Μαμά,δεν σε χρειάζομαι.Θέλω να έχω τον έλεγχο….

Deal-With-a-Strong-Willed-C

Αν νιώθετε συχνά πως το παιδί σας θέλει να έχει τον έλεγχο και εσείς παλεύετε για να τον κερδίσετε τότε έχετε ένα παιδί με θέλει να έχει τον έλεγχο και να ενεργεί μόνο του.

Από την μια εκτιμάτε την δυνατή του προσωπικότητα επειδή αυτό αποτελεί δείγμα μελλοντικής επιτυχίας. Από την άλλη όμως είναι πολύ αγχωτικό όταν ετοιμάζεστε να φύγετε και εκείνο αρνείται να βάλει το παντελόνι του.

Και κάπως έτσι ξεκινάνε οι καυγάδες…

Υπάρχει λύση με ένα τέτοιο παιδί; Φυσικά!

Τα παιδιά αυτά θέλουν επιλογές.Αντί να του λέτε για παράδειγμα να ντυθεί , μπορείτε να το ρωτήσετε αν θα βάλει το μπλε ή το κόκκινο φόρεμα κλπ.

Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς και να έχουν και συνέπειες.Δεν μπορεί να σπάει τους κανόνες χωρίς να έχει συνέπειες. Πρέπει λοιπόν να είστε συνεπείς και να τηρήσετε τον λόγο σας αν παραβεί κάποιον κανόνα.

Ένα παιδί που θέλει να έχει τον έλεγχο είναι πιο επιρρεπές στις αλλαγές διάθεσης και στην γκρίνια και τα κλάματα.Παρ’όλα αυτά είναι εξυπνότερο από τα άλλα παιδιά. Αν ενδώσετε στην γκρίνια του τότε θα καταλάβει πως υποχωρείτε και θα παίρνει αυτό που θέλει με τον τρόπο του.

Καλό θα  ήταν να το προειδοποιήσετε πριν συμβεί κάτι. Αν ξέρει τι θα περιμένει θα του είναι πιο εύκολο να αντιδράσει με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε ότι το πρωί πρέπει να ξυπνήσει νωρίς για να πάτε κάπου και για αυτό σε 15 λεπτά πρέπει σε λίγο να ξαπλώσει για ύπνο.

Δώστε του λίγο χρόνο παραπάνω για να ετοιμαστεί. Αυτά τα παιδιά είναι ανεξάρτητα και θέλουν να κάνουν τα πράγματα μόνα τους κάτι το οποίο χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Αν είστε προετοιμασμένοι να δώσετε λίγο παραπάνω χρόνο τότε θα αποφύγετε τυχόν γκρίνιες και κλάματα.

Ποιο παιδί δεν θέλει να ακούει καλά λόγια όταν κάνει κάτι σωστά;Άρα γιατί το δικό σας να αποτελέσει εξαίρεση;Πείτε του λοιπόν έναν καλό λόγο όταν τα καταφέρνει επειδή έτσι θα προσπαθήσει ακόμη περισσότερο την επόμενη φορά…

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Δεν άλλαξε η ζωή μου τώρα που έγινα γονιός. Οι λεπτομέρειες άλλαξαν!

Οργανώνοντας τα Σαββατοκύριακα της οικογένειας

10 πράγματα που έχουν ανάγκη να ακούσουν οι γονείς όταν νιώθουν να πνίγονται…