Τελικά πόσες πατάτες πρέπει να τρώτε την εβδομάδα;

Τελικά πόσες πατάτες την εβδομάδα;

Ψητές, βραστές, τηγανητές ή σε πουρέ, σε οποιαδήποτε μορφή τους οι πατάτες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά για τα πιάτα μας.

Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Χάρβαρντ, πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο, αφού σε μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

bigstock Black tonometer and heart isol 30808685

Τέσσερις ή και περισσότερες μερίδες πατάτες την εβδομάδα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση BMJ, αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης, με το εκτιμώμενο ποσοστό κινδύνου να εξαρτάται από τον τρόπο μαγειρέματος της πατάτας: 11% για τις ψητές ή βραστές πατάτες και τον πουρέ και 17% για τις τηγανητές, συγκριτικά με κατανάλωση μίας μερίδας το μήνα ή και λιγότερο.

Παραδόξως, οι ερευνητές δεν εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και τα πατατάκια.

«Ευελπιστούμε πως η μελέτη μας θα αποτελέσει έναυσμα να συνεχιστεί ο διάλογος για την πατάτα και τον κίνδυνο υπέρτασης ή άλλων νοσημάτων», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Λία Μπόργκι.

bigstock 128262479

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερα από 187.000 άτομα για διάστημα άνω των 20 ετών. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Κανένας εκ των συμμετεχόντων δεν είχε διαγνωστεί με υπέρταση στο ξεκίνημα της μελέτης.

Σε σύγκριση με άλλα λαχανικά, η πατάτα έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως προκαλεί απότομη αυξομείωση στα επίπεδα του σακχάρου. Η ιδιότητά της αυτή αποτελεί ενδεχομένως την αιτία που παρατηρήθηκε η συσχέτιση με την υπέρταση. Ωστόσο, η διαιτολόγος Σαμάνθα Χέλλερ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να ενοχοποιείται η ίδια η πατάτα για την υπέρταση αλλά ο τρόπος που την τρώμε, δηλαδή συνοδεία τυριού, βουτύρου ή μπέικον.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές συνιστούν να μειώσουμε τη συχνότητα κατανάλωσης πατάτας, αντικαθιστώντας την στο καθημερινό μας γεύμα με κάποιο άλλο λαχανικό με πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.