Μυστικά για εργαζόμενους γονείς

Μυστικά για εργαζόμενους γονείς

εργαζόμενους γονείς

Η καθημερινότητα ενός εργαζόμενου γονέα είναι πολύ απαιτητική και πολλοί αναρωτιούνται το πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην εργασία τους, στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, να αφιερώσουν δημιουργικό χρόνο στα παιδιά τους και παράλληλα να ανταπεξέλθουν στις συζυγικές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις.
Σας παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σας.
Αρχικά, είναι σημαντικό να ιεραρχήσετε τις δραστηριότητές σας και να αποφασίσετε ποιες είναι πιο σημαντικές. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά θα σας βοηθήσει να βρείτε και να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για τα παιδιά σας.
Κάντε ορισμένες δουλειές για το σπίτι μαζί με τα παιδιά σας. Για παράδειγμα μπορείτε να πάτε με τα παιδιά σας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή να τους δείξετε πώς να στρώσουν το τραπέζι. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας αλλά παράλληλα θα τα βοηθήσει να μάθουν να είναι υπεύθυνα και ανεξάρτητα.
Μη φορτώνετε το πρόγραμμα των παιδιών σας με εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά επιλέξτε μία-δύο την εβδομάδα. Έτσι το παιδί σας θα είναι πιο ξεκούραστο και εσείς θα έχετε περισσότερο χρόνο μαζί του.
Βρείτε χρόνο για να συζητήσετε με το παιδί σας πριν κοιμηθεί, καθώς τα παιδιά έχουν ανάγκη να μιλήσουν και να μοιραστούν με τους γονείς τους την καθημερινότητα, τις ανησυχίες και τα θέματα που τα απασχολούν. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε ένα παραμύθι στο παιδί σας πριν κοιμηθεί. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα και παράλληλα να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά του.
Όταν το παιδί σας αισθάνεται την ανάγκη να σας μιλήσει ή όταν βλέπετε ότι κάτι το απασχολεί, μη δείχνετε ότι βιάζεστε. Αυτός ο χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, προκειμένου το παιδί σας να σας πει ό,τι αισθάνεται και παράλληλα να νιώσει ότι εσείς είστε πάντα δίπλα του για να το ακούσετε.
Μειώστε την τηλεόραση όταν είστε στο σπίτι με τα παιδιά και να θυμάστε ότι ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά σας είναι πιο σημαντικός από τον ποσοτικό. Να αποφεύγετε την εύκολη λύση της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Συζητήσετε με τον σύζυγό ή τον σύντροφό σας και μοιράστε το χρόνο, καθώς είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να κάνει πράγματα και με τους δύο γονείς. Εξάλλου, αυτό διευκολύνει και τον καθημερινό σας προγραμματισμό.
Οργανώστε μία εκδρομή ή μία διασκεδαστική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, όπως μία βόλτα στο πάρκο, στον παιδότοπο ή στην παραλία.
Θα πρέπει επίσης να μάθετε να λέτε όχι. Μην προσπαθείτε να εκπληρώσετε όλες τις επιθυμίες των παιδιών σας από τύψεις λόγω των πολλών σας υποχρεώσεων. Μάθετε να ακούτε και να αναγνωρίζετε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών σας.
Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρίσκεστε λίγο χρόνο για εσάς και το σύζυγο ή τον σύντροφό σας και προγραμματίστε το σταθερά μέσα στην εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο επικίνδυνα είναι τα μικρόβια της πιπίλας;

Μαμάδες εξομολογούνται! Όταν η αϋπνία προκαλεί… αστεία λάθη!