Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Experimental Child Psychology, τα παιδιά που έχουν δυνατή μνήμη, είναι και πιο “επιδέξια” στα ψέμματα που λένε.
Παιδιά και ψέμματα πάνε χέρι-χέρι. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της North Florida και Sheffield and Stirling, εξέτασαν τις περιπτώσεις 114 παιδιών από 4 Βρετανικά σχολεία.
Χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ερωτήσεων και απαντήσεων, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εκείνα τα παιδιά που κρυφοκοίταξαν την απάντηση σε μια φανταστική ερώτηση, αν και είχαν λάβει σαφείς εντολές να μην το κάνουν.
Το απρόσμενο εύρημα (για τους γονείς!…) είναι ότι μόνο το ένα τέταρτο των παιδιών παρέβησαν τους κανονισμούς, κοιτάζοντας την απάντηση.
Περαιτέρω “ανάκριση” επέτρεψε στους ερευνητές να βρουν ποια παιδιά είπαν καλά ψέμματα και ποια παιδιά δεν τα πήγαν και τόσο καλά!
Βασικό τους στόχος ήταν να προσδιορίσουν την ικανότητα των παιδιών να υποστηρίξουν μια καλή ψεύτικη ιστορία για να καλύψουν το ψέμα τους.
Σε ξεχωριστά τεστ μνήμης, οι “καλοί ψεύτες” έδειξαν ότι είχαν καλύτερη μνήμη με λέξεις, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ήταν και καλύτερα με εικόνες (οπτικο-χωρική μνήμη).
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συνέβη, επειδή το ψέμα περιλαμβάνει την καλή μνήμη πολλών λεκτικών πληροφοριών (για να υποστηριχτεί η ψεύτικη ιστορία που κάλυπτε το ψέμα), ενώ η καλή μνήμη των εικόνων είναι λιγότερο σημαντική σε αυτή την περίπτωση.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αν και οι γονείς δεν είναι συνήθως πολύ περήφανοι όταν τα παιδιά τους λένε ψέμματα, μπορούν τουλάχιστον να είναι στην ευχάριστη θέση να γνωρίζουν ότι όταν τα παιδιά τους το κάνουν αυτό με επιτυχία, αυτό σημαίνει ότι γίνονται όλο και καλύτερα στην σκέψη και έχουν καλές δεξιότητες μνήμης.