Όχι, το bullying δεν έχει να κάνει ούτε με το σχολείο ούτε με την ηλικία…

depression-and-anxiety

Όχι, το bullying δεν έχει να κάνει μόνο με το σχολείο. 

Μην το θυμάστε μόνο όταν ξεκινά το σχολείο ή όταν ακούσετε ένα άσχημο περιστατικό. Πρέπει να το έχετε πάντα στο μυαλό σας αν θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας.

Το bullying είναι αληθινό, τρομαχτικό και επικίνδυνο!

Φυσικά και θα πρέπει να προστατεύσετε το παιδί σας από το bullying αλλά και να μάθετε στο παιδί σας να μην διαπράττει το bullying.

Ήρθε η ώρα να μιλήσετε ανοιχτά για το bullying  και να πείτε στο παιδί σας όσα χρειάζεται να ξέρει.

Το bullying δεν έχει όρια ηλικίας. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε χώρο. Πρέπει λοιπόν να ξέρει από νωρίς πως να αντιδρά σε μια τέτοια περίπτωση όπου και να βρίσκεται. Μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια του μαθήματος ή κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού κλπ.

Το να είναι μάρτυρας ενός περιστατικού bullying  σε κάποιο άλλο παιδί είναι το ίδιο σημαντικό. Πρέπει να πάρει την ευθύνη να το πει σε κάποιον άλλο προκειμένου να το βοηθήσει.  Δεν είναι σωστό να καθίσει να  παρακολουθεί την μάχη αμέτοχος χωρίς να κάνει κάτι.

Οφείλουν να το πουν σε κάποιον ενήλικα ή σε κάποιον ανώτερο και μετά να αποχωρήσουν από το μέρος όπου συμβαίνει όλο αυτό. Δεν πρέπει να καθίσει να παρακολουθεί για να δει τι θα συμβεί μετά.

Σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να γίνει φίλος με τα παιδιά που κάνουν bullying σε κάποιον άλλον μόνο και μόνο για να γίνουν συμπαθείς σε κάποιον. Κανένας δεν συμπαθεί όσα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα.

Αυτός που είναι τραμπούκος, πάντα θα είναι τραμπούκος.  Μην ελπίζουν πως θα αλλάξει και θα φερθεί καλύτερα στο μέλλον.  Υπάρχουν πολλά παιδιά με τα οποία μπορεί να γίνει φίλος και οι τραμπούκοι δεν είναι κάποιοι από αυτούς.   Τα θύματα του bullying μπορούν να γίνουν φίλοι του και είναι τα παιδιά που χρειάζονται έναν φίλο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Αν το bullying που μπορεί να βιώνει είναι διαδικτυακό, τότε πρέπει να κάνει αναφορά, να το διαγράψει και να το  μπλοκάρει. Πρέπει λοιπόν να αναφέρει την δημοσίευση σε κάποιον ενήλικα και στους υπεύθυνους του διαδικτύου, να διαγράψει το μήνυμα και να μπλοκάρει οποιαδήποτε επαφή με αυτό το άτομο. Το ίδιο πρέπει να κάνει και αν κάποιο άλλο παιδί βρίσκεται στην ίδια θέση.

 Η φράση “Τους εχθρούς μου τους κάνω φίλους μου” είναι ότι πιο λάθος σε σχέση με τους τραμπούκους. Πρέπει να τους κρατάει όσο πιο μακριά γίνεται.

Το bullying δεν αποτελεί αντανάκλαση της προσωπικότητας  του θύματος και για αυτό δεν πρέπει να κατηγορεί την συμπεριφορά των θυμάτων που βιώνουν όλη αυτή την κατάσταση.

babyradio.gr– Γκαλίτσιου Μαριάννα

Πότε ξέρεις ότι πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς για παιδί;

Πώς να απασχολήσετε μεγάλο σας παιδί όταν θηλάζετε το μωρό σας…

Αυτή είναι η φράση που απαγορεύεται να πει μια μαμά που θηλάζει…