Σταματήστε να… φοβάστε τους υδατάνθρακες! Βάλτε τους στη διατροφή σας έξυπνα και εξασφαλίστε πως θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.
Μια συνήθης στρατηγική αδυνατίσματος είναι η μείωση ή και η παντελής εξάλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή.
Επειδή όμως δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι, άρα και το ίδιο ωφέλιμοι και ποιοτικοί, πρέπει να γνωρίζουμε ποιους να επιλέξουμε ώστε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του εντέρου και να επιτύχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους.
Υδατάνθρακες υπάρχουν στα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και πολλές ακόμη τροφές και παρέχουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να επιτελέσει καθημερινές λειτουργίες. Η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων οδηγεί σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή περίσσεια θερμίδων, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται ως ενέργεια αλλά αντιθέτως αποθηκεύονται στο σώμα.
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που παίρνουμε από το λευκό ψωμί και τα γλυκά, απορροφώνται γρήγορα και περνούν στο αίμα, μετατρέπονται σε ενέργεια και κατευθύνονται στα κύτταρα από την ορμόνη ινσουλίνη.
Από την άλλη, το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο (resistant starch) είναι ένα είδος υδατάνθρακα που παραλείπει τη «στάση» στο λεπτό έντερο και αποστέλλεται κατευθείαν στο παχύ έντερο. Η αργή πέψη του ανθεκτικού αμύλου βελτιώνει το μεταβολισμό, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, εξηγεί ο Αμερικανός γιατρός Μαρκ Χάιμαν, διευθυντής του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής της Κλινικής του Κλίβελαντ.
Ο Χάιμαν συνιστά την κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων, όπως αυτοί που βρίσκονται στο μπρόκολο, τη μελιτζάνα, το πράσινο κολοκύθι, τις μπανάνες, τις αγκινάρες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τα σπαράγγια.
Για όσους δεν μπορούν όμως να απαρνηθούν τα μακαρόνια, τις πατάτες και το ρύζι, υπάρχει ένας τρόπος να μετατρέψουν τους υδατάνθρακες που περιέχουν αυτές οι τροφές σε ανθεκτικό άμυλο. Σύμφωνα με μελέτη του 2015, είναι δυνατό να μειώσουμε τις θερμίδες που απορροφώνται από το ρύζι κατά 50-60% εάν αυξήσουμε τη συγκέντρωσή του σε ανθεκτικό άμυλο.
Πώς γίνεται αυτό; Βάσει των πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, η περιεκτικότητα του ρυζιού σε ανθεκτικό άμυλο αυξήθηκε όταν το έβρασαν σε χαμηλή φωτιά σε λίγο κοκκοφοινικέλαιο για 40 λεπτά, τοποθετώντας το στη συνέχεια (αφού είχε κρυώσει τελείως) στο ψυγείο για 12 ώρες.
Η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί στα μακαρόνια και τις πατάτες. Με τον τρόπο αυτό, οι υδατάνθρακες συμπεριφέρονται σαν φυτικές ίνες, προλαμβάνοντας την απότομη αυξομείωση που συνήθως προκαλούν στα επίπεδα του σακχάρου.
Όπως υπογραμμίζει ο Χάιμαν, «όταν τα καλά βακτήρια του εντέρου τρέφονται, τότε αναπαράγονται παράγοντας βιταμίνες, ρυθμίζοντας σωστά τις ορμόνες, απομακρύνοντας τις τοξίνες και απελευθερώνοντας ωφέλιμες ουσίες που διατηρούν το έντερο υγιές και λειτουργικό». Από την άλλη, όταν αναπτύσσονται υπερβολικά τα κακά βακτήρια και οι μύκητες στο γαστρεντερικό, ο οργανισμός φορτώνεται με τοξίνες που προκαλούν στη συνέχεια φλεγμονές, αντίσταση στην ινσουλίνη, προ-διαβήτη και αύξηση του βάρους.
Πηγή: www.onmed.gr