Αποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού σας!
Το κλάμα είναι πάντα ένα σημάδι ότι το μωράκι σας χρειάζεται κάτι. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για μία νέα μανούλα να μάθει να το ερμηνεύει.
Στην ηλικία των πέντε ημερών ένα νεογέννητο μωράκι κλαίει για εκατό περίπου λεπτά κάθε πρωί. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι το κλάμα του μωρού στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του δε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάποια νεογέννητα κλαίνε πολύ, γιατί ακόμα δεν έχουν προσαρμοστεί στη ζωή έξω από την κοιλιά της μαμάς τους ή γιατί η νευροσωματική τους ανάπτυξη τους προκαλεί ένταση και ταραχή. Όταν περάσει αυτή η περίοδο προσαρμογής, τα μωράκια κλαίνε λιγότερο.
Σε αντίθεση με τους μεγάλους, τα μωράκια δε μπορούν να κλάψουν με διαφορετικό τρόπο, κάθε φορά που θέλουν να εκφράσουν μία διαφορετική ανάγκη. Αυτό που αλλάζει είναι η ένταση που δείχνει το μέγεθος της δυσαρέσκειάς του. Παρατηρώντας λοιπόν την ένταση ή τον τόνο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί το μωράκι σας είναι δυσαρεστημένο. Για παράδειγμα, αν το κλάμα του μωρού σας είναι δυνατό και ρυθμικό και κλιμακώνεται σιγά-σιγά, εκφράζει τις περισσότερες φορές την πείνα του. Αν του δώσετε γάλα, θα λύσετε πιθανότατα το πρόβλημα, αν του δώσατε λίγο νεράκι, θα καταφέρετε να ηρεμήσει, για λίγο όμως μόνο.
Ένα αυθόρμητο και διαπεραστικό κλάμα από την αρχή, που θυμίζει τον ήχο της σειρήνας ενός ασθενοφόρου, εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια, η οποία τις περισσότερες φορές οφείλεται σε μία δυσάρεστη αίσθηση, όπως για παράδειγμα ότι το μωράκι σας έχει βραχεί ή λερωθεί, ότι ζεσταίνεται πολύ ή ότι το ενοχλεί η πάνα του. Ένα κλάμα, που εκδηλώνεται πάντα κάτω από τις ίδιες συνθήκες, συνδέεται με την αίσθηση που έχει το μωράκι σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, αν το μωράκι σας κλαίει κάθε φορά που το γδύνετε για να του κάνετε μπάνιο, μάλλον το ενοχλεί η αίσθηση ότι δεν ακουμπά κάτι πάνω στο σώμα του και έτσι αισθάνεται πιο ευάλωτο. Μπορείτε να το ανακουφίσετε με μία απαλή πετσετούλα πάνω στην κοιλίτσα του.
Και κάπως έτσι περιορίζουμε τα όνειρα των παιδιών μας…
Μία από τις αιτίες του ασταμάτητου κλάματος ενός μωρού είναι και οι κολικοί. Εκδηλώνονται κάθε πρωί την ίδια ώρα ή αργά το μεσημέρι ή το βράδυ, το μωράκι σας κλαίει απαρηγόρητα και καμία βοήθεια δε φαίνεται να το ηρεμεί. Η κοιλίτσα του μωρού, που τεντώνεται και σκληραίνει είναι συνέπεια αυτού του έντονου και επίμονου κλάματος. Το κλάμα των κολικών διαρκεί για τουλάχιστον τρεις ώρες, τρεις μέρες την εβδομάδα και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια περνάει χωρίς καμία επίπτωση.
Κάποια μυστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μωράκι σας είναι και τα ακόλουθα. Ξαπλώστε το μωράκι επάνω σας με την κοιλίτσα να ακουμπάει στο στήθος σας. Οι χτύποι της καρδιάς σας το καθησυχάζουν και το ηρεμούν. Βάλτε στην πρίζα μια ηλεκτρική συσκευή, όπως τον ανεμιστήρα, το σεσουάρ ή την ηλεκτρική σκούπα, αφού οι συνεχόμενοι μονότονοι ήχοι ηρεμούν τα μωράκια. Πάρτε το μωράκι σας αγκαλιά, τυλίξτε το με μια κουβερτούλα και αρχίσετε να το κουνάτε ή καθίστε αγκαλιά σε μια κουνιστή πολυθρόνα. Βγείτε βόλτα έξω με το καρότσι ή το αυτοκίνητο, αφού η αλλαγή του περιβάλλοντος και η ρυθμική κίνηση μπορούν να βάλουν τέλος στο κλάμα του.
Το απαρηγόρητο κλάμα του μωρού σας είναι μία δοκιμασία και σίγουρα δεν έχετε πάντα την ίδια ενέργεια, αντοχή και γαλήνη για να το αντιμετωπίσετε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε εκνευρισμένη, απογοητευμένη ή να νιώθετε άγχος, αν δεν καταφέρετε να κάνετε το μωράκι σας να ηρεμήσει. Όταν το μωράκι σας κλαίει για ώρες, για να μην εξαντληθείτε και χάσετε τον έλεγχο, το ιδανικό θα ήταν να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα δέκα λεπτών και να φωνάξετε κάποιο δικό σας άνθρωπο να μείνει με το μωράκι σας. Αυτό το διάστημα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις δυνάμεις και την ηρεμία σας και να βάλετε την κατάσταση υπό έλεγχο.
Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio