Να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;

Να δώσω πιπίλα στο μωρό μου;

πιπίλα

H πιπίλα αποτελεί το αγαπημένο αξεσουάρ των περισσότερων μωρών και πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούν και πότε πρέπει να την κόψουν.
Όταν το μωράκι την πιπιλάει, εκρρίνονται ενδορφίνες, οι οποίες του δημιουργούν ένα αίσθημα έντονης ευφορίας και ανακούφισης, που το βοηθά να ξεχνά τους ενδεχόμενους πόνους του και να αποκοιμιέται ευκολότερα. Μακροπρόθεσμα το μωρό θα πρέπει να μάθει να παρηγορείται χωρίς να χρησιμοποιεί τεχνητά μέσα.
Πολλά μωράκια χρησιμοποιούν τον αντίχειρά τους, ο οποίος λειτουργεί με τον ίδιο κατευναστικό τρόπο και μπορούν να τον πιάσουν ή να τον αφήσουν, όποτε τον χρειάζονται. Ο αντίχειρας, σε αντίθεση με τη θηλή της πιπίλας, δεν προκαλεί σύγχυση στα βρέφη, που μαθαίνουν να θηλάζουν. Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά τα μωρά να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, να ηρεμήσουν και να διασκεδάσουν. Τα περισσότερα παιδιά σταματούν αυτή τη συνήθεια πριν την ηλικία των τεσσάρων ετών, προτού δηλαδή προκληθεί κάποια βλάβη στα μόνιμα δόντια του.
Η πιπίλα ”κόβεται” εύκολα, όταν το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει, καθώς μπορείτε απλά να την πετάξετε. Μετά από λίγες μέρες με κλάμα, το μωρό θα τη ξεχάσει, καθώς είναι γνωστό ότι τα μωρά σ’ αυτή την ηλικία έχουν ασθενή μνήμη. Η πιπίλα βλάπτει λιγότερο την οδοντοστοιχία του μωρού από το δάχτυλο, καθώς ο αντίχειρας πιέζει τα δόντια του προς τα έξω και κινδυνεύει να παρουσιάσει στο μέλλον προγναθισμό.
Ένα μωράκι, που έχει μάθει να ηρεμεί μόνο με την πιπίλα, αρχίζει σταδιακά να εξαρτάται απ’ αυτή. Αυτό όμως εξαρτάται από σας. Κάθε φορά που το μωράκι σας κλαίει και προτού βιαστείτε να του δώσετε την πιπίλα, αναζητήστε την αιτία του κλάματος και προσπαθήστε να το ανακουφίσετε με μία αγκαλιά ή ένα χάδι. Η πιπίλα μπορεί να μπερδέψει το μωρό, που έχει συνηθίσει να θηλάζει και δε θα πρέπει να το μυήσετε σ’ αυτή, μέχρι να σταθεροποιηθεί ο θηλασμός. Αποφύγετε να του δίνετε πιπίλα όταν είναι λίγο ανήσυχο ή όταν θέλετε να κοιμηθεί γρήγορα. Η αλόγιστη χρήση της πιπίλας εμποδίζει την ανεξαρτησία του μωρού και το εμποδίζεται να μάθει να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους γύρω του.
Για να πετύχετε τον αποχωρισμό του μωρού από την πιπίλα με τον πιο ανώδυνο τρόπο, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τα πρώτα του γενέθλια, αφού από τότε και μετά δεν θα νιώθει την ανάγκη για θηλασμό, ενώ παράλληλα αρχίζει να ανακαλύπτει και άλλους τρόπους για να χαλαρώσει. Αν το μωρό σας αρνείται να την αποχωριστεί, αφήστε του μόνο μία πιπίλα και αρχίστε να του τη ξύνετε με κάτι αιχμηρό. Όταν χάσει αυτή τη λεία επιφάνεια, δεν θα του είναι το ίδιο απολαυστική. Μπορείτε να καθιερώσετε κάποιες ώρες χωρίς πιπίλα και να το επιβραβεύετε κάθε φορά που τα καταφέρνει μακριά της. Αφήστε το απλά το βράδυ να αποκοιμιέται μαζί της.
Αν αποφασίσετε να του δώσετε πιπίλα, αγοράστε μία με διάμετρο πάνω από τρία εκατοστά και με δίσκο με τρύπες, προκειμένου να γίνεται σωστός αερισμός της περιοχής γύρω από το στόμα. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πιπίλα για τρύπες και σχισίματα για την ασφάλεια του μωρού. Μη στερεώνετε την πιπίλα στα ρούχα του μωρού ή στο καρότσι με κορδόνι ή κορδέλα. Μη βάζετε την πιπίλα στο στόμα σας πριν τη δώσετε στο μωρό ή αν πέσει κάτω για να μην του μεταδώσετε μικρόβια.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ύπνο του μωρού σας!

Και όμως η ώρα του ύπνου ήταν πολύ πιο εύκολη όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά…