Πάλι έβρεξε το κρεβάτι του! Πρέπει να ανησυχήσω;

Καταγραφή

Ένα από τα θέματα, που απασχολεί αρκετούς γονείς σήμερα, είναι και η νυχτερινή ενούρηση των παιδιών τους.

Ως νυχτερινή ενούρηση ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η νυχτερινή ενούρηση εμφανίζεται τρεις φορές συχνότερα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια.

Στην ηλικία των πέντε ετών το ποσοστό των παιδιών, που εμφανίζουν αυτή τη διαταραχή, κυμαίνεται από το 15% μέχρι το 25%, ενώ στην ηλικία των 12 ετών το συγκεκριμένο φαινόμενο παρουσιάζεται στο 8% των αγοριών.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες το 99% των παιδιών, που έπασχαν από νυχτερινή ενούρηση, απέκτησαν απόλυτο έλεγχο της κύστης τους κατά τη διάρκεια του ύπνου μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Η αντιμετώπιση της ενούρησης!Πώς μπορείτε να βοηθήσετε…

Στην αιτιολογία της νυχτερινής ενούρησης εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες. Για παράδειγμα εάν ο ένας γονέας παρουσίαζε νυχτερινή ενούρηση σε παιδική ηλικία, η πιθανότητα εμφάνισής της στα παιδιά είναι 43%, ενώ αν εμφάνιζαν και οι δύο γονείς, τότε το ποσοστό αυξάνεται στο 77%. Επίσης, διάφορες ανωμαλίες της ουροδόχου κύστεως, της ουρήθρας, των ουρητήρων, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και νευρολογικές παθήσεις, όπως και η μειωμένη παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης, μπορεί να αποτελούν αιτίες της νυχτερινής ενούρησης.

Η θεραπεία της νυχτερινής ενούρησης μπορεί να είναι φαρμακευτική και μη φαρμακευτική. Η χρήση φαρμάκων δεν ενδείκνυται σε παιδιά κάτω των έξι ετών.

Στη θεραπεία με φάρμακα χορηγείται δεσμοπρεσσίνη σε μορφή υπογλώσσιου χαπιού, που μειώνει σημαντικά την παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Η μη θεραπευτική θεραπεία περιλαμβάνει τη σωστή διαπαιδαγώγηση μέσω της επιβράβευσης του παιδιού και της ανάληψης ευθυνών, τη ψυχολογική υποστήριξη δια της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, καθώς και τη χρήση συσκευών, όπως το ξυπνητήρι με υπόστρωμα, το οποίο έχει ποσοστό επιτυχίας πάνω από 75%. Επίσης, μπορείτε να ξυπνάτε ήρεμα το παιδί σας κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσει.

Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio

Διαβάστε ακόμη: 

Νυκτερινή ενούρηση: Όταν το «μεγάλο παιδάκι» συνεχίζει να βρέχει το κρεβατάκι του!

Βραδινή ενούρηση: γιατί το παιδί «βρέχει» το κρεβάτι του;