Μεγαλώνοντας ένα παιδί με δυσλεξία…

learningdisability

Η ανατροφή ενός παιδιού με δυσλεξία μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Μπορεί να αναρωτιέστε αν αυτό το ζήτημα μάθησης θα επηρεάσει το μέλλον του παιδιού σας. Αλλά η δυσλεξία δεν είναι μια πρόβλεψη της αποτυχίας. Η δυσλεξία είναι αρκετά κοινή, και πολλά επιτυχημένα άτομα έχουν δυσλεξία.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διδασκαλίας που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με δυσλεξία να πετύχουν. Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε ως γονέας για το παιδί σας.

Αν είστε νέος στο εγχείρημα, μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τα πάντα με τη μία. Αρχίστε να βοηθάτε το παιδί σας με το να μάθετε περισσότερα για τα συμπτώματα, τα αίτια και τις στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι και στο σχολείο.

Τι είναι η δυσλεξία;

Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε τί είναι η δυσλεξία είναι να δούμε το τί δεν είναι. Δεν είναι ένα σημάδι χαμηλής νοημοσύνης ή τεμπελιάς. Επίσης, δεν οφείλεται σε κακή όραση. Είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την γραπτή και προφορική γλώσσα.

Η δυσλεξία κατά κύριο λόγο σχετίζεται με την ανάγνωση. Μερικοί γιατροί και εκπαιδευτικοί αναφέρονται σε αυτήν ως «διαταραχή της ανάγνωσης” ή “αναγνωστική αναπηρία.” Αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γραφή, την ορθογραφία, αλλά και τον λόγο.

Δυσλεξία στα παιδιά: Τα πρώτα σημάδια!

Τα άτομα με δυσλεξία μπορούν σίγουρα να κατανοήσουν σύνθετες ιδέες. Μερικές φορές μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν. Μπορεί επίσης να χρειάζονται έναν διαφορετικό τρόπο για να επεξεργάζονται τις πληροφορίες, όπως το να ακούνε ένα βιβλίο σε audiobook αντί να το διαβάζουν.

Εάν το παιδί σας έχει δυσλεξία, δεν είναι κάτι που θα περάσει με τον καιρό. Είναι μια δια βίου κατάσταση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένο και επιτυχημένο στη ζωή του. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές στρατηγικές διδασκαλίας και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με δυσλεξία έχουν επιτυχή σταδιοδρομία στις επιχειρήσεις, την επιστήμη και τις τέχνες.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος διάσημων ανθρώπων με δυσλεξία. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον επενδυτή Charles Schwab και την ηθοποιό Whoopi Goldberg.

Τα άτομα με δυσλεξία είναι συχνά πολύ δημιουργικά. Είναι ασαφές κατά πόσον τέτοια δημιουργικότητα προέρχεται από την πιο ελεύθερη σκέψη τους ή από το ότι το μυαλό τους λειτουργεί κάπως διαφορετικά.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου, ωστόσο, ότι η δυσκολία στην ανάγνωση και άλλα τέτοια θέματα μπορούν να οδηγήσουν σε απογοήτευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το άγχος στο σχολείο και τα μαθήματα, μπορούν να κάνουν τα παιδιά με δυσλεξία να χάσουν το κίνητρο για να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία και στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Μπορείτε να δοκιμάστε ποια από αυτά λειτουργούν καλύτερα στο παιδί σας. Αλλά η εξεύρεση των κατάλληλων στρατηγικών και η συνεχής βελτίωση μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δείτε ένα κείμενο μέσα από τα μάτια ενός ατόμου με δυσλεξία!

Τα 50 Συμπτώματα της Δυσλεξίας