Τσικνοπέμπτη: Οι καλύτερες συνταγές για κρέας!

Τσικνοπέμπτη: Οι καλύτερες συνταγές για κρέας!

0

Τσικνοπέμπτη 2018: Είτε ψήσεις στα κάρβουνα είτε στο γκριλ του φούρνου, το τσίκνισμα είναι το ίδιο, αρκεί το σπίτι σου να μυρίσει τσίκνα και κρέας. Είναι η μέρα που μάλλον όλα τα ψητά κρέατα γιορτάζουν και όπως είναι φυσικό αναζητάς συνταγές για να τα αναδείξεις ή συνταγές που θα κάνουν εντύπωση!

Απλώς κάνε κλικ πάνω σε κάθε φωτογραφία για να δεις τη συνταγή και αποφάσισε εσύ ποια θα είναι τα υλικά σου (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, αρνί) αλλά και με ποιο τρόπο θέλεις να ψήσεις!

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΧΟΙΡΙΝΟ

Χοιρινές μπριζόλες φούρνου

Συστατικά

  • 1 κ.σούπας σος σόγιας
  • 2 κ.σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κ.σούπας Worcestershire sauce
  • 1 κ.γλυκού χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σουπας μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σούπας κέτσαπ
  • 6 χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο

Τρόπος μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
  • Σε ένα μικρό μπολ χτύπα μαζί τη σος σόγιας, το λάδι, την Worcestershire, το λεμόνι, τη ζάχαρη και την κέτσαπ.
  • Βάλε τις μπριζόλες σου σε ταψί και άλειψέ τες με τη μισή σος που έφτιαξες.
  • Ψήσε τες για μισή ώρα.
  • Γύρισέ τες από την άλλη πλευρά, άλειψέ τες με την υπόλοιπη σος και ψήσε άλλη μισή ώρα.


Παϊδάκια με μαρινάδα από ρούμι

Συστατικά

  • 1,5 κιλό χοιρινά παϊδάκια πλάτης άκοφτα
  • Για την πάστα
  • 5 κουταλιές σιρόπι σφένδαμου
  • 2 κουταλιές γλυκού καυτερή σάλτσα τσίλι
  • 1 κ.σούπας τριμμένο τζίντζερ σκόνη
  • 1 κ.σούπας Worcestershire σος
  • 1,5 κ.γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1,5 κ.γλυκού κύμινο
  • 1 κ.γλυκού μίγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
  • μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • Για τη σος
  • Ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο
  • 3 γαρύφαλλα
  • 125 ml κέτσαπ
  • 60 ml σκούρο ρούμι
  • 1 κ.σούπας Worcestershire sauce
  • 3 κ.σούπας ξύδι
  • 1 κουταλίτσα μουστάρδα
  • μισή κ.γλυκού μπούκοβο
  • 50 γραμμ. μαύρη ζάχαρη μαλακή
  • αλάτι, πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος

  • Ανάμειξε τα υλικά της πάστας με 2 κουταλάκια αλάτι σε ένα μπολ.
  • Σκούπισε καλά τα παϊδάκια με χαρτί κουζίνας, βάλτα σε μια λαμαρίνα και τρίψε την επιφάνειά τους με την πάστα.
  • Τύλιξέ τα σε μπόλικο αλουμινόχαρτο και άφησέ τα τουλάχιστον 3 ώρες να μαριναριστούν (το ιδανικό θα ήταν αποβραδίς).
  • Όταν είναι να τα ψήσεις βγάλε τα παϊδάκια από το ψυγείο, στράγγισε την έξτρα μαρινάδα και άφησέ τα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Εν τω μεταξύ, ετοίμασε τα κάρβουνά σου έτσι ώστε στη μισή ψησταριά να έχεις κάρβουνα και στην άλλη μισή όχι). Χρειάζεσαι μέτρια φωτιά.
  • Τοποθέτησε τα παϊδάκια σου στην ψησταριά, στο κομμάτι χωρίς τα κάρβουνα που έχεις κάνει.
  • Σκέπασέ τα και άφησέ τα να ψήνονται με το αλουμινόχαρτο περίπου 2 ώρες
  • Εν τω μεταξύ, τρίψε το τζίντζερ και το σκόρδο σε ένα μικρό τηγάνι.
  • Ρίξε τα υλικά για τη σος στο τηγάνι μαζί με 80ml νερό και σιγόβρασε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας πού και πού.
  • Αλάτοπιπέρωσε και άφησέ το στην άκρη.
  • Βγάλε το κρέας από το αλουμινόχαρτο και άλειψέ το με τη σος που έφτιαξες.
  • Βάλε το κρέας πίσω στην ψησταριά (όχι απευθείας στη φλόγα) για άλλα 30 με 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει, γυρίζοντάς το κάθε 10 λεπτά.
  • Άφησέ το να μείνει πέντε λεπτά πριν το κόψεις σε μερίδες.

Ψητές χοιρινές μπριζόλες πικάντικες

Συστατικά

  • 4 μέτριες χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. τσίλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. καυτερή σος
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Ψιλοκομένο μάνγκο ή φρέσκιες καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)

Τρόπος μαγειρέματος

  • Βάλε τις μπριζόλες σε πλαστικό σακουλάκι τροφίμων που να κλείνουν και μετά σε ένα βαθύ πιάτο.
  • Φτιάξε τη μαρινάδα: ανακάτεψε σε μπολ το χυμό λεμόνι, το τσίλι, το λάδι, το σκόρδο, το κύμινο, την κανέλα, τη σος και το αλάτι. Ρίξε το μείγμα μέσα στο σακουλάκι με τις μπριζόλες, κλείστο και κούνα το να αναμειχθεί καλά το κρέας με τη σος. Βάλε τις μπριζόλες για τουλάχιστον 4 ώρες στο ψυγείο, κουνώντας πού και που το σακουλάκι.
  • Βγάλτες από το ψυγείο και από τη μαρινάδα και ψήστες στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Μπορείς να τις σερβίρεις με φέτες μάνγκο ή αν αγαπάς τα καυτερά με καυτερές πιπερίτσες.

Παϊδάκια μπύρας

Συστατικά

  • 3 κουτάκια μπύρας
  • 3 κ.σ. αλάτι
  • 3 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1,5 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  •  2 κιλά  περίπου χοιρινά παϊδάκια
  • 1/2 φλιτζάνι Barbecue Sauce με μέλι και μπύρα (δες εδώ)

Τρόπος μαγειρέματος

  • Για τη μαρινάδα: βάλε σε ένα μεγάλο μπολ τη μπύρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το γλυκάνισο, το καγιέν, το μαύρο πιπέρι. Ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι.
  • Κόψε τα παϊδάκια σε μερίδες, ανά δύο παϊδάκια. Βάλτα σε σε σακούλα για τρόφιμα που κλείνει και βάλε τη σακούλα σε μεγάλο μπολ. Ρίξε τη μαρινάδα μέσα στη σακούλα και κλείστην. Κούνησέ την ελαφρά να πάει η μαρινάδα παντού. Βάλε το κρέας στο ψυγείο για 6 ώρες, ανακινώντας πού και πού τη σακούλα.
  • Βγάλε τα παϊδάκια από τη σακούλα και στέγνωσέ τα ελαφρά με χαρτί κουζίνας.
  • Ετοίμασε το γκριλ με τα κάρβουνά σου (ή το ηλεκτρικό) ώστε να είναι μέτρια η φωτιά. Βάλε τα παιδάκια με το κόκκαλο προς τα κάτω σε σχάρα. Σκέπασε το γκριλ και ψήσε για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι τα παϊδάκια να μαλακώσουν αλείφοντάς τα με την μπάρμπεκιου σος τα τελευταία 5 λεπτά του ψησίματος. Αν χρειαστεί πρόσθεσε περισσότερα κάρβουνα για να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του γκριλ.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙ
Burger τυλιγμένο με μπέικον

Συστατικά

  • 1/2 φλιτζ. τριμμένο τσένταρ
  • 1 κ.σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σούπας κέτσαπ
  • 1 κ.σούπας Worcestershire sauce
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/8 κ.γλυκού πιπέρι
  • μισό κιλό βοδινό κιμά
  • 6 φέτες μπέικον
  • 6 ψωμάκια για μπέργκερ ανοιγμένα στη μέση

Τρόπος μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το γκριλ στο δυνατό.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τα τυριά, το κρεμμύδι, το αυγό, την κέτσαπ, τη σος, το αλατοπίπερο.
  • Πρόσθεσε τον κιμά και ζύμωσε τα υλικά σου.
  • Φτιάξε 6 μπιφτέκια και τύλιξε το καθένα με μία φέτα μπέικον.
  • Στερέωσε το μπέικον με οδοντογλυφίδες.
  • Ψήσε στο γκρίλ για 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να γίνουν.
  • Βγάλε τις οδοντογλυφίδες και βάλε από ένα μπιφτέκι σε κάθε ψωμάκι.

Πιπεράτη μπριζόλα t-bone

Συστατικά

  • 2 κ.γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 1/2 κ.γλυκού κύμινο
  • 1 κ.γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 1 κ.γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 μπριζόλες T-bone κομμένες σε πάχος 2,5 εκατοστών σε θερμοκρασία δωματίου

Τρόπος μαγειρέματος

  • Προθέρμανε το γκριλ.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανάμιξε τις πάπρικες, το κύμινο και το σκόρδο με μία κ.σούπας αλάτι και μία κ.γλυκού πιπέρι.
  • Τρίψε τις μπριζόλες με το μίγμα των μπαχαρικών.
  • Ψήσε σε μέτριο γκρίλ για 8 λεπτά από κάθε πλευρά εάν το θέλεις μέτρια ψημένο.
  • Άφησέ το να σταθεί 5 λεπτά πριν το σερβίρεις.

Ψητή μπριζόλα με σος βουτύρου-ουίσκι

Συστατικά

  • 1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη
  • 1 κ.σ. καυτερό τσίλι
  • 1/2 κ.σ. πάπρικα καπνισμένη
  • 1/2 κ.σ. λευκό πιπέρι
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 4 μέτριες σπαλομπριζόλες με κόκκαλο
  • Βούτυρο με ουίσκι: 1 φλιτζάνι ανάλατη μαργαρίνη
  • 2 κρεμμυδάκια του στιφάδου μουλιασμένα σε ουίσκι
  • 3 κ.γ. μαϊντανό
  • 3 κ.γ. ουίσκι
  • 1/2 κουταλιά γλυκού μουστάρδα γλυκιά
  • 1/2 κουταλιά γλυκού Worcestershire σος
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος

  • Σε ένα μπολ ανάμιξε τα δύο είδη τσίλι, την πάπρικα, τα πιπέρια και τη ζάχαρη.
  • Προθέρμανε το γκριλ σε χαμηλή ένταση.
  • Για το βούτυρο με ουίσκι: Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά να αρωματιστεί το βούτυρο σε μπλέντερ, χτυπώντας ελαφρά.
  • Ρίξε το βούτυρο σε κουταλιές σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Κάντο ρολό και πλάστο να γίνει ένα ενιαίο κυλινδρικό κομμάτι και βάλτο στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες. Μπορεί να διατηρηθεί 3 μήνες στην κατάψυξη.
  • Άφησε το κρέας να πάρει θερμοκρασία δωματίου, περίπου 20 λεπτά πριν το ψήσεις. Αφού το πλύνεις, σκούπισέ το καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. Άλειψε κάθε μπριζόλα με λίγο λάδι και μία κουταλιά της σούπας από τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Τρίψε κάθε πλευρά να απλωθούν καλά τα μπαχαρικά.
  • Ψήσε τις μπριζόλες για περίπου 5 λεπτά αφού ανεβάσεις τη θερμοκρασία του γκριλ σε ψηλή ένταση. Γύρισέ τες και ψήσε άλλα 5 λεπτά για μέτρια και παραπάνω για καλοψημένη.
  • Βάλε πάνω από κάθε μπριζόλα λίγη σος από ουίσκι


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Εξωτικό σουβλάκι κοτόπουλο

Συστατικά

  • 8 ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκι
  • 800 γραμμ. κοτόπουλο μπούτι ξεκοκκαλισμένο κομμένο σε κομμάτια
  • μισό φλιτζάνι μάνγκο σε πολτό (ή 1/4 φλιτζ. μαρμελάδα)
  • 1 κ.σούπας φυστικοβούτυρο
  • 1 κ.σούπας σος σόγιας + 2 κ.γλυκού σος σόγιας
  • 270 ml γάλα καρύδας
  • 100 γραμμ. διάφορα πράσινα σαλατικά
  • 3 ραπανάκια ψιλοκομμένα
  • 1 αγγουράκι σε λεπτές φλούδες

Τρόπος μαγειρέματος

  • Πέρασε το κρέας στα καλαμάκια.
  • Ανάμιξε το μάνγκο, το φυστικοβούτυρο και τη σόγια σος σε ένα μπολ.
  • Βγάλε δύο κουταλιές σε ένα μικρότερο μπολ. Το υπόλοιπο αλειψέ το στα σουβλάκια. Όσο περισσέψει κράτησέ το στην άκρη.
  • Ψήσε τα σουβλάκια στα κάρβουνα σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν προσέχοντας να μην αρπάξουν.
  • Εν τω μεταξύ, βάλε το γάλα καρύδας και τις δύο κουταλιές από το μάνγκο που κράτησες σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, να πάρει βράση, ανακατεύοντας, για 6-8 λεπτά μέχρι να μείνει το μισό και να έχει πήξει ελαφρά.
  • Βάλε τα σαλατικά, το ραπανάκι, το αγγούρι και τα 2 κουταλάκια σόγια σε μπολ. Ανακάτεψε.
  • Βάλε τα ψημένα σου σουβλάκια σε πιατέλα και περίχυσέ τα με τη ζεστή σος καρύδας.
  • Σέρβιρε με τη σαλάτα και την υπόλοιπη σος.

Ψητό κοτόπουλο με λουκάνικα

Συστατικά

  • 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
  • 2 μικρά κρεμμύδια κομμένα στα 4
  • μισό φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σούπας μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 κ.σούπας φασκόμηλο ξερό
  • 1 κ.σούπας Worcestershire sauce
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
  • ένα δίκιλο κοτόπουλο κομμένο σε 10 κομμάτια
  • 12 μικρά λουκάνικά με πράσο
  • 2 κ.σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλo

Τρόπος μαγειρέματος

  • Στύψε τα λεμόνια σε μια μεγάλη σακούλα φαγητού που κλείνει.
  • Κόψε τις λεμονόκουπες στα 4 και βάλτες μέσα στη σακούλα μαζί με το κρεμμύδι, το λάδι, τη μουστάρδα, το ξερό φασκόμηλο της σος και λίγο πιπέρι.
  • Κλείσε τη σακούλα και ανακίνησέ την να ανακατευτούν τα υλικά.
  • Ρίξε μέσα το κοτόπουλο και ανακίνησε ξανά τη σακούλα για να καλυφθεί το κοτόπουλο.
  • Άσε τη σακούλα στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  • Άσε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  • Ρίξε το περιεχόμενο της σακούλας σε ένα βαθύ ταψί.
  • Γύρισε τα κομμάτια του κοτόπουλου ώστε να είναι με την πέτσα προς τα πάνω και αλάτισε.
  • Κόψε τα λουκάνικα σε μεγάλα κομμάτια και βάλτα ανάμεσα στο κοτόπουλο.
  • Πασπάλισε με το φρέσκο φασκόμηλο.
  • Ψήσε για μία ώρα μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Ενδιάμεσα γύρισε τα λουκάνικα για να ψηθούν ομοιόμορφα.


ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΡΝΙ

Σασλίκ με δεντρολίβανο και σκόρδο

Συστατικά

  • 1 μικρό ποδαράκι αρνίσιο (1,5 κιλό), ξεκοκκαλισμένο και κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 1 λεμόνι (το χυμό και το ψαχνό του ψιλοκομμένο)
  • 3 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • 20 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • ένα ματσάκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 πράσινες πιπεριές σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα

Τρόπος μαγειρέματος

  • Κόψε τα φύλλα από τα κλωνάρια του δεντρολίβανου.
  • Ανάμειξε το κρέας με το λεμόνι και το χυμό, το λάδι, το σκόρδο και το δεντρολίβανο. Αλατοπιπέρωσε καλά. Σκέπασε καλά το κρέας και άφησέ το στο ψυγείο για μερικές ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ).
  • Πέρασε το κρέας σε μεταλλικές σούβλες για σουβλάκι εναλλάξ με πιπεριά και κρεμμύδι. (Αν χρησιμοποιήσεις ξύλινα καλαμάκια μούλιασέ τα 20 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσεις).
  • Ζέστανε τα κάρβουνά σου και βάλε τα σουβλάκια για 5 λεπτά λεπτά από τη μία πλευρά και άλλά 5-10 λεπτά από την άλλη μέχρι να ψηθεί το κρέας.
  • Για να τεστάρεις αν το κρέας είναι ψημένο τρύπα ένα κομμάτι κρέας με ένα καλαμάκι ή μια σούβλα και δεν πρέπει να τρέξει αίμα.
  • Άφησε το κρέας να κάτσει λίγο πριν το σερβίρεις.
  • Σέρβιρε με ζεστή αραβική πίτα, τζατζίκι ή γιαούρτι, φέτες ντομάτας και αγγούρι.

Διαβάστε ακόμη:

6 μαρινάδες για τέλεια κρεατικά

Φτιάξτε εύκολο και πεντανόστιμο σπιτικό προφιτερόλ!

Πανεύκολη παγωμένη σοκολατόπιτα με μπισκότα όρεο σε 15΄