Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και είναι η ιδανική εποχή για μια γενική καθαριότητα στο σπίτι. Κάνε το πρόγραμμα σου και πριν ξεκινήσεις για τη γενική σημείωσε στο νου σου τις εστίες μικροβίων στις οποίες θα χρειαστεί να εστιάσεις περισσότερο την προσοχή σου.
Κάτω από τα συρτάρια της ντουλάπας
Συγκεντρώνεται απίστευτη ποσότητα σκόνης και πολλά χνούδια. Θα χρειαστεί να βγάλεις το τελευταίο συρτάρι, να σκουπίσεις με την ηλεκτρική σκούπα και να καθαρίσεις με ένα πανάι βουτηγμένο στο ειδικό καθαριστικό για ξύλα.
Στόρια
Άλλη μια από τις κρυφές εστίες μικροβίων. Ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους (μέταλλο, ξύλο ή ύφασμα), θα επιλέξεις και την κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού για τα στόρια. Για τα μεταλλικά, χρησιμοποίησε μια κάλτσα ελαφρώς βρεγμένη με νερό ή κάποιο πολυκαθαριστικό. Για τα ξύλινα, ακολούθησε την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώντας μόνο νερό βρύσης. Μην βρέχεις υπερβολικά το ξύλο και βεβαιώσου ότι στεγνώνεις τα στόρια αμέσως. Για τα υφασμάτινα στόρια, πέρασε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανάκι από μικροΐνες.
Κάδος απορριμμάτων
Καθάρισε τον κάδο των σκουπιδιών κάτω από τον νεροχύτη, δίπλα στο ντους (δίχως να παραλείψεις να απολυμάνεις τον νιπτήρα και το ντους μετά)ή έξω, ψεκάζοντας γενναιόδωρα τον κάδο μ’ ένα καθαριστικό που περιέχει χλωρίνη και αφήνοντάς το να δράσει για 10 λεπτά. Ξέβγαλε και σκούπισε τα κατάλοιπα. Προτού βάλεις καινούρια σακούλα, βεβαιώσου ότι ο κάδος είναι τελείως στεγνός.
Φυτά
Τα φυτά είναι από τις πιο απίθανες εστίες μικροβίων. Μπορεί τα φυτά εξωτερικού χώρου να ξεπλένονται με τη βροχή, αλλά αυτά που φιλοξενείς μέσα στο σπίτι συσσωρεύουν στρώματα σκόνης στα φύλλα. Φρεσκάρισέ τα μ’ ένα ψέκασμα νερού σκούπισε τα ελαφρά με τη βοήθεια ενός μαλακού πανιού (πχ. ένα παλιό μπλουζάκι). Μην ξεχάσεις να παρατηρήσεις αν η βρωμιά περιέχει μούχλα, όπως για παράδειγμα πάνω από το χώμα, εξαιτίας του υπερβολικού ποτίσματος. Σε περίπτωση μούχλας, αντικατέστησε το χώμα.
Σίτες
Θυμάσαι να κάνεις τζάμια και παντζούρια, αλλά οι σίτες είναι από τα πιο παραμελημένα σημεία καθαρισμού σε ένα σπίτι. Απομάκρυνε τη σκόνη, το καυσαέριο και τη βρωμιά πλένοντας τις σίτες σφουγγάρι, ζεστό νερό και ένα υγρό καθαρισμού για όλες τις επιφάνειες. Αυτή τη διαδικασία καλό είναι να την κάνεις μία φορά κάθε 15 ημέρες τουλάχιστον.
6 λάθη στο καθάρισμα που δεν ξέρεις ότι κάνεις!
Τσάντες
Καθάρισε τις υφασμάτινες τσάντες με ένα απαλό καθαριστικό διάλυμα και θυμήσου να γυρίσεις την τσάντα μέσα-έξω για να σκουπίσεις τη φόδρα. Στις δερμάτινες τσάντες, χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό conditioner για δέρματα. Κι αν ακουμπήσεις κάτω την τσάντα σου στο εστιατόριο ή, ακόμη χειρότερα, στις τουαλέτες, μην την βάλεις πάνω στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας.
Πάνω μέρος του ψυγείου
Μάλλον είναι αλήθεια αυτό που λένε: «Μάτια που δε βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται». Αυτό ισχύει για το πάνω μέρος του ψυγείου που δεν θα πρέπει να ξεχνάς να σκουπίζεις όταν καθαρίζεις τις λαβές και τα πλαϊνά.
Θήκη οδοντόβουρτσας
Να ένα αντικείμενο που σίγουρα δε θες να ανήκει στις εστίες μικροβίων. Για να είσαι σίγουρη για την καθαριότητα της βύθισε τη θήκη σ’ ένα διάλυμα από ένα μέρος χλωρίνη και τρία μέρη νερό, και ξέπλυνε. Έπειτα άφησέ το να στεγνώσει ανάποδα. Εναλλακτικά, μπορείς να το πλύνεις στο πάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων.
Εξαρτήματα και βούρτσες ηλεκτρικής σκούπας
Σίγουρα καθαρίζεις τον κάδο και αντικαθιστάς τακτικά τη σακούλα, αλλά τί συμβαίνει με τα εξαρτήματα για τον καθαρισμό της ταπετσαρίας και τις βούρτσες; Διάβασε το εγχειρίδιο με τις οδηγίες και κόψε μ’ ένα ψαλίδι τρίχες και ίνες χαλιού που ενδεχομένως έχουν εμπλακεί γύρω από το βουρτσάκι.
Στρώμα γιόγκα
Θα παρατήρησες ότι μετά από μερικά μαθήματα, τα ιδρωμένα σου χέρια και πόδια αφήνουν βρώμικα σημάδια στο στρώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μικροβίων. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν τον ευκαιριακό καθαρισμό με νερό κι ένα ήπιο σαπούνι. Θυμήσου ότι τα καθαριστικά για όλες τις χρήσεις μπορούν να διαβρώσουν το υλικό.
Πηγή: helloladies.gr