Και ξαφνικά… είσαι μαμά!
Αφορμή για αυτή την ανάρτηση ήταν μια αγαπημένη φίλη που πολύ σύντομα θα γίνει μαμά. Μιλούσαμε πριν μερικές μέρες και ξαφνικά επέστρεψαν όλες εκείνες οι σκέψεις και οι αγωνίες που είχα όταν πλησίαζε η ώρα να γεννήσω τον Άρη.
2. Δεχθείτε την βοήθεια που σας προσφέρουν. Ακόμη κι αν σας δίνετε η δυνατότητα να απομονωθείτε για μισή ώρα.
3. Μάθετε να λέτε όχι. Πιστέψτε με, καλύτερα να θυμώσει η θεία σας που δεν την αφήσατε να σας επισκεφθεί, παρά να γονατίσετε εσείς από την πολυκοσμία και τις απαιτήσεις της. Δεν πειράζει που προτιμάτε να απολαύσετε την ησυχία σας.
4. Αφήστε τις δουλειές του σπιτιού στην άκρη. Δεν πειράζει αν τα πιάτα μείνουν στον νεροχύτη ένα βράδυ, ή περισσότερα. Προτεραιότητα έχει το μωρό σας και εσείς.
5. Γεμίστε το ψυγείο σας. Ακόμη κι αν καταψύξετε κάποια γεύματα, το βασικό είναι να μην έχετε καθημερινά την έννοια του φαγητού. Αν πάλι δεν τα καταφέρατε με το μαγείρεμα, μπορείτε πάντα να παραγγείλετε κάτι από το εστιατόριο της γειτονιάς.
6. Μιλήστε σε μια σύμβουλο θηλασμού. Αν έχετε αποφασίσει να θηλάσετε το μωρό σας, καλό θα ήταν να φωνάξετε μια σύμβουλο θηλασμού στο σπίτι. Ειδικά αν αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε. Μιλήστε με μαμάδες που το έχουν κάνει, αλλά μην αφήσετε κανέναν και καμία γιατρό να σας πείσει πως δεν έχετε αρκετό γάλα. Έχετε! Και όσο περισσότερο βάζετε το μωρό σας στο στήθος, τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε. Ο θηλασμός δεν είναι εύκολος για όλες τις μαμάδες, αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.
7. Μην ξεχνάτε τα μεγαλύτερα παιδιά. Ακόμη κι αν δεν είστε πρωτάρα μαμά, το κάθε παιδί έρχεται να προσθέσει την δική του πινελιά. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, στην εφηβεία για παράδειγμα, μπορούν να περάσουν λίγο χρόνο με το νεογέννητο, ώστε να κοιμηθείτε ή απλά να χαλαρώσετε. Αν πάλι υπάρχει κι άλλο παιδί στο σπίτι και δεν είναι αρκετά μεγάλο για να σας βοηθήσει, μην ξεχνάτε να του αφιερώνετε προσωπικό χρόνο και να το εμπλέκετε στην φροντίδα του μικρότερου (ΠΑΝΤΑ υπό την επίβλεψή σας, χωρίς όμως υστερίες). Εμπιστευθείτε το και αφήστε το να δεθεί μόνο του με το αδερφάκι του. Θα με θυμηθείτε καθώς θα μεγαλώνει το μικρό σας.
Πριν πείτε σε μια νέα μαμά ότι δείχνει κουρασμένη,ρίξτε μια ματιά στο 24ωρο της!
8. Τα παιδιά δεν κακομαθαίνουν. Και σε αυτό είμαι κάθετη! Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι το έχετε συνέχεια αγκαλιά, ότι το φιλάτε υπερβολικά , οτι κακώς κοιμάστε μαζί του στο κρεβάτι σας ή τέλος πάντων ό,τι έρχεται στο μυαλό του καθενός. Να κάνετε αυτό που αισθάνεστε σωστό και να είστε σίγουρες ότι έτσι ικανοποιείτε τις ανάγκες του μωρού σας.
9. Αποδεχθείτε τις αλλαγές, το διαφορετικό. Αυτά που ξέρατε πρέπει να τα ξεχάσετε. Ότι πιστεύατε πριν κάνετε παιδιά, μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Ποτέ μη λέτε ποτέ λοιπόν, γιατί μπορεί να είστε εσείς αυτή που θα ξεχάσει για παράδειγμα τις θεωρίες της περί κοινού ύπνου, που θα δώσει πιπίλα στο παιδί της, που θα χορηγήσει αντιβίωση…
10. Μην ξεχνάτε τον/την παιδίατρο. Ότι ερωτήσεις έχουμε σχετικά με την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού μας ο/η παιδίατρος είναι ο άνθρωπος που θα μας δώσει απαντήσεις και όχι η Google. Για αυτό τους πληρώνουμε άλλωστε. Μην πέσετε στην παγίδα του διαδικτύου. Επιλέξτε έναν/μια γιατρό που τον/την εμπιστεύεστε.
11. Εκμεταλλευτείτε την ώρα του ύπνου. Τα νεογέννητα συνήθως κοιμούνται αρκετές ώρες. Τουλάχιστον μέσα στην ημέρα. Αυτή είναι ώρα και δικού σας ύπνου. Αξιοποιήστε αυτόν τον χρόνο, γιατί δεν κρατάει και πολύ.
12. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Ακόμη κι αν οι σκέψεις σας, η φωνούλα αυτή που θα ακούτε από δω και πέρα καθημερινά, φαντάζει τρελή.
13. Μην ξεχνάτε τι δικές σας ανάγκες. Να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας, να τον αγαπάτε και να τον φροντίζετε. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ δύσκολη και θα χρειαστείτε χρόνο και υπομονή για να την συνηθίσετε. Μια ευτυχισμένη και ξεκούραστη μαμά, γίνεται μια καλύτερη μαμά.
14. Ο μπαμπάς έχει ρόλο. Η φροντίδα του μωρού δεν είναι μόνο δική σας ευθύνη. Οι μπαμπάδες επιβάλλεται να συμμετέχουν σε όλο αυτό, ακόμη κι αν δεν είναι πολύ άνετοι στην παρουσία ενός μωρού. Ούτε εσείς τα ξέρετε όλα, αλλά σιγά σιγά μαθαίνετε. Άλλωστε όσο περισσότερο χρόνο περνάνε με το παιδί, τόσο πιο κοντά θα έρθουν.
15. Δεν υπάρχει η τέλεια μαμά! Όλες αισθάνονται θυμό, απελπισία, κούραση, αγωνία, αφήνουν εκκρεμότητες, εύχονται να είχαν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, μπορεί να φωνάξουν, να αισθανθούν ότι τα κάνουν όλα χάλια. Σταθείτε απέναντι στα συναισθήματά σας με μια κριτική ματιά, συγχωρήστε τον εαυτό σας, αγκαλιάστε το μωρό σας και δείτε τη ζωή μέσα από τα μάτια του. Αποδεχθείτε τα συναισθήματά του. Τα μωρά και στην συνέχεια τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα απλά για να μας ταλαιπωρήσουν ή να μας προκαλέσουν. Μεγαλώνετε έναν μικρό άνθρωπο που δεν έχει ιδέα για τον κόσμο γύρω του, που δεν μιλάει, δεν ξέρει τι αισθάνεται και δεν ξέρει πως αλλιώς να το εκφράσει παρά μόνο με το κλάμα του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μην το δείτε ως τον αντίπαλο και τότε θα γίνεται καλύτερη μητέρα.