Επαναφοίτηση στο Νηπιαγωγείο: Ε, και;

shutterstock_182289353

Έχω δυο παιδάκια, ενα κοριτσάκι 7.5 ετών και ένα αγοράκι 6.5 ετών. Ηθελα εδώ και παααρα πολυ καιρο να γραψω κι εγω την δικια μου «περιπετεια» που αντιμετωπισα και αντιμετωπιζω ακομα με το γιοκα μου! Οχι τιποτε σοβαρο βεβαια, αλλα σημαντικο για την υπολοιπη ζωη του και θα σας πω το γιατι.

Ειναι γεννημενος Οκτωβρη του 2007. Οταν ηταν 3,5 χρονων καταλαβα οτι εχει διασπαση προσοχης (λογω οτι εχουμε στο περιβαλλον μας παιδακι με αυτισμο και το ζω απο κοντα μου ηταν πιο ευκολη η «δικια μου διαγνωση»!) Κλεινω ραντεβου σε ενα ιδιωτικό κεντρο (εμπιστοσυνης) για αξιολογηση. Η διαγνωση ηταν διασπαση προσοχης και φτωχο λεξιλογιο. Αυτο σημαινε οτι πρεπει να ξεκινησουμε λογοθεραπειες και εργοθεραπειες. Λεω εγω: μωρε μηπως ειναι μικρος ακομα, να του δωσουμε λιγο περισσοτερο χρονο να παει σχολειο κτλ; και μου λενε «Ναι, μπορεις να περιμενεις λιγο ακομα αλλα σε παρακαλω μην τον αφησεις γιατι αν δεν βοηθηθει με θεραπειες οταν θα ερθει η ωρα για το δημοτικο, θα δυσκολευτει και δεν θα τα καταφερνει, θα απογοητευεται και ετσι θα ειναι για ολα του τα σχολικα χρονια«

Σκεφτομαι «Καλε τι μου λεει αυτος; Ιδιωτικό κεντρο, τι περιμενες; Θα παω σε ενα δημοσιο!«

Κατι το οτι το αμελησα να κλεισω ραντεβου σε δημοσιο (θελεις… 1 χρονο για να σου κλεισουν), κατι οτι περιμενα να τελειωσει το προνηπιο και να εχω μια πιο σφαιρικη αποψη, κατι οτι με καθησυχαζαν οι νηπιαγωγοι, αλλαξαμε και νηπιαγωγειο, καινουρια νηπιαγωγος να μου πει και αυτη τη γνωμη της…. Φτασαμε στα Χριστουγεννα του νηπιου πια και εγω αρχισα να αγχωνομαι πραγματικα! Παιρνω τηλεφωνο στο κεντρο ψυχικης υγειας της περιοχης μου και μου κλεινουν ραντεβου μετα απο 2 μηνες ευτυχως (το ραντεβου κλειστηκε τοσο γρηγορα επειδη το παιδι θα πηγαινε Α’ δημοτικου και δινουν «προτεραιοτητα», ατυπα φυσικα).

Διαγνωση η ιδια ακριβως. Και μου λενε οτι καλο θα ειναι να κανει επαναληψη νηπιου για να ωριμασει ο λογος του και η γραφη του! (δεν θα του προσφερει κατι περισσοτερο το νηπιο, απλα ενας χρονος ακομα να ωριμασει το ιδιο το παιδι)

Ξεκιναμε αμεσως λογο και εργο μηπως και προλαβουμε για αν παει κανονικα στην Α’ Δημοτικου (δυστυχως ηδη ηξερε οτι πρεπει να παει δημοτικο κανονικα). Μετα απο πολλη συζητηση με την καταπληκτικη ψυχολογο του ιδ. κεντρου και μετα τα αποτελεσματα του τεστ σχολικής ετοιμότηταςπου καναμε, ειδαμε οτι καλο θα ηταν να περιμενουμε ακομα μια χρονια για την Α’ Δημοτικου. Σκεφτηκαμε οτι αυτο θα ηταν το καλυτερο για τον γιοκα μας γιατι αν δε δεχομασταν να κανει επαναφοιτηση, θα του ηταν πολυ δυσκολο σε ολα τα σχολικα του χρονια και παντα θα στεναχωριοταν και θα απογοητευονταν πολυ ευκολα και αυτο θα τον εκανε ακομα χειροτερο μαθητη!!!

Η ανακοινωση στο παιδι ηταν πολυ δυσκολη, οπως και η αντιμετωπιση προς τους συμμαθητες του που προχωρησαν στο δημοτικο, αλλα με τις σωστες συμβουλες της παιδοψυχολογου του κεντρου και με την «ακομπλεξαριστη» συμπεριφορα την δικια μου και του αντρα μου το ξεπερασε και προχωραει! Τωρα κανουμε θεραπειες ακομα και προετοιμαζομαστε γραφικα για την  Α’ δημοτικου. Η γραφη του ειναι ανωριμη ακομα αλλα πραγρατικα προσπαθει! Ελπιζω μεχρι τον Ιουνιο να «ξεμπερδεψουμε» με ολα αυτα!

Ολα τα παραπανω τα γραφω γιατι:

Δεν αφορα τις μανουλες που εχουν παρει διαγνωση αλλα τις μανουλες που υποψιαζονται κατι. Να μην το αφησουν, να το ψαξουν και να μην επαναπαυονται με τις δασκαλες! Οι νηπιαγωγοι μας ειναι καταπληκτικες και τον εχουν βοηθησει πολυ, αλλα δεν εχει καμια τους γνωσεις για κατι περισσοτερο! Μονο οταν ειναι κατι πολυ εμφανες το καταλαβαινουν (εμας η αληθεια ειναι οτι δεν ειναι εμφανες καθολου).

Οταν πια επρεπε να πω σε καποιες μαμαδες οτι δεν θα παμε Α’ Δημοτικού, αλλες δεν το ειχαν ακουσει ποτε οτι μπορει να γινει επαναληψη νηπιου και αλλες μου ελεγαν «καλα εκανες» και «οτι καλυτερο για το παιδι εκανες» και «το δικο μου ποσο παιδευτηκε» και «εισαι τυχερη που το καταλαβες νωρις… εμεις το καταλαβαμε στην Β Δημοτικου» και αλλα πολλα τετοια!! Mια αλλη ειχε καταλαβει οτι το παιδι της δυσκολευεται αλλα δεν ειχε ακουσει ποτε οτι μπορει να γινει ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ!

Μανουλες… για ολα αυτα αν υπαρχει καποια υποψια να εχετε υποψιν σας το τεστ σχολικης ετοιμοτητας!! Σε δημοσιο για ραντεβου 8 μηνες πιο πριν, σε ιδιωτικο αμεσως!!

Αν βοηθησω εστω και μια. θα χαρω πολυ!!!

μαμα Τ.

Πηγή: eimaimama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Σχολείο… Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και μετά στο γυμνάσιο

Όλα όσα εύχονταν οι νηπιαγωγοί να γνώριζαν οι γονείς των παιδιών του νηπιαγωγείου!

Ένα γράμμα στην δασκάλα του νηπιαγωγείου του παιδιού μου…