Η ανάπτυξη του νεογέννητου στον πρώτο μήνα της ζωής του
Το νεογέννητο μωράκι σας πετυχαίνει τον πρώτο μήνα της ζωής του σημαντικά βήματα σε βασικούς τομείς της ανάπτυξής του.
Το μωράκι σας έχει τα χεράκια και τα ποδαράκια του λυγισμένα, όπως στη μήτρα, σηκώνει ελάχιστα το κεφαλάκι του, κάνει περιστασιακά μυϊκές συσπάσεις και τα πόδια του δε σηκώνουν βάρος. Στα χεράκια του σχηματίζει σφιχτές γροθιές και δε μπορεί να κρατήσει την κουδουνίστρα. Κλαίει απαιτητικά, βγάζει ήχους από το λάρυγγα, χαμογελάει ακούσια και όταν κοιμάται, ξεχωρίζει τις φωνές των γονιών του, βλέπει θολά σε απόσταση 25-30 εκατοστών, ενώ ξυπνάει, κοιμάται και τρώει διαδοχικά. Η συμπεριφορά του είναι αυτόματη ή αντανακλαστική, περιμένει να ικανοποιηθεί η ανάγκη του, την οποία εκδηλώνει με το κλάμα και μαθαίνει να εμπιστεύεται. Του αρέσει ιδιαίτερα η επαφή με το γυμνό δέρμα, η αγκαλιά και το λίκνισμα, να κοιτάζει στα μάτια και να ακούει οικείες φωνές.
Ο πρώτος μήνας με το νεογέννητο μωράκι σας είναι απαιτητικούς και καλό είναι να γνωρίζετε τις φυσιολογικές εκδηλώσεις του μωρού σας. Η ικανότητα μάθησης του μωρού σας είναι εκπληκτική, καθώς ο εγκέφαλός του διπλασιάζει το βάρος του, τα εγκεφαλικά κύτταρα αυξάνονται και δημιουργούνται συνδέσεις μεταξύ τους. Τα ερεθίσματα, που λαμβάνει από το εξωτερικό περιβάλλον, μέσα από εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και χάδια, συμβάλλουν καθοριστικά στη νοητική του ανάπτυξη. Όλες οι αισθήσεις και οι ικανότητες του μωρού σας αναπτύσσονται σταδιακά και του προσφέρουν σιγά σιγά μία πλούσια αντίληψη του κόσμου. Τις πρώτες εβδομάδες η αγκαλιά και τα χάδια προσφέρουν ασφάλεια στο μωρό σας, το ρυθμικό λίκνισμα στην αγκαλιά το βοηθά να προσαρμοστεί στο περιβάλλον έξω από τη μήτρα, ενθουσιάζεται από τα νανουρίσματα και τα απαλά τραγούδια της μαμάς του και αναγνωρίζει τη μουσική που άκουγε όταν ήταν ακόμη έμβρυο.
Θα πρέπει τέλος να προσέχετε ιδιαίτερα, όταν σηκώνεται αγκαλιά το μωρό σας, γιατί οι αυχενικοί μύες είναι αδύναμοι και δε μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι του όρθιο. Να το σηκώνετε στην αγκαλιά σας σταθερά και ήρεμα, λέγοντας του τρυφερά και καθησυχαστικά λόγια, γιατί αν τρομάξει μπορεί να τιναχτεί, να γλιστρήσει και υπάρχει φόβος να πέσει.
Λεωνίδας Κάλφας για το babyradio
Διαβάστε ακόμη: