Οι υγιείς σχέσεις ξεκινούν από το σπίτι…

Happy-family

” Το  πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει  ένας μπαμπάς είναι να αγαπάει την μητέρα των παιδιών του. “

Όταν διάβασα κάπου αυτό το απόφθεγμα  άρχισα να σκέφτομαι πάρα πολλά πράγματα. Πρώτα από όλα τα παιδιά παρακολουθούν τα πάντα. Ακόμη και πράγματα στα οποία δεν δίνουμε και πολύ σημασία. Η σχέση μεταξύ των γονιών λοιπόν είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά.  Αν λοιπόν βρίσκεστε σε μια τοξική σχέση τότε διδάσκετε στα παιδιά σας πως είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αν βρίσκεστε σε μια σχέση γεμάτη αγάπη και σεβασμό τότε τα παιδιά σας θα κάνουν το ίδιο.

Τα παιδιά νιώθουν την ενέργεια των ανθρώπων γύρω τους.  Ακόμη και όταν δεν μαλώνετε μεταξύ σας και είστε στεναχωρημένοι, τα παιδιά μπορούν να το καταλάβουν.

Αν έχετε λοιπόν  άγχος ή αναστάτωση τα παιδιά σας αργά ή γρήγορα θα νιώθουν το ίδιο . Αν είστε βίαιοι απέναντι σε κάποιον τα παιδιά σας θα μεταχειρίζονται με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους.

Φυσικά κάθε μέρα δεν μπορεί να είναι τέλεια και ακόμη και οι καλύτερες σχέσεις δεν έχουν πάντα καλές στιγμές. Εννοείται πως θα υπάρξουν λογομαχίες και διαφωνίες μεταξύ του ζευγαριού.  Όμως είναι πολύ σημαντικό να ξέρετε πως να διαχειριστείτε μια διαφωνία.

Στην παιδική μου ηλικία ήμουν πολύ τυχερή καθώς μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με γονείς όπου μπορούσαν να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τις διαφωνίες τους. Η σχέση τους βασιζόταν σε 3 απλά πράγματα:

Πάντα μου έλεγαν πως αν θέλουμε να είμαστε όλοι χαρούμενοι, τότε πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Οι πράξεις μας, οι χειρονομίες μας και  η συμπεριφορά μας πρέπει να έχουν αυτό τον σκοπό.

Η αγάπη και ο σεβασμός απέναντι στους άλλους είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας. Όλα πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν με σεβασμό και αγάπη.

Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Ακόμη και αν κάποιος ξεπεράσει τα όρια, εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα του και να τον στηρίζουμε ότι και να συμβεί και φυσικά να του θυμίζουμε ποιος είναι ο σκοπός μας σε μια υγιή σχέση.

Όλα αυτά ακούγονται πολύ απλά αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν αποτέλεσμα! Θα έρθουν και δύσκολες στιγμές αλλά πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως  οι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι γονείς, μεγαλώνουν και ευτυχισμένα παιδιά.

babyradio.gr – Γκαλίτσιου Μαριάννα

Το να χτυπάς δημόσια το παιδί σου, είναι υπόθεση όλων μας…

Ο τέλειος γονιός (που δε θα γίνεις)