Η λάθος αντίληψη των γονέων για την παιδική παχυσαρκία “καταδικάζει” τα παιδιά τους

db2f8d06418d75e22c4d2e04fe670754_L

Οι γονείς, των οποίων τα παιδιά είναι παχύσαρκα, έχουν την τάση να υποτιμούν το πρόβλημα υγείας που εκείνα έχουν και είναι λιγότερο πιθανό να τα ενθαρρύνουν να αυξήσουν την σωματική τους άσκηση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από την κλινική παχυσαρκίας στο νοσοκομείο παίδων Hasbro στο Rhode Island των ΗΠΑ, εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 200 οικογενειών, οι οποίες είχαν λάβει μέρος σε παλαιότερη έρευνα του 2009 από την ίδια κλινική σχετικά με την παχυσαρκία.

Διαπίστωσαν ότι το 94% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν παχύσαρκα, ενώ το υπόλοιπο 6% ανήκε στην κατηγορία των “υπέρβαρων” παιδιών.

Το 28% των γονέων αποδείχτηκε ότι δεν θεωρούσε το σωματικό τους βάρος ιδιαίτερα ανησυχητικό για την υγεία των παιδιών του, ενώ το 31% θεωρούσε ότι τα παιδιά του είχαν “πολύ καλή” ή/και “εξαιρετική” κατάσταση υγείας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι παχύσαρκοι γονείς είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να αυξήσουν την σωματική τους άσκηση και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής στην καθημερινότητά τους. Αυτό, μάλιστα, αποδείχτηκε ότι ισχύει ακόμα και για τους γονείς εκείνους που συνειδητοποιούσαν ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των παιδιών τους.

Συγκεκριμένα, το 41% των γονέων απάντησε ότι προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής των παιδιών τους, ενώ το 61% απάντησε ότι προσπαθεί απλά να ενθαρρύνει νέες διατροφικές συνήθειες για τα παιδιά.

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιακή νόσος και άλλες. Πολλοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι κίνδυνοι για την υγεία εμφανίζονται συχνά σε παιδιά που είναι παχύσαρκα, αλλά και ότι οι κίνδυνοι αυτοί μεταφέρονται συχνά και στην ενήλικη ζωή των ατόμων αυτών.

Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι η επικριτική στάση της κοινωνίας γύρω από τα ζητήματα σωματικού βάρους και των προβλημάτων υγείας που αυτό φέρνει, τείνει να έχει μια καταστροφική επίδραση για την ανάπτυξη πιο υγιεινών τρόπων ζωής. Το άγχος της αντιμετώπισης της συναισθηματικής φόρτισης που δημιουργείται από τις διακρίσεις οι οποίες σχετίζονται με το “στίγμα” της παχυσαρκίας οδηγεί πολλούς ανθρώπους να συνεχίζουν ή/και να εντείνουν τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους που προκαλεί την παχυσαρκία.
onmed.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!