Όχι , δεν είμαι φίλη των παιδιών μου!

slate2

“Δεν είμαι η φίλη των παιδιών μου.”

Χρόνια πριν μου είχε πει μια έμπειρη μαμά και μου φάνηκε τόσο παράξενο αυτό που άκουσα. Τότε τα παιδιά μου ήταν μικρά και εγώ νέα μαμά. Αυτή η φράση με έκανε να νιώσω αρκετά άσχημα. Είναι δυνατόν να μην είμαι φίλη με τα παιδιά μου;  Είμαι η φίλη τους, είμαι η προστάτιδά τους, η μαγείρισσά τους, η υπηρέτριά τους … είμαι τα πάντα για εκείνα.

Έχω δεσμευτεί να είμαι ο γονιός τους για πάντα.

Όμως οι φίλοι δεν αναγκάζονται να πούνε τόσα ψέματα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Δεν γίνεται να υποκρινόμαστε πως τα παιδιά  είναι επικεφαλής και έχουν τον έλεγχο επειδή τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Και μιλάω εκ πείρας.

Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτά και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα είναι.  

Πρώτα θα είστε γονιός και μετά όλα τα άλλα. Είστε υπεύθυνοι για την σωστή ανατροφή τους και πρέπει να κάνετε τα πάντα για να συμπεριφέρονται σωστά και να σέβονται τους ανθρώπους γύρω τους. Ακόμη και αν τα παιδιά σας θεωρούν άδικο αυτό που τους επιβάλλετε, εσείς πρέπει να πάρετε την απόφαση όσο δύσκολη και να είναι.

Οι φίλοι είναι δίπλα μας για να μας στηρίζουν και πολλές δεν λένε τα πράγματα όπως έχουν. Ο γονιός όμως πρέπει να βρεθεί στην δύσκολη θέση να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Αν το παιδί τους βιώσει μια αποτυχία πρέπει να βρίσκουν την δύναμη να την παραδεχθούν και να διδάξουν το ίδιο και στα παιδιά τους.  Μπορεί να φοβάστε μήπως το πληγώσετε αλλά αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να φανείτε δυνατοί.

Πολλές φορές τα παιδιά λένε κάποια πράγματα χωρίς να το σκεφτούν. Για παράδειγμα λένε άσχημα πράγματα για την εξωτερική εμφάνιση κάποιου (ακόμη και την δική σας), κρίνουν τον τρόπο που μιλάτε και τον τρόπο που φέρεστε χωρίς να νοιάζονται για τα συναισθήματά τους. Ένας φίλος μπορεί και να γελούσε με τα σχόλια κάποιου εσείς όμως δεν γελάτε σε καμία περίπτωση. Πρέπει να ξέρουν πως δεν φερόμαστε άσχημα σε κανέναν  ούτε μιλάμε άσχημα για κάποιον άλλο είτε είναι γονιός μας είτε ένας φίλος μας.

Τώρα που το σκέφτομαι είχε δίκιο εκείνη η μαμά. Δεν είμαστε φίλοι των παιδιών μας. Είμαστε γονείς τους και αυτό δεν αλλάζει…

babyradio.gr- Άννα Κ.

Δεν χρειάζεται να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή για να είσαι καλή μητέρα…

Από οποιονδήποτε άλλο περίμενα αυτή την αντίδραση αλλά όχι από μια μαμά…

Ωχ, σταματήστε να δίνετε συμβουλές σε γονείς όσοι δεν έχετε παιδιά…