Αποβολή: 4 Κοινές ερωτήσεις βρίσκουν απαντήσεις.

Fotolia_72269314_Subscription_Monthly_M-e1419192766301

Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε κάποια γυναίκα ή εσείς η ίδια να έχετε βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία της αποβολής. Στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες το χρόνο αποβάλουν. Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή είστε ήδη έγκυος είναι τρομακτικό να σκεφτείτε ότι μπορεί να συμβεί και σε εσάς.

Εμπειρογνώμονες από το γυναικείο περιοδικό Womans’ day δίνουν απαντήσεις σε 4 καίρια ερωτήματα που καλό είναι να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες.

1Τι ακριβώς είναι η αποβολή;

Σε ιατρικούς όρους, αποβολή είναι η «αυθόρμητη» απώλεια της εγκυμοσύνης πριν συμπληρωθούν οι 20 εβδομάδες κύησης. Η πλειοψηφία των αποβολών προκαλείται από τυχαίες χρωμοσωμικές ανωμαλίες– τμήματα των γονιδίων από τα έμβρυα που λείπουν, είναι κατεστραμμένα ή βρίσκονται σε λάθος θέση. Συχνά τα πρώτα συμπτώματα της αποβολής είναι αιμορραγία και κράμπες, που συμβαίνουν καθώς γίνονται οι συσπάσεις στη μήτρα. Υπάρχουν όμως και μερικές γυναίκες που δεν έχουν συμπτώματα και ανακαλύπτουν την αποβολή σε υπερηχογράφημα που δείχνει ότι το έμβρυο δεν έχει κανένα καρδιακό παλμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γυναικολόγος μπορεί να χρειαστεί να καθαρίσει χειρουργικά τη μήτρα με μια διαδικασία που ονομάζεται απόξεση.

2Έκανα τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε θετικό. Δυο μέρες αργότερα βγήκε αρνητικό. Μεσολάβησε αποβολή;

Είναι πιθανό. ‘Έως και το 75% των αποβολών είναι η αποκαλούμενη χημική εγκυμοσύνη. Πρόκειται στην ουσία μια πρόωρη αποβολή: δηλαδή, γίνεται εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, αρχίζει να εκκρίνεται η β-χοριακή γοναδοτροπίνη η οποία και μπορεί να ανιχνευτεί στο αίμα, αλλά για κάποιο λόγο η εγκυμοσύνη δεν προχωρά. Τότε, εμφανίζεται περίοδος, δηλαδή αρχίζει η αποβολή του εμβρύου. Είναι σημαντικό μία γυναίκα να γνωρίζει πως τέτοιες καταστάσεις συμβαίνουν αρκετά συχνά και όχι μόνο μετά από μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πολλές περιπτώσεις στις οποίες η περίοδος άργησε να φανεί 3-4 ημέρες, μπορεί να οφείλονται σε μια τέτοιας μορφής εγκυμοσύνη, οι γυναίκες όμως δεν καταλαβαίνουν διαφορά, καθώς δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα.

Πολλές γυναίκες, ενώ έχουν καθυστέρηση λίγων ημερών, κάνουν ένα τεστ εγκυμοσύνης, το οποίο βγαίνει θετικό αλλά τελικά πρόκειται για μια χημική εγκυμοσύνη. Είναι, λοιπόν, μία αρκετά συχνή κατάσταση, της οποίας τα αίτια δεν είναι απολύτως σωστά.

3Το αίμα σημαίνει πάντα αποβολή;

Περισσότερες από το ¼ των γυναικών που περιμένουν παιδί αποβάλουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο, και λιγότερες από τις μισές από αυτές θα αποβάλουν μετά. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες αίματος ή το σεξ μπορεί να ερεθίσει τον τράχηλο της μήτρας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας πόσο μάλλον αν η ποσότητα του αίματος είναι τέτοια που γεμίζει ολόκληρο σερβιετάκι ή έχετε επώδυνες κράμπες.

4Απέβαλα πριν λίγους μήνες. Θα συμβεί ξανά;

Αν αποβάλατε μια φορά στο παρελθόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποβάλετε και πάλι στο μέλλον. Το 95% των γυναικών που απέβαλαν, το έζησαν μια μόνο φορά και το 70% των γυναικών που έχασαν ένα ή δύο ή και περισσότερα μωρά, κατάφεραν να αποκτήσουν υγιή παιδιά στο μέλλον. Αν είχατε τρεις ή περισσότερες αποβολές, ο γιατρός σας πιθανότατα θα προχωρήσει σε γενετικές, ορμονικές εξετάσεις ή προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.