Χαρτζιλίκι : Να του δίνω ή όχι;

main_allowance

Χαρτζιλίκι

Το να δίνετε ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά σας κάθε εβδομάδα (ο οποίος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να παίρνουν χρήματα στα χέρια τους) θα τους μάθει να αισθάνονται πως κάτι τους ανήκει με τον καιρό. Το να λαμβάνεις χρήματα όμως από το πουθενά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ζωή. Ως ενήλικες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως για να αποκτήσουμε χρήματα πρέπει να δουλέψουμε και το χαρτζιλίκι τους διδάσκει ακριβώς το αντίθετο. Αντί να δίνετε λοιπόν χαρτζιλίκι στα παιδιά σας, θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε την ευκαιρία και να τους μάθετε τη σχέση που έχει η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά και η ανταμοιβή.

“Προμήθεια”

Αν δεν μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας χαρτζιλίκι λοιπόν πώς θα κερδίζουν χρήματα για να μάθουν να τα διαχειρίζονται; Θα πάρουν προμήθεια. Τι είναι η προμήθεια; Όπως ένας πωλητής που κερδίζει χρήματα με βάση τις πωλήσεις που κάνει, έτσι και το παιδί θα μπορεί να κερδίζει την προμήθεια αυτή και να βγάζει χρήματα ανάλογα το πόσο σας βοηθάει. Ακριβώς, μιλάμε για τις δουλειές του σπιτιού!

Η ιδέα είναι πως κάθε δουλειά μέσα στο σπίτι έχει μία αξία. Το παιδί που κάνει τη δουλειά αυτή θα «πληρωθεί» για αυτήν στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα σε σχέση με το να του δίνετε κάθε βδομάδα χαρτζιλίκι, απλά γιατί υπάρχει. Η προμήθεια μαθαίνει στα παιδιά πως χρειάζεται να δουλέψουν για να αποκτήσουν οτιδήποτε. Δίνοντας μεγαλύτερη αξία σε πιο δύσκολες δουλειές, θα τους μάθετε πως όσο πιο σκληρά δουλεύει κανείς, τόσο πιο πολλά κερδίζει. Όταν τα παιδιά έχουν τη δύναμη να καθορίσουν πόσα χρήματα θα κερδίσουν στο τέλος της κάθε εβδομάδας, μαθαίνουν καλύτερα πώς να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Έτσι, είναι σε θέση να θέτουν στόχους, ίσως να θέλουν να αγοράσουν μία συγκεκριμένη ταινία σε DVD ή ένα παιχνίδι, και μπορούν να δουν αυτόματα πως η προσπάθειά τους ήταν αυτή που τους χάρισε το συγκεκριμένο αντικείμενο.

should-you-allow-allowance3resize

Σεβασμός

Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα χρήματα που με τόσο κόπο έβγαλαν για να αγοράσουν παιχνίδια ή κάτι που θέλουν, τα εκτιμούν περισσότερο. Δεν μαθαίνουν μόνο την οικονομική αξία του αντικειμένου αλλά και τη φυσική του αξία. Τα παιδιά θα θυμούνται πόσα παράθυρα καθάρισαν και πόσα πιάτα έπλυναν για να καταφέρουν να αποκτήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο, με αποτέλεσμα τον σεβασμό προς αυτό.

Πέρα όμως από το θέμα της χρηματικής επιβράβευσης, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν πως υπάρχουν ορισμένες δουλειές στο σπίτι που θα πρέπει να κάνουν, απλά επειδή ανήκουν στην οικογένεια. Αυτές οι δουλειές μπορεί να διαφέρουν σε κάθε οικογένεια, αλλά ένα παράδειγμα μπορεί να είναι το να κρατάνε καθαρό το δωμάτιό τους, να μαζεύουν το τραπέζι μετά το φαγητό, να συμμαζεύουν ένα συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού κτλ…

Οι δουλειές που έχουν «προμήθεια» μπορεί να είναι αυτές που χρειάζονται λίγη περισσότερη δουλειά, και συνήθως τις κάνουν η μαμά ή ο μπαμπάς. Για παράδειγμα, το να μαγειρέψουν για την οικογένεια, να βοηθήσουν στο συμμάζεμα της αποθήκης, να καθαρίσουν την αυλή, ή ακόμη και να σκουπίσουν το γκαράζ. Προσπαθήστε να θυμάστε πως τα χρήματα ΕΙΝΑΙ ένα εργαλείο. Είναι κάτι που θα τους μάθει πως υπάρχουν πράγματα που τους δίνονται απλά και άλλα που θα πρέπει να τα κερδίσουν.

Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Μετάφραση από dailymom.com

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: Το άγχος του θηλασμού οδηγεί πολλές νέες μαμάδες στο να τον σταματήσουν

Δίδυμα μωρά γεννήθηκαν μέσα στον αμνιακό τους σάκο! (φωτογραφίες)

17 τρυφερά σκίτσα που μας δείχνουν τον μοναδικό δεσμό της οικογένειας!