Όταν η οικογένεια μεγαλώνει, εκτός από τη ζωή μας αλλάζει και το σπίτι μας, για να δημιουργήσουμε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον για το μωρό μας.
Τα μωρά μπουσουλάνε, αγγίζουν πράγματα, κάνουν τα πρώτα τους βήματα, εξερευνούν. Και επειδή μερικές φορές το κυνήγι του θησαυρού μπορεί ν’ αποδειχθεί επικίνδυνο, συγκεντρώσαμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε από τους κρυφούς και τους φανερούς κινδύνους.
Στο σπίτι, γενικά
Τρεις απλές κινήσεις θα σας απαλλάξουν από αρκετό άγχος. Κατ’ αρχάς, δεν αφήνουμε ακάλυπτες τις πρίζες, γιατί ενώ εμείς ξέρουμε ότι δεν πρέπει να βάζουμε τα χέρια στην πρίζα, το μωρό μας μέσα του ακούει μια φωνή να του φωνάζει «βάλ’ τα». Ασφαλίζουμε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα, ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος το μωρό μας να βρεθεί μόνο του στο μπαλκόνι. Προστατεύουμε τις αιχμηρές γωνίες των επίπλων, ειδικά όταν το μωρό έχει αρχίσει να μπουσουλάει, και μαζεύουμε όλα τα γυάλινα ή βαριά διακοσμητικά αντικείμενα. Το ίδιο ισχύει και για τα κουμπιά, τα μικροαντικείμενα, τα εξαρτήματα από οικοσυσκευές κ.ο.κ.
Επιπλέον, αν έχουμε γάτα ή σκύλο, ποτέ δεν αφήνουμε το μωρό μας μόνο του με αυτά. Μπορεί να είναι φιλικά μαζί του, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να του επιτεθούν. Προσοχή, τέλος, στις πλαστικές σακούλες και στις διάφορες συσκευασίες που μπορεί ν’ ανοίγουμε και ν’ αφήνουμε σε μια γωνιά. Τα μωρά έχουν την τάση να βάζουν το κεφάλι τους μέσα σε αυτές (κινδυνεύουν άμεσα να πάθουν ασφυξία).
Στην κουζίνα
- Εδώ προσέχουμε τα γυμνά καλώδια, αλλά και τις ηλεκτρικές συσκευές, τις οποίες μπορεί να ξεχνάμε στην πρίζα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Το μίξερ μαγεύει το μωρό, όταν σας βλέπει να μαγειρεύετε, αλλά περιέχει επικίνδυνα και μυτερά εξαρτήματα, τα οποία επ’ ουδενί δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια του. Γι’ αυτό υπάρχουν τα ντουλάπια, και δη τα κλειστά, τα οποία δύσκολα μπορεί να προσεγγίσει.
- Πριν προχωρήσουμε στα άλλα δωμάτια, να επισημάνουμε ότι στην κουζίνα ελλοχεύει και ο κίνδυνος των μαχαιροπίρουνων. Κουτάλια, μαχαίρια, πιρουνιά είναι αιχμηρά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Τα «κρύβουμε», λοιπόν, στα συρτάρια και βεβαιωνόμαστε ότι το μωρό δεν μπορεί να τ’ ανοίξει. Επίσης, το προστατεύουμε από εγκαύματα, τοποθετώντας μια σχάρα μπροστά από την πόρτα του φούρνου, για ν’ αποφύγουμε τον κίνδυνο να στηριχθεί πάνω του όταν αρχίζει να περπατάει. Δεν αφήνουμε, τέλος, τα τηγάνια ή τις κατσαρόλες με το χερούλι να εξέχει.
Στο μπάνιο
- Φάρμακα, παυσίπονα, σιρόπια, παστίλιες για τον λαιμό και όλα τα μπουκαλάκια με τα καλλυντικά μας, τα ασετόν μας, τις κρέμες μας και τα γαλακτώματα σώματος με άρωμα βανίλια, καρύδα, μπανάνα κ.λπ. τα βάζουμε κάπου ψηλά, σε μέρος που είναι αδύνατον να προσεγγίσει.
- Το ίδιο ισχύει και με τα απορρυπαντικά, τα σαμπουάν, τα αφρόλουτρα, την χλωρίνη. Αποθηκεύονται σε ξεχωριστό μέρος και δεν τ’ αφήνουμε σε δημόσια θέα στο μπάνιο, ακόμα κι αν είναι καλά κλεισμένα. Τα μωρά είναι πιο έξυπνα απ’ ό,τι νομίζουμε.
Στο μπαλκόνι
Βάζουμε προστατευτικό δίχτυ στα κάγκελα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αφήνουμε το μωρό να παίζει έξω, χωρίς φύλαξη, ενώ εμείς μαγειρεύουμε στην κουζίνα. Τα μωρά χρειάζονται ένα άγρυπνο βλέμμα πάνω τους, έως ότου αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.
Στο δωμάτιό του
Προσέχουμε, κατ’ αρχήν, τη θερμοκρασία του δωματίου: δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, καλό είναι να κοιμάται ανάσκελα, μ’ ένα ολόσωμο φορμάκι, και να μην το σκεπάζουμε με κουβέρτες ή παπλώματα, έως ότου γίνει ενός έτους.
Εαν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!