χρειάζεται μπάνιο, ειδικά όταν αρχίζει πλέον να μπουσουλά και να τρώει στερεά τροφή. Για τα μεγαλύτερα μωράκια, µία από τις χρήσιμες συμβουλές για το μπάνιο του, είναι το μπάνιο πριν τον ύπνο, διότι είναι καθαρό τη νύχτα συνεπώς το βοηθά και να χαλαρώσει και να κοιμηθεί καλύτερα. Να ξέρεις ότι το κοινό σαπούνι επηρεάζει τη δερματική χλωρίδα του μωρού και το κάνει πιο ευάλωτο σε μυκητιάσεις και δερματίτιδες.

6. Η πρώτη κολόνια
Αν θέλεις να προστατεύσεις το μωρό ενώ ταυτόχρονα να μοσχομυρίζει μπορείς να αρχίσεις να του βάζεις από νωρίς την πρώτη του κολόνια!

7. Κάθε πότε κάνουμε το μωρό μας μπάνιο…
Τους πρώτους τρεις μήνες πρέπει να κάνεις μπάνιο το νεογέννητο κάθε μέρα, ενώ από την τρίτο μήνα και μετά, κάθε δύο μέρες, εφόσον το καθαρίζεις σχολαστικά κατά την αλλαγή της πάνας και μετά από κάθε γεύμα. Αν βέβαια δεις πως το μωρό χαλαρώνει με το ζεστό νερό, κάνε του μπανάκι καθημερινά.

8. Δώσε προσοχή
Βάλε δίπλα σου όλα αυτά που θα χρειαστείς για να µην πρέπει να ψάχνεις στη διάρκεια του μπάνιου. Μια μεγάλη πετσέτα, μαλακό βαμβακερό ύφασμα, φαρμακευτικό βαμβάκι, αφρόλουτρο για μωρά, σαμπουάν για μωρά µε σύνθεση κατά των δακρύων και χτένα ή βούρτσα για μωρά. Πάντα το ένα χέρι σου πρέπει να κρατά το μωρό, όταν είναι μέσα στη μπανιέρα.

9. Και τα μαλλάκια
∆εν έχουν όλα τα νεογέννητα πολλά μαλλιά μόλις γεννηθούν, αλλά αν το δικό σου το μωράκι έχει, πλύνε τα µε σαμπουάν ειδικό για μωρά µε σύσταση κατά των δακρύων. Απλά βάλε λίγο σαμπουάν στην κορυφή του κεφαλιού και άφησέ το εκεί για λίγο πριν το ξεβγάλεις. Στην ηλικία αυτή δε χρειάζεται τρίψιμο. Πλύνε τα μαλλιά του μωρού σου τελευταία, ώστε να µη χρειαστεί να μείνει σε σαπουνάδες.

10. Όταν το μωράκι μας φοβάται το νερό…
Εάν δεις ότι γκρινιάζει ή αντιδρά περίεργα το μωρό σας κάθε φορά που το βάζεις στο νερό, μην επιμείνεις, κάνε του τοπικές πλύσεις και ξαναδοκιμάζεις μετά από μερικές μέρες.

11. Μασάζ μετά το μπάνιο…
Καλό είναι να κάνεις ένα μασάζ με βρεφικό λαδάκι ή κάποια βρεφική κρέμα. Ξαπλώνεις το μωρό σου ανάσκελα. Ακουμπάς ολόκληρη την παλάμη σου στο στήθος και την κοιλιά του και με απαλές κινήσεις αλείφεις όλο του το σώμα με λαδάκι.

Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσετε το δέρμα του ενυδατωμένο. Την ώρα του μασάζ καλό θα είναι να μιλάς στο μωρό ή να του τραγουδάς γιατί έτσι το βοηθάς πιο πολύ στο να χαλαρώσει και ηρεμήσει. Έτσι θα κοιμηθεί σαν αγγελούδι!

Πηγή: kidsgo.com.cy

Διαβάστε ακόμη:

Το μπανάκι του μωρού: Πώς να το κάνετε ένα ευχάριστο παιχνίδι

Πρακτικές συμβουλές για το μπάνιο του μωρού!

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να κάνετε μπάνιο το μωρό σας!