Το “σύνδρομο” του μεσαίου παιδιού…

siblings2

Μερικά παιδιά βρίσκουν δύσκολο το να περιβάλλονται από ένα μεγαλύτερο αδερφάκι και από ένα μικρότερο.

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Οι γονείς δίνουν περισσότερη προσοχή στο μεγαλύτερο επειδή είναι μεγάλος και στο μικρότερο παιδί επειδή είναι μικρό και χρειάζεται την βοήθειά τους. 

Άρα είμαστε σε θέση να μιλάμε για το “σύνδρομο του μεσαίου παιδιού” . Ακόμη και η σκέψη του να βρίσκονται κάπου και να είναι ανάμεσα σε δυο παιδιά τους προκαλεί θλίψη και στεναχώρια.

Νιώθουν πως μέχρι και η φωνή τους είναι δύσκολη να ακουστεί και να τραβήξει την προσοχή. Επειδή η φωνή του μεγάλου ακούγεται δυνατότερη και η φωνή του μικρότερου παιδιού είναι πιο χαριτωμένη επειδή είναι μικρό. Έτσι λοιπόν το μεσαίο παιδί  “διψάει ” για προσοχή και πολλές φορές έχει επιθετική ή αρνητική συμπεριφορά.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Πρέπει σαν γονείς να αναλάβετε δράση. Πρέπει να το κάνετε να νιώσει ιδιαίτερο και μοναδικό.  Φυσικά και όλα σας τα παιδιά είναι μοναδικά αλλά η συμπεριφορά σας απέναντί του μπορεί να μην το αποδεικνύει.  Προσπαθήστε να επιβεβαιώσετε στο κάθε παιδί σας πως έχει κάτι ξεχωριστό από το άλλο.  Μπορεί να έχει ταλέντο στην ζωγραφική  ή στον χορό.Όπως και να χει εσείς πρέπει να του το δείξετε.

Μην δείχνετε προτίμηση σε ένα παιδί  έστω και κατά λάθος. Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία στα κοπλιμέντα που τους κάνετε  και δείξτε προσοχή σε ότι σας λένε.

Αν πάλι δεν είστε σίγουροι ότι δείχνετε την ίδια προσοχή στο κάθε παιδί σας, τότε φτιάξτε ένα πρόγραμμα έτσι ώστε να κάνετε κάτι με το κάθε σας παιδί για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. 

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα

Οι ανεκτίμητες στιγμές της μητρότητας…

Τεχνικές για να βελτιώσετε τις προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών

Αλλο-γονείς, η χαμένη παρακαταθήκη των παιδιών μας…