Οι περισσότερες από εμάς όταν αποφασίζουμε να αδυνατίσουμε ή να προσέξουμε λίγο παραπάνω τη διατροφή μας, απαγορεύουμε στον εαυτό μας τελείως τα γλυκάγιατί νομίζουμε ότι έτσι θα έχουμε πιο εύκολα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σαν λογική δεν είναι λάθος μιας και η ζάχαρη είναι όντως επιζήμια για την υγεία και το αδυνάτισμα. Αρκεί όμως η στέρηση και η καταπίεση να μην λειτουργεί αντίθετα, να προκαλεί δηλαδή ξεσπάσματα και να σε οδηγεί σε υπερβολές. Γιατί σε όλες μας έχει τύχει να στερηθούμε αυτό το κομματάκι τούρτας και το βράδυ να “κατασπαράξουμε” ό,τι βρούμε από γλυκό μπροστά μας!
Για αυτό λοιπόν απενεχοποιήσε στο μυαλό σου το αγαπημένο σου γλυκό και απόλαυσέ το χωρίς ενοχές! Αυτό άλλωστε σε συμβουλεύουν και οι διαιτολόγοι, οι οποίοι συνιστούν την κατανάλωση γλυκού μια φορά την εβδομάδα (100γρ. ποσότητα), για να αποφεύγονται τα υπογλυκαιμικά επεισόδια. Εμείς εδώ σου έχουμε 5 συνταγές με light γλυκά που δεν ξεπερνούν τις 300 θερμίδες και είναι φανταστικά στη γεύση! Απόλαυσε το αγαπημένο σου χωρίς το φόβο ότι θα “χαλάσεις” τη δίαιτά σου…
Τούρτα με κρέμα και φυστικοβούτυρο
Θερμίδες: 300/μερίδα
Συστατικά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 φλιτζάνι κρεμώδες φυστικοβούτυρο light
- 1 συσκευασία τυρί κρέμαlight
- 1 συσκευασία ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα light
- 340 γραμμάρια σαντιγί
- 2 πακέτα μπισκότα τύπουdigestive τριμμένα
- 20 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σοκολάτας
Τρόπος μαγειρέματος
1.Σε ένα μίξερ χτύπησε τηζάχαρη άχνη, το φυστικοβούτυρο και το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μαλακώσουν.
2. Πρόσθεσε το γάλα και χτύπησε πολύ καλά.
3. Ανάμειξε το μείγμα με τη σαντιγί και ρίξε πάνω από τα μπισκότα.
4. Βάλε στο ψυγείο για 8 ώρες και σέρβιρε με σιρόπι σοκολάτα.
Παρφέ σοκολάτα με κράνμπερι
Θερμίδες: 286/μερίδα
Συστατικά
- 1 1/3 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι φρέσκα cranberries
- 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 1/2 φλιτζάνια άπαχο γάλα
- 2 μεγάλα κρόκοι αυγών
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 114 γραμμάρια ημίγλυκη σοκολάτα κομμάτια
- 1 φλιτζάνι σαντιγί light
- 1/4 φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
Τρόπος μαγειρέματος
1.Ανακάτεψε 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Άστο να σιγοβράσει, αφαίρεσε από τη φωτιά και ανακάτεψε το σιρόπι ζάχαρης και τα cranberriesσε ένα μικρό μπολ.
3. Βάλε στο ψυγείο για 4 ώρες.
4. Βάλε την λευκή ζάχαρη σε ένα πιάτο, πρόσθεσε τα cranberriesκαι ανακάτεψε για να πάει η ζάχαρη παντού και άστα σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
5. Ανακάτεψε το υπόλοιπο 1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, το άμυλο καλαμποκιού, και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
6. Ανακάτεψε το 1/2 φλιτζάνι γάλα και στους κρόκους αυγών σε ένα μικρό μπολ με ένα σύρμα.
7. Ζέστανε το υπόλοιπο 2 φλιτζάνια γάλα στους 180 °.
8. Ανακάτεψε το μείγμα του αυγού στο μείγμα κορν φλάουρ.
9. Σταδιακά πρόσθετε μισό ζεστό γάλα στο μείγμα της ζάχαρης, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
10. Πρόσθεσε το μείγμα του αυγού στην κατσαρόλα και άφησέ το να βράσει.
11. Μαγείρεψε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
12. Αφαίρεσε από τη θερμότητα.
13. Πρόσθεσε τη βανίλια και τη σοκολάτα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
14. Βάλε την πουτίγκα σε ένα μπολ που έχεις τοποθετήσει πάνω από ένα άλλο μεγάλο μπολ με πάγο και ανακάτεψε ανά διαστήματα για 15 λεπτά.
15. Κάλυψε την επιφάνεια της πουτίγκας με μια πλαστική μεμβράνη και βάλτο στο ψυγείο για 20 λεπτά.
16. Ανακάτεψε τη σαντιγί με το τυρί μασκαρπόνε σε ένα μπολ.
17. Πρόσθεσε περίπου 1/3 φλιτζάνι πουτίγκα σε κάθε ένα από 8 κύπελλα, συμπλήρωσε από πάνω με 3 κουταλιές της σούπας μείγμα μασκαρπόνε και στην κορυφή με περίπου 2 κουταλιές της σούπας cranberries.
Τούρτα παγωτό με σιρόπι κράνπερι
Θερμίδες: 270/μερίδα
Συστατικά
- Για την κρούστα:
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 16 μπισκότα σοκολάτας γκοφρέτα
- 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
- Σπρέι μαγειρικής
- Για την κρέμα:
- 2 μεγάλα ασπράδια αυγών
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας νερό
- 1 1/2 φλιτζάνια παγωτό βανίλια
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι φρέσκα cranberries
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
- 1/4 φλιτζάνι με γεύση πορτοκαλιού λικέρ
Τρόπος μαγειρέματος
Για την κρούστα:
Ανακάτεψε τα 3 πρώτα υλικά σε ένα μπλέντερ.
Ρίξε το βούτυρο σιγά σιγά μέχρι να συνδυαστεί καλά το μείγμα.
Ψέκασε 8 φορμάκια για κέικ με σπρέι μαγειρικής και ρίξε μέσα στο μείγμα.
Ψήσε στους 250 ° για 8 λεπτά, αφαίρεσε από το φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν.
Για την κρέμα:
Χτύπησε τα ασπράδια αυγών και το αλάτι σε ένα μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν αφρός. Ανακάτεψε τη ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και άφησε να πάρουν βράση.
Μαγείρεψε χωρίς να ανακατεύεις, μέχρι να γίνει σαν καραμέλα.
Σταδιακά χύσε το ζεστό σιρόπι ζάχαρης μέσα στο μείγμα αυγού, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια, σε υψηλή ταχύτητα.
Χαμήλωσε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και κτύπησε μέχρι το μείγμα να κρυώσει (περίπου 8 λεπτά).
Άφησε το παγωτό σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά και ανακάτεψε μέσα τη φλούδα και τον χυμό πορτοκάλι.
Ρίξε το ένα τρίτο του μείγματος αυγού μέσα στο μείγμα παγωτού και σιγά σιγά και το υπόλοιπο μείγμα.
Μοίρασε το μείγμα στα φορμάκια και βάλε τα στο ψυγείο για 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Για το σιρόπι:
Ανακάτεψε 1 φλιτζάνι φρέσκα cranberries, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας νερό και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και άφησε να πάρει βράση.
Μαγείρεψε για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αφαίρεσε από τη θερμότητα και ανακάτεψε στο λικέρ.
Βάλε στο ψυγείο για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Σέρβιρε την τούρτα παγωτό με το σιρόπι από cranberry στην κορυφή.
Τάρτα με κρέμα και φράουλες
Θερμίδες: 294/μερίδα
Συστατικά
- 25 γκοφρέτες σοκολάτας
- 85 γραμμάρια γλυκόπικρη σοκολάτα
- 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
- Σπρέι μαγειρικής
- 170 γραμμάρια τυρί κρέμαlight
- 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 3/4 κουταλάκι του γλυκούεκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζάνια σαντιγί light
- 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα από φρέσκιες φράουλες
- 1 κουταλιά της σούπας βατόμουρο λικέρ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό φρέσκου λεμονιού
- 1 κιλό μικρές φράουλες κομμένες στη μέση
Τρόπος μαγειρέματος
- Χτύπησε τις γκοφρέτες σε ένα μίξερ.
- Ζέστανε τη σοκολάτα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 45 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας κάθε 15 δευτερόλεπτα.
- Πρόσθεσε τη λιωμένη σοκολάτα και το λάδι στο μίξερ και ανακάτεψε καλά.
- Βάλε την κρούστα σε ένα ταψί που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής.
- Βάλε στην κατάψυξη για 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
- Χτύπησε σε ένα μίξερ το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, και τη βανίλια σε μέτρια ταχύτητα.
- Πρόσθεσε τη σαντιγί και ρίξε πάνω από την κρούστα το μείγμα.
- Ζέστανε τη μαρμελάδα σε ένα φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμότητα για 10 δευτερόλεπτα
- Πρόσθεσε μέσα στο λικέρ και τον χυμό και ανακάτεψε.
- Πρόσθεσε και τις μισές φράουλες και ανακάτεψε.
- Ρίξε το μείγμα πάνω από την κρέμα και βάλε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το σερβίρεις.
Κέικ λεμόνι με γλάσο
Θερμίδες: 300/μερίδα
Συστατικά
- Κέικ:
- Σπρέι μαγειρικής
- 2 κουταλιές της σούπας για κάθε χρήση αλεύρι
- 2 φλυτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 φλιτζάνι άπαχο αποβουτυρωμένο γάλα
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη τριμμένη φλούδα λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- Γλάσο:
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
- 1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι φλούδα
- 1/4 φλιτζανιού χυμό φρέσκου λεμονιού
- φλούδες λεμονιού σε λωρίδες (προαιρετικά)
Τρόπος μαγειρέματος
Για το κέικ:
- Ψέκασε ένα ταψί με σπρέι μαγειρικής, βάλε στην επιφάνεια λαδόκολλα και ψέκασέ την με σπρέι μαγειρικής.
- Ρίξε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και άφησέ το στην άκρη.
- Ανακάτεψε 2 φλιτζάνια αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι, με ένα σύρμα.
- Χτύπησε σε ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, την κρυσταλλική ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι βούτυρο.
- Πρόσθεσε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Πρόσθεσε το μείγμα αλευριού και το άπαχο βουτυρόγαλα εναλλάξ στο μείγμα της ζάχαρης, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το μείγμα αλευριού.
- Ρίξε μέσα 2 κουταλιές φλούδα λεμονιού και 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού.
- Ρίξε το μείγμα στο ταψί και ψήσε στους 200 βαθμούς για 32 λεπτά.
- Κλείσε το μάτι και άσε μέσα στο φούρνο για 10 λεπτά.Για το γλάσο:
- Ανακάτεψε τη ζάχαρη άχνη και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τις φλούδες λεμονιού) σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βάλε το ένα στρώμα κέικ σε ένα πιάτο και άλειψε με το μισό γλάσο.
- Συμπλήρωσε πάνω με το άλλο κέικ και άλειψε με το υπόλοιπο μισό γλάσο.
- Γαρνίρισε με φλούδες λεμονιού αν το θέλεις.
Πηγή: tlife.gr