Στην Ελλάδα τείνουμε να είμαστε υπερπροστατευτικοί με τα μικρά μας. Κάποιοι κανόνες που ίσχυαν στο παρελθόνόπως το να μην βγάζουμε ένα νεογέννητο από το σπίτι τις πρώτες 40 ημέρες, ή η σχολαστική αποστείρωση όλων των αντικειμένων όπως το μπιμπερό και άλλα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά μας, έχουν εγκαταλειφθεί. Σχετικά πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα μάς δείχνουν ότι η υπερβολικά αποστειρωμένη βρεφική ηλικία μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά μας σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, όπως οι αλλεργίες, το άσθμα και άλλες, πιο σοβαρές καταστάσεις. Η θεωρία αυτή που αποκαλείται επιστημονικά «Υπόθεση Υγιεινής» (Hygiene Hypothesis) προτάθηκε αρχικά το 1980.
Η «Υπόθεση Υγιεινής» είναι μια θεωρία που προτείνει πως το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα μικρό παιδί μπορεί να παραείναι «καθαρό» κατά το διάστημα που το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού ωριμάζει, προκειμένου να ανταποκριθεί στις διάφορες απειλές που θα παρουσιαστούν αργότερα στη ζωή. Στα έμβρυα, το ανοσοποιητικό σύστημα πιστεύεται ότι καταστέλλεται για να αποφευχθεί η απόρριψη του μητρικού ιστού, αλλά όταν το παιδί γεννιέται, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα πρέπει να ξεκινήσει να αναγνωρίζει αντιγόνα τα οποία μπορεί να συνδέονται με επιβλαβείς μολύνσεις. Εάν το περιβάλλον είναι “πολύ καθαρό”, η υπόθεση υποστηρίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα ωριμάσει σωστά, και μπορεί να μην αντιδρά με τον κατάλληλο τρόπο όταν συναντά μικρόβια (ιούς, βακτήρια, μύκητες, και παράσιτα) ή άλλες περιβαλλοντικές αιτίες (γύρη, τρίχωμα ζώων, σπόρια μυκήτων) αργότερα στη ζωή. Η υπόθεση υποστηρίζει ότι η έλλειψη έκθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε προκλήσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως το άσθμα.
5 λόγοι για να αφήσετε τα παιδιά σας να λερωθούν
Το κλειδί για την κατανόηση του πώς η Υπόθεση Υγιεινής μπορεί να εξηγήσει το υψηλό επίπεδο του άσθματος στα αναπτυγμένα έθνη (και ίσως και ενός αριθμού άλλων ασθενειών όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι η γνώση του πώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύσσεται, ωριμάζει, και αυτο-ρυθμίζεται. Αν και οι λεπτομέρειες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να γεμίσουν βιβλία, μια πολύ σύντομη περίληψη έχει ως εξής:
- Η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί τον πολλαπλασιασμό μιας σειράς από τύπους ανοσοκυττάρων (για παράδειγμα, τα κύτταρα Τ, τα κύτταρα Β, τα μακροφάγα, τα ηωσινόφιλα, τα κύτταρα δολοφόνοι), μερικά από τα οποία επιτίθενται σε μολυσματικούς παράγοντες απευθείας, ενώ άλλα παράγουν ουσίες (για παράδειγμα, αντισώματα και κυτοκίνες) που προκαλούν ή ενισχύουν τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού μας.
- Η Υπόθεση Υγιεινής υποδηλώνει ότι η καθυστέρηση στην έκθεσή μας σε βακτήρια καθώς και νοσογόνους παράγοντες, καθιστά ασθενέστερη την ανοσολογική αντίδραση, που με τη σειρά της, μειώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά για να καταστέλλει φλεγμονώδεις καταστάσεις.
- Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα βακτήρια και οι παρασιτικοί οργανισμοί, όταν εκτίθενται σε ένα ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής του, συντελούν στην ομαλή ανάπτυξή του. Κατά συνέπεια, σε ένα «πολύ καθαρό περιβάλλον», το ανοσοποιητικό σύστημα βρεφών και μικρών παιδιών μπορεί να μην δέχεται τις απαραίτητες προκλήσεις για τη σωστή ανάπτυξή του και, σύμφωνα με την Υπόθεση Υγιεινής, να αναπτύσσονται προβλήματα όπως το άσθμα και άλλες καταστάσεις που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς να διαχειριστούμε το πρόβλημα
Σύμφωνα με τον δρ. Offit της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (UPENN), οι παλαιότερες γενιές παιδιών που μπορεί περιστασιακά να έπιναν νερό απ’ευθείας από το λάστιχο του κήπου μπορεί να είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν αλλεργίες, άσθμα και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ας χαλαρώσουμε λοιπόν και εφόσον δεν υπάρχουν ειδικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για τους οποίους πρέπει να προσέχουμε, ας αφήσουμε τα παιδιά μας να κινηθούν ελεύθερα στο περιβάλλον που κινούμαστε και εμείς, χωρίς να παίρνουμε ειδικά μέτρα καθαριότητας και αποστείρωσης που δεν θα παίρναμε για εμάς τους ίδιους.
Πηγή: mommy.gr