Βοηθήστε τα αδέρφια να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους!

αδέρφια

Βοηθήστε τα αδέρφια να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους!

Αρκετά συχνά στις οικογένειες με πολλά παιδιά, τα αδέρφια βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση σύγκρισης και ανταγωνισμού μεταξύ τους, προσπαθώντας να βρουν τη θέση τους μέσα στην οικογενειακή ιεραρχία. Μάλιστα πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά επηρεάζονται πάρα πολύ από τα αδέρφια τους ως προς το πώς βλέπουν τον εαυτό τους.

Μέσα σε κάθε οικογένεια είναι εύκολο τα παιδιά να αποκτήσουν συγκεκριμένους ρόλους, όπως «ο καλός μαθητής», «ο υπάκουος», «η έξυπνη» «η αντιδραστική» κλπ. Όμως αυτοί οι ρόλοι πολλές φορές δεν αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα το παιδί, αλλά ίσως αποτελούν ένα τρόπο αντίδρασης σε αυτό που κάνει το άλλο αδερφάκι.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά παρακολουθούν πώς συμπεριφέρεται το αδερφάκι τους, αναγνωρίζουν ποια από αυτά που κάνει ενθουσιάζουν ή απογοητεύουν τους γονείς και προσπαθούν να συμπεριφερθούν ανάλογα. Ο αγώνας όμως για την προσοχή και την επιδοκιμασία των γονιών μπορεί να τα οδηγήσει σε επιλογές που δεν τα αντιπροσωπεύουν, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους εαυτό και τη δική τους προσωπικότητα.

20 τρυφερές φωτογραφίες που αποδεικνύουν πόσο υπέροχο είναι να έχεις αδέρφια!!

Αν θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βρουν τον πραγματικό εαυτό τους, σκεφτείτε τα παρακάτω:
  • Αποφύγετε τις ταμπέλες και τις συγκρίσεις: Σταματήστε τώρα να συγκρίνετε τα αδέρφια και αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και τις ταμπέλες. Αντιμετωπίστε κάθε παιδί σαν αυτό που είναι, δηλαδή μια ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα.
  • Αφήστε τα να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους: Επειδή το μεγαλύτερο παιδί πήγαινε ποδόσφαιρο, δε σημαίνει ότι πρέπει να πάει και το μικρότερο. Αφήστε τα παιδιά να εκφράσουν τις επιθυμίες τους, να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους και τελικά να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους.
  • Αφιερώνετε χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά: Μπορεί να είστε οικογένεια και να κάνετε πράγματα όλοι μαζί. Ωστόσο κάθε παιδί χρειάζεται ατομικό χρόνο με τους γονείς του, για να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες του χωρίς παρεμβολές από τα άλλα αδερφάκια.

Πηγή: mother.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι σημαίνει να μεγαλώνεις χωρίς αδέρφια

Πώς να αντιμετωπίσω τη ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια;