Πώς να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει το λόγο και την ομιλία μέσα από καθημερινές δραστηριότητες

ΠΑΙΔΙ-ΚΑΙ-ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-922x613

Μιλήστε με τα παιδιά σας, είναι  πολύ σημαντικό. Τα παιδιά χρειάζονται τις συζητήσεις για να μαθαίνουν. Στην πραγματικότητα τους αρέσει πολύ να μιλάνε, ειδικά στα ζώα! Η ζωή προσφέρει τόσες πολλές ευκαιρίες για να έχετε  πλούσιους διαλόγους. Όταν είστε στο σπίτι και προετοιμάζετε το μεσημεριανό σας, όταν παίζετε στην αυλή, όταν πηγαίνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Υπάρχουν παντού ευκαιρίες για να χτίσετε δημιουργικές συζητήσεις! Επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να τα καταλάβουν όλα αυτά που τους λέμε δεν σημαίνει πως δεν είναι ωφέλιμα για αυτά. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι: μιλήστε στα παιδιά σας κάθε μέρα και μιλήστε πολύ, γιατί είναι πραγματικά πολύ σημαντικό!

Υπάρχουν πάρα πολλές τεχνικές που οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αναπτύξουν τις ικανότητες των παιδιών στην ομιλία. Εγώ θα σταθώ σε πέντε από αυτές που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητα σας. Δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία, παιχνίδια, εξοπλισμός  ή εκπαίδευση για να τις κατακτήσετε. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η φωνή σας και το παιδί σας φυσικά!

1. Μιλήστε για αυτό που πρόκειται να κάνετε εσείς.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν να είναι ένας σεφ σε ένα τηλεοπτικό κανάλι. Θα χρειαστεί να δώσετε οδηγίες για όλα. Ποιο υλικό θα βάλετε πρώτα, ποιο θα ακολουθήσει. Για παράδειγμα αν ετοιμάζετε το πρωινό μαζί με το παιδί σας, περιγράψτε με κάθε λεπτομέρεια τι πρόκειται να κάνετε! Δείξτε να το απολαμβάνετε! Αναρωτηθείτε για το που είναι το μέλι; Που είναι το μαχαίρι; Οι μορφασμοί στο πρόσωπο  και οι κατάλληλες κινήσεις με το σώμα ενθαρρύνουν το παιδί και την ομιλία του.

Αυτή την τεχνική μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε παντού, στο σουπερμάρκετ, στο θέατρο, στο αυτοκίνητο και φυσικά στο σπίτι. Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο στην αρχή, αλλά αργότερα θα σας αρέσει πολύ!

2. Μιλήστε για αυτό που πρόκειται να κάνει το παιδί σας.

Για παράδειγμα αν βλέπετε το παιδί σας να παίζει με το αυτοκίνητο πείτε του, σπρώξε το αυτοκίνητο. «Προχώρα! Γρήγορα! Ουπς! Θα τρακάρουμε.» Σημασία έχει να προχωρήσουμε το διάλογο και να δημιουργήσουμε εικόνες στο παιδί.

3. Περίμενε και άκου! (ίσως είναι και η πιο σημαντική τεχνική)

Περίμενε να ακούσεις τι λέει το παιδί. Πολλές φορές οι ενήλικες κάνουμε πολλές ερωτήσεις στα παιδιά και δεν τους δίνουμε αρκετό χρόνο για να μας απαντήσουν. Τα παιδιά έχουν πάρα πολλά να πουν, αν όμως δεν τους δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν περιορίζουμε την εξέλιξη στο λόγο τους. Ένας καλός κανόνας για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μιλήσουν είναι να περιμένουμε 5’’ με 10’’ για να μας απαντήσουν στην ερώτηση που τους έχουμε κάνει. Να θυμάστε πως αν τους δίνετε χρόνο για να απαντήσουν το μήνυμα που παίρνουν είναι πως νοιάζεστε για αυτά που έχουν να σας πουν.

4. Modeling

Το κλειδί σ’ αυτή την τεχνική είναι να πείτε ή να δείξετε στο παιδί σας τι θέλετε να κάνει πριν το κάνει. Για παράδειγμα, φανταστείτε να πηγαίνετε το παιδί σας  στο σχολείο, ανοίγετε την πόρτα και βλέπετε τη δασκάλα του, δίπλα σας είναι το παιδί σας, πείτε στη δασκάλα: καλημέρα σας κυρία Μαρία, και μετά στραφείτε στο παιδί σας και πείτε του Πέτρο, τι θα πεις στην κυρία Μαρία;  Καλημέρα κυρία Μαρία! Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα για το modeling .Το παιδί αντιλαμβάνεται τι πρέπει να πει και πότε πρέπει να το πει. Το συμπέρασμα είναι δείξτε και  να πείτε στο παιδί σας τι θέλετε να κάνει!

5. Πείτε περισσότερα!

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας πει: σκύλος! Εσείς να πείτε, ναι, είδα ένα σκύλο. Αν το παιδί σας πει: ο σκύλος τρώει! Εσείς διευρύνετε την πρόταση, ναι, αυτός ο σκύλος τρώει! Το μυστικό είναι να αυξήσουμε τον όγκο ομιλίας του παιδιού. Έτσι χτίζουμε το λόγο του.

Θυμηθείτε πως τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά με εξάσκηση και με επιμονή θα γίνει πιο άνετο και  πιο αποτελεσματικό. Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας για να ενθαρρύνετε την ομιλία του.

Δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε …τώρα!

Ιουλιέτα Νταβέλα, λογοθεραπεύτρια 

Πηγή: mikroimegaloi.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πέντε σημάδια γλωσσικής καθυστέρησης ενός νηπίου

Λογοθεραπεία και παιδιά… Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Λογοθεραπεία..; Μα δεν έχει και τίποτα!Θα του περάσει μεγαλώνοντας..!