Η διατροφή επηρεάζει το φύλο του παιδιού;
Η διατροφή της εγκύου συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου για το παιδί
Η διατροφή της γυναίκας επηρεάζει το περιβάλλον της μήτρας με τρόπο ώστε να την καταστήσει κατά ένα μέρος περισσότερο ή λιγότερο «φιλική» σε συγκεκριμένο είδος σπερματοζωαρίων. Όπως γνωρίζουμε, το φύλο του παιδιού καθορίζεται από τη στιγμή της γονιμοποίησης από ένα χρωμόσωμα: Υ για τα αγόρια και Χ για τα κορίτσια. Καθώς ο γενετικός κώδικας της μητέρας συνεισφέρει πάντα με ένα χρωμόσωμα Χ, έγκειται στον πατέρα (δηλαδή στο σπερματοζωάριο, που μπορεί να είναι είτε Χ είτε Υ) ο καθορισμός του φύλου. Μέσα από έρευνες, όμως, έχει διαπιστωθεί ότι τα σπερματοζωάρια που περιέχουν το χρωμόσωμα Υ είναι πιο γρήγορα από αυτά με το Χ, αλλά κυρίως είναι πιο ευαίσθητα όταν βρεθούν στο όξινο περιβάλλον των κολπικών υγρών. Έτσι λοιπόν ένα διαιτολόγιο φτωχό σε νάτριο (αλάτι) και πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο κάνει ακόμα πιο όξινο το pH των κολπικών υγρών και εξασφαλίζει ότι τα σπερματοζωάρια που θα καταφέρουν να κινηθούν μέσα από αυτά θα είναι όσα περιέχουν χρωμόσωμα Χ, δηλαδή όσα πρόκειται να γονιμοποιήσουν ωάρια που θα κάνουν κορίτσι. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και κάλιο επηρεάζει λιγότερο το pH του κόλπου και ευνοεί τη γονιμοποίηση του ωαρίου από «αρσενικό» σπερματοζωάριο.