Τα κορίτσια μπορούν να γίνουν σκληρά. Πραγματικά σκληρά.
Όμως, παρά τις φήμες, δεν έχουμε απτές αποδείξεις ότι είναι σκληρότερα από τα αγόρια. Τα αγόρια καταφεύγουν ευκολότερα στη σωματική βία, όμως δεν υστερούν καθόλου, συγκριτικά με τα κορίτσια, στη λεκτική βία και το bullying.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κορίτσια υπερτερούν στην συναισθηματική βία: χειραγωγούν, διαδίδουν φήμες και σνομπάρουν τους συνομήλικούς τους κι άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα αγόρια ξεπερνούν, ή τουλάχιστον φτάνουν στα ίδια επίπεδα με τα κορίτσια, στη χρήση έμμεσων μορφών βίας στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Έχει αποδειχθεί ότι τα κορίτσια έχουν υποστεί κοινωνική κακομεταχείριση, περισσότερο από τα αγόρια.
Επενδύουν πολλά στις διαπροσωπικές σχέσεις κι έτσι αναστατώνονται περισσότερο, όταν οι σχέσεις τους απειλούνται. Κι είναι αλήθεια, τα κορίτσια πληγώνονται πιο εύκολα στις σχέσεις τους. Ανησυχούν για το «γιατί» και σχεδιάζουν στρατηγικές για την προσέγγιση ή την τιμωρία του αντιπάλου.
Για να απαλύνουν τον πόνο τους, στρέφονται στους φίλους και δημιουργούν πολύτιμους δεσμούς στήριξης. Όμως, το να δημιουργούν κλίκες για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό είναι κάτι που μπορεί να αυξήσει το άγχος των κοριτσιών. Αντίθετα, τα αγόρια, όταν πληγώνονται, αναζητούν τρόπους για να μην σκέφτονται τη θλίψη τους. Αν και δεν μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, τείνουν να ξεπερνούν το πρόβλημα πιο γρήγορα απ’ ότι τα κορίτσια.
Πώς να μεγαλώσουμε κορίτσια με αυτοπεποίθηση
Τα κορίτσια αναστατώνονται περισσότερο από τα αγόρια, όταν οι φίλοι τους έχουν πρόβλημα. Υποφέρουν μαζί τους.
Και τι κάνουν τα κορίτσια, όταν είναι στεναχωρημένα; Συνήθως βρίσκονται με τις φίλες τους και αρχίζουν να συζητούν. Εν ολίγοις, οι κοινές συναισθηματικές και διαπροσωπικές διαδικασίες των κοριτσιών, μπορούν να προκαλέσουν ένα ενιαίο κοινωνικό πλήγμα που θα πονέσει περισσότερο το στόχο. Ενώ, στα αγόρια, τα αντίποινα είναι συνήθως ισότιμα. Επομένως, είναι εύκολο για τα κορίτσια να φαίνονται σκληρότερα, ακόμα κι αν δεν είναι.
Μέχρι να βρούμε τη θεραπεία για τις κοινωνικές συγκρούσεις, μπορούμε να επικεντρωθούμε στις ουσιαστικές διαφορές των δύο φύλων, κι όχι στις διαφορές τους ως προς τη σκληρότητά τους.
Στο θέμα του εκφοβισμού, μπορούμε να βοηθήσουμε τα κορίτσια, με το να κατανοούμε τα συναισθήματά τους, να τα υποστηρίξουμε, ώστε να μην παίρνουν τόσο προσωπικά τις επιθέσεις που δέχονται. Όταν νιώθουν πληγωμένα, μπορούμε να τους αποσπούμε την προσοχή με υγιείς δραστηριότητες. Κι όταν ανησυχούν για τους φίλους τους, να τους προτείνουμε δημιουργικούς τρόπους για να βοηθηθούν, αλλά και να βοηθήσουν τους φίλους τους, ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το να επικεντρωνόμαστε στα σκληρά κορίτσια μπορεί να μας οδηγήσει στο να μην αντιλαμβανόμαστε εύκολα αντίστοιχα προβλήματα, μεταξύ των αγοριών. Τα αγόρια μπορεί να αντιδρούν στην σκληρότητα, με τρόπους που διαφεύγουν της προσοχής μας. Όταν είναι πληγωμένα είναι πιθανόν να προβούν σε αντίποινα και να προκαλέσουν την τιμωρία τους, ενώ στην πραγματικότητα, χρειάζονται συμπόνια. Πρέπει να έχουμε το νου μας σε όλες τις πιθανότητες.
Σε γενικές γραμμές, τα κορίτσια δεν είναι σκληρότερα από τα αγόρια, απλά, έτσι φαίνεται.
Τι φταίει για αυτήν την φήμη που έχουν αποκτήσει; Όσο ειρωνικό κι αν ακούγεται, ίσως φταίει ότι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συναισθήματά τους, ότι επενδύουν πολλά στις σχέσεις τους, ή ότι απλά δείχνουν τρυφερότητα το ένα στο άλλο.
Πηγή: themamagers.gr