Πιεστικοί γονείς: Θεωρούν τα παιδιά τους ως προέκταση του εαυτού τους!

294C1F4000000578-3107384-image-a-64_1433253924148

Oι πιεστικοί γονείς προσπαθούν να ζήσουν μέσα από τη ζωή των παιδιών τους, καθώς δεν μπορούν να τα δουν ως οντότητα, αλλά ως προέκταση του εαυτού τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όσο περισσότερο βλέπουν οι γονείς τα παιδιά τους ως ένα κομμάτι του εαυτού τους, τόσο πιο πιθανό είναι να απαιτούν από τα παιδιά τους να εκπληρώσουν τα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που δεν αναγνωρίζουν την ατομικότητα του παιδιού τους είναι πολύ πιθανό να το ωθήσουν σε χόμπι όπως η ηθοποιία ή κάποιο σπορ, για παράδειγμα, αν κάποτε οι ίδιοι ονειρεύονταν να γίνουν διάσημοι ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές.

Αντίθετα, όσοι αναγνωρίζουν πως το παιδί τους έχει τα δικά του ενδιαφέροντα και τις δικές του φιλοδοξίες, είναι λιγότερο πιθανό να μεταφέρουν τις δικές τους φιλοδοξίες στον απρόθυμο γιο ή την κόρη τους.

Ψυχολόγοι από το Ohio State University και το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία μελέτησαν 73 γονείς, κυρίως μητέρες, παιδιών ηλικίας 8 έως 15 ετών.

Δόθηκαν ερωτηματολόγια στους γονείς ώστε να αξιολογηθεί το πώς βλέπουν τα παιδιά τους σε σχέση με τον εαυτό τους, από το εντελώς διαφορετικά έως το σχεδόν πανομοιότυπα.

Έπειτα τους ζητήθηκε να σημειώσουν δύο από τις φιλοδοξίες που εκείνοι ή κάποιος φίλος τους δεν κατάφεραν ποτέ να πραγματοποιήσουν στη ζωή τους, όπως το να γίνουν πρωταθλητές στο τένις ή να γίνουν επιτυχημένοι συγγραφείς.

Τέλος, οι γονείς απάντησαν σχετικά με την επιθυμία τους να επιδιώξουν τα παιδιά τους αυτές τις αποτυχημένες φιλοδοξίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, έδειξαν πως οι γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους σαν προέκταση του εαυτού τους ήταν πιθανότερο να επιθυμούν από εκείνα να εκπληρώσουν τα όνειρα που άφησαν πίσω τους οι ίδιοι, αλλά όχι και οι φίλοι τους.

Ο καθηγητής Brad Bushman, που συμμετείχε στη μελέτη, είπε πως οι γονείς φαίνεται να «Ζουν μέσω των παιδιών τους».

«Οι γονείς μπορεί έτσι να αισθανθούν λίγη από τη δόξα των παιδιών τους και να μειώσουν τα συναισθήματα της απογοήτευσης ή της μετάνοιας που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους στόχους τους», αναφέρει επίσης.

Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Μετάφραση από telegraph.co.uk

Διαβάστε ακόμη:

Το να είσαι μαμά είναι δύσκολο… Αλλά….

Τώρα που έγινα μαμά πρέπει να αποδεχτώ το γεγονός  ότι…

Οι Σουηδοί μπαμπάδες κατά τη διάρκεια της γονικής τους άδειας!