Βρεφική αμνησία: Γιατί δεν καταλαβαίνει όταν λέτε «όχι»;
Ένας νευρολόγος ανακάλυψε γιατί τα μικρά παιδιά κάνουν τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, ακόμα και όταν τους λένε όχι.
Ο Δρ. Paul Frankland, ένας επιστήμονας στο Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά στο Τορόντο του Καναδά, μιλάει στη dailymail.co.uk και ισχυρίζεται ότι αυτή η «βρεφική αμνησία» οφείλεται στην ταχεία ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο – το τμήμα του εγκεφάλου που καταγράφει τα γεγονότα και τα αποθηκεύει ως αναμνήσεις.
Δεδομένου ότι οι νευρώνες αναπτύσσονται πιο αργά μετά την ηλικία των τριών ετών, μόνο τότε είναι ένα παιδί σε θέση να διαμορφώσει και να διατηρήσει τη μακροπρόθεσμη μνήμη του.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Στη μελέτη του, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Canadian Association για τις Νευροεπιστήμες, ο Δρ. Frankland εξηγεί πώς η ανάπτυξη του ιππόκαμπου είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε «βρεφική αμνησία».Βιολογικά, ο ρόλος του ιππόκαμπου είναι να καταγράφει κάθε γεγονός και να το αποθηκεύει στον εγκέφαλο για μακρόχρονη χρήση.
Κατά τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής μας όμως, πολλή ενέργεια ξοδεύεται με στόχο τη δημιουργία νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται επαρκής καταγραφή και αποθήκευση γεγονότων.
Είμαι πιο κουρασμένη και από κουρασμένη!
Έτσι το πρόβλημα, λέει ο Δρ. Frankland, είναι μια απλή περίπτωση υπερφόρτωσης.
Ενώ οι μνήμες όντως υπάρχουν μέσα στον εγκέφαλο ακόμα και πριν από την ηλικία των τριών ετών, είναι αποθηκευμένες σε τυχαία σειρά, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να τις ανακτήσει.
Ο Δρ Frankland δοκίμασε τη θεωρία του με επιβράδυνση της ανάπτυξης του ιππόκαμπου σε μια ομάδα μωρών ποντικών.
Κατ ‘αρχάς, τους δίδαξε πώς να πλοηγηθούν μέσα σε ένα λαβύρινθο. Κανονικά, όπως τα ανθρώπινα νήπια, τα μωρά ποντίκια θα έπρεπε να ξεχάσουν μετά από μερικές ημέρες πώς να γυρίζουν από το λαβύρινθο.
Αλλά με την αργή ανάπτυξη των νευρώνων τους ήταν σε θέση να αποθηκεύουν μακροχρόνια μνήμες και ως εκ τούτου να θυμούνται τη διαδρομή ακόμα και αρκετές μέρες αργότερα.
Ο Δρ Frankland ελπίζει να δοκιμάσει τη θεωρία του στους ανθρώπους, μελετώντας τα παιδιά με καρκίνο στον εγκέφαλο, δεδομένου ότι πολλά από αυτά λαμβάνουν φάρμακα τα οποία, ως παρενέργεια, επιβραδύνουν την ανάπτυξη των νεύρων στον ιππόκαμπο.
«Μπορούμε να ελέγξουμε αν η θεραπεία διατηρεί μνήμες από γεγονότα που συνέβησαν πριν από τη χημειοθεραπεία, όπως ακριβώς συνέβη στα ποντίκια», είπε NBC News.
Babyradio.gr – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή