Για εσένα μαμά, με ένα νήπιο και ένα μωρό

Για εσένα μαμά, με ένα νήπιο και ένα μωρό

ένα νήπιο και ένα μωρό

Προς τη μαμά με το νήπιο και το μωρό,

Σήμερα σε σκέφτομαι, καθώς η αγάπη σου πολλαπλασιάζεται και αγαπάς όλο και περισσότερο το νέο μωρό που κρατάς στα χέρια. Σε σκέφτομαι, καθώς το άλλο παιδάκι σου τρέχει προς εσένα ζητώντας και αυτό την αγκαλιά σου. Σε σκέφτομαι καθώς προσαρμόζεσαι σε όλες τις νέες καθημερινές σου υποχρεώσεις, οι οποίες προστέθηκαν στο ήδη βαρυφορτωμένο πρόγραμμά σου. Σίγουρα, πιθανότατα νιώθεις ότι ακροβατείς αδέξια ανάμεσα σε όλα όσα πρέπει να γίνουν, όσοι όμως σε κοιτάμε από μακριά, βλέπουμε ότι κάνεις τα πάντα με πολλή χάρη και υπομονή. Το ξέρω πως είσαι κουρασμένη. Εξαντλημένη, για την ακρίβεια. Παρά όμως την εξάντληση έχεις βρει την ενέργεια για να αγαπάς συνειδητά κάθε ένα από τα γλυκά παιδιά σου, γιατί είσαι καταπληκτική και γιατί η αγάπη που έχει μέσα σου τρέχει τόσο βαθιά στις φλέβες σου που θα έδινες όλο τον κόσμο για να τα κάνεις να το νιώσουν αυτό.

Η αγάπη σου πραγματικά ξεπερνά κάθε λογική. Φαίνεται κάθε φορά που αλλάζεις τη μία πάνα μετά την άλλη. Συγκινείσαι όταν βλέπεις μια το μωρό και μια το μεγαλύτερο, αναρωτιέσαι πόσο γρήγορα περνά ο καιρός και ξαφνικά συνειδητοποιείς πόσο έχει ήδη μεγαλώσει το μεγάλο σου παιδί. Μπορεί μόλις να έχουν λερώσει τα χέρια σου με τα κακά και τα τσίσα τους, τα πλένεις όμως τα χέρια, και τα σφίγγεις λίγο παραπάνω, γιατί ξέρεις πόσο ευλογημένη είσαι και πόσο φευγάτος είναι ο χρόνος.

Η συναισθηματική αυτή στιγμή διακόπτεται από το μωρό που πρέπει να φάει και το νήπιο που σπαράζει από κλάμα επειδή έχει χάσει το παιγνίδι του, το οποίο έχει χωθεί κάτω από τον καναπέ. Βρίσκεις το παιχνίδι και σκέφτεσαι μια ασχολία για το παιδί, η οποία θα το κρατήσει απασχολημένο για όση ώρα εσύ θα προσπαθείς να θηλάσεις το μωρό, ώστε να μην κινδυνεύει ούτε να το πνίξει, ούτε και να του εξαρθρώσει τα εύθραυστα άκρα. Και κάπου εκεί που ηρεμείς λίγο και παίρνεις μια βαθιά ανάσα, νιώθεις ότι κάτι έχεις πετύχει, ότι καταφέρνεις τελικά να ανταπεξέλθεις σιγά-σιγά στη μετάβαση. Τα καταφέρνεις! Προσαρμόζεσαι στα νέα δεδομένα της ζωής σου.

Έπειτα από 5 λεπτά ηρεμίας, το μεγάλο σου παιδί αποφασίζει να πάει σε άλλο δωμάτιο και ουρλιάζει για να πας να το βοηθήσεις σε κάτι. Πηδάς επάνω, με το μωρό ακόμα στο στήθος και πας να δεις τι κάνει. Συνειδητοποιείς πως εκείνες οι μέρες του χαλαρού θηλασμού που μπορούσες να κοιτάξεις το μωρό καλά στα μάτια, έχουν παρέλθει προ πολλού. Τώρα έχεις γίνει ειδήμων στο γρήγορο θηλασμό.

baby-and-toddler-gia-th-mama-me-ena-nipio-kai-ena-moro-icon5

Μιλώντας για θηλασμό σκέφτεσαι πως πεθαίνεις της πείνας. Το να τρέχεις πίσω από περισσότερα του ενός παιδιά δεν είναι αστείο. Ούτε το να βρίσκεις χρόνο για να βάλεις δυο μπουκιές στο στόμα σου, ή για να τονώσεις τον εαυτό σου με λίγη καφεΐνη. Τρως ό,τι βρίσκεις, όπως για παράδειγμα γλυκά, που φέρνουν κάθε τόσο οι φίλοι και οι συγγενείς που έρχονται για επίσκεψη, και πραγματικά αυτή τη στιγμή το τελευταίο πράγμα που σε νοιάζει να σκεφτείς είναι οι θερμίδες.

Η ζωή σου ως μαμά σε έχει αλλάξει, κατά κάποιον τρόπο. Η χαρά σου δεν είναι πλέον να είσαι φρεσκολουσμένη και ντυμένη στη μόδα (αν και είναι τόσο ωραίο να το κάνεις και αυτό που και που). Μπορεί να μη νιώθεις ότι επικοινωνείς πλήρως με το περιβάλλον, ειδικά τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, ωστόσο βιώνεις τις πιο γλυκές στιγμές της ζωής σου. Αυτές τις μέρες βρίσκεις χαρά στο να θυσιάζεσαι για τα παιδιά σου. Αφήνεις άλλα πράγματα πίσω για να είναι εκείνα η προτεραιότητά σου. Οι άμεσες ανάγκες τους βάζουν στην άκρη οτιδήποτε άλλο θέλεις ή χρειάζεται να κάνεις. Είναι απολύτως εξαρτημένα από εσένα και, ενώ αυτό μπορεί να σου φαίνεται κουραστικό, είσαι μαμά και φτιάχτηκες για να μπορείς να τα καταφέρεις.

Μήπως η μαμά μου τα κατάφερε καλύτερα από μένα;

Μέρα με τη μέρα η αυτοπεποίθησή σου ισχυροποιείται. Μια μέρα αποφασίζεις να τα πάρεις και τα δύο μαζί σου έξω, στο σούπερ μάρκετ. Ταΐζεις το μωρό πριν φύγετε από το σπίτι, που σημαίνει ότι έχεις ακριβώς 2,5 ώρες μέχρι να χρειαστεί να το κάνεις ξανά. Αφού έχεις πάρει μαζί τα πάντα, εκτός από το νεροχύτη, βάζεις τα παιδιά στο αυτοκίνητο και ξαναμπαίνεις τρέχοντας μέσα στο σπίτι για να αρπάξεις ό,τι έχεις ξεχάσει. Το σπίτι είναι ήσυχο, και αποφασίζεις να σταθείς έστω για 10 δευτερόλεπτα στην πόρτα, απολαμβάνοντας την ησυχία, πριν πάρεις μια βαθιά ανάσα και ανεβάσεις ξανά ταχύτητα για αυτό που σε περιμένει. Και να ‘σαι στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ, προσπαθώντας να αποφασίσεις πώς θα βάλεις και τα δύο παιδιά στο σούπερ μάρκετ με ασφάλεια. Σε σκέφτομαι, γλυκιά μανούλα, καθώς έχεις παρκάρει δίπλα ακριβώς στη σειρά με τα καροτσάκια, βάζοντας προσεκτικά το μωρό στη θέση του καροτσιού και χρίζοντας το μεγαλύτερο παιδί βοηθό σου. Σε βλέπω να τρέχεις από διάδρομο σε διάδρομο με το βλέμμα του φόβου στο πρόσωπό σου, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί χάος. Σε βλέπω να στέκεσαι στην ουρά του ταμείου, προσπαθώντας να παραμείνεις όσο πιο ψύχραιμη γίνεται, καθώς το μεγάλο σου ρίχνει ένα ξέσπασμα θυμού και το μωρό εκνευρίζεται, και εσύ απλά να κοιτάζεις το νεαρό στο ταμείο που δεν έχει ιδέα τι περνάς. Σου δίνει την απόδειξη που στα μάτια σου μοιάζει με χρυσό εισιτήριο! Τώρα σώθηκες, τα κατάφερες, και σου αξίζει ένας καφές!

Έπειτα από αυτό θα έρθουν πολλές πρωτιές. Η πρώτη φορά που το μωρό θα κοιμηθεί όλο το βράδυ. Η πρώτη φορά που το μωρό θα χαμογελάσει στο μεγάλο του αδερφάκι. Η πρώτη φορά που θα καταφέρεις να τα βάλεις και τα δύο, ταυτόχρονα, για μεσημεριανό ύπνο. Η πρώτη φορά που θα μείνεις ένα ολόκληρο βράδυ μόνη μαζί τους. Η πρώτη φορά που θα τα αφήσεις μόνα και τα δύο με τη νταντά. Η πρώτη φορά που θα αρρωστήσουν ταυτόχρονα. Η πρώτη φορά που θα παίξουν μαζί. Η πρώτη φορά που θα τσακωθούν. Η πρώτη φορά που θα γελάσουν το ένα με το άλλο. Η πρώτη φορά που θα μοιραστούν κάτι χωρίς να τους το ζητήσεις. Η πρώτη φορά που θα καταφέρεις ξανά να πιείς ένα ολόκληρο ζεστό φλιτζάνι καφέ. Κάθε μία από αυτές τις πρώτες φορές είναι μεγάλη υπόθεση.Βιώνεις κάτι τόσο ξεχωριστό, τόσο σημαντικό. Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σε κάνει να νιώσεις διαφορετικά. Τα μικρά πράγματα μετράνε, η δουλειά που κάνεις μετράει και πάνω απ’ όλα μετράς ΕΣΥ. Μέσα από κάθε δύσκολη πρόκληση και κάθε μικρή νίκη μέρα με τη μέρα, ΕΣΥ μετράς.

Έτσι ναι, σήμερα, αγαπητή μανούλα. Σήμερα σε σκέφτομαι πολύ. Γιατί μερικές φορές, όταν νομίζεις ότι έχεις τρελαθεί, θέλεις απλά να ξέρεις ότι κάποιος άλλος σε καταλαβαίνει. Έχεις ανάγκη να ξέρεις ότι κάποιος άλλος καταλαβαίνει πόσο δύσκολο είναι και ταυτόχρονα πόσο αφάνταστα σπουδαίο είναι. Μερικές φορές θέλεις απλά κάποιος να αναγνωρίσει την αξία σου και να θυμηθεί ότι είσαι φανταστική. Ότι ΕΧΕΙΣ ΣΗΜΑΣΙΑ. Ότι αγαπιέσαι. Ότι κάνεις κάτι που βοηθά τον κόσμο να γίνει καλύτερος.

Για εσένα, αγαπητή μαμά ενός νηπίου και ενός μωρού, ΕΣΥ είσαι όμορφη πέρα από κάθε προηγούμενο, και σε επευφημώ καθώς τα βγάζεις πέρα με όλο αυτό το χάος. Συνέχισε έτσι. Σε θαυμάζω.

Πηγή: kidsgo.com.cy

Διαβάστε ακόμη:

Βrexting: Κοιτάζω το κινητό μου όσο θηλάζω. Κάνω έγκλημα;

Μετανιώνω για όλες εκείνες τις φορές που θύμωσα με τα παιδιά μου, ενώ ήταν πιο απλό να γελάσω