Δείτε εναλλακτικές των απειλών που χρησιμοποιείτε (από 2-4 χρονών)

Δείτε εναλλακτικές των απειλών που χρησιμοποιείτε (από 2-4 χρονών)

Εναλλακτικοί τρόποι για τις απειλές

Το έχουμε ζήσει όλοι μας : Το παιδί αρνείται να ακούσει αυτό που λέμε και επιμένει να κάνει αυτό που θέλει, ξανά και ξανά.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Τα νεύρα σας σπάνε, αρχίζετε να φωνάζετε και οι απειλές εκτοξεύονται, μόνο και μόνο για να νιώσετε τύψεις αργότερα.

Δείτε εδώ εναλλακτικές, για να μην λέτε πράγματα που θα μετανιώσετε αργότερα.

Θέλετε να πείτε: Αντί γι’ αυτό: Πείτε αυτό: Το οποίο είναι καλύτερο γιατί:
Πάνε στο κρεβάτι και μείνε εκεί. “Αν ξαναβγείς από το κρεβάτι σου θα αρχίσω να ουρλιάζω.” “Όταν σε βάζω στο κρεβάτι περιμένω να από εσένα να μένεις εκεί.” Η προσδοκία για τη συμπεριφορά είναι σαφής και απαθής.
Φάε τα λαχανικά σου “Θα κάτσεις στο τραπέζι μέχρι να φα όλα τα λαχανικά σου.” “Θυμήσου – Αποφεύγουμε να τρώμε διάφορα πριν από τον ύπνο, οπότε φάε για να μην πεινάσεις.” Του υπενθυμίζει ότι η κουζίνα είναι κλειστή, αλλά μπορεί ακόμα να επιλέξει αν θέλει ή όχι να φάει.
Βούρτσισε τα δόντια σου “Ξέχνα το παραμύθι αν δεν πλένεις δόντια.” “Ώρα για ύπνο! Τι κάνουμε πρώτα πρώτα για να ετοιμαστούμε;” Του υπενθυμίζει τη ρουτίνα πριν τον ύπνο – χωρίς να τιμωρεί.
Συμπεριφέρσου σωστά “Σταμάτα να συμπεριφέρεσαι έτσι αλλιώς δε θα δεις τηλεόραση σήμερα.” “Μπορείς να με βοηθήσεις να βρω τα δημητριακά που σου αρέσουν;” Το αποσπά από την αρνητική συμπεριφορά και προσφέρει μια θετική εναλλακτική λύση.
Μην γκρινιάζεις “Αν σε ξανακούσω να γκρινιάζεις θα σου πάρω πίσω το καινούριο σου βιβλίο για αυτοκόλλητα.” “Θα ήθελα πολύ να σε ακούσω αλλά καταλαβαίνω μόνο την κανονική φωνή σου…” Του δείχνετε οτι ενδιαφέρεστε για όσα λέει, αλλά δεν πρόκειται να ανεχτείτε τον τόνο του.
Καθάρισε το δωμάτιο σου “Δεν θα φας αν δεν καθαρίσεις το δωμάτιο σου.” “Θα ήθελα να καθαρίσεις το δωμάτιο σου και να συμμαζέψεις τα παιχνίδια σου. Θέλεις να το κάνις πρίν ή μετά το φαγητό;” Κάνει τις προσδοκίες σας σαφείς, αλλά ταυτόχρονα δίνει στο παιδί επιλογή.
Mην είσαι προδότης “Αν ξαναπροδώσεις την αδερφή σου δεν θα σε ξαναπάω στην παιδική χαρά.” “Φαίνεται οτι κάνει σε ενοχλεί στην αδερφή σου…Γιατί δεν το συζητάς μαζί της;” Βοηθάει το παιδί να καταλάβει οτι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία.
Κάνε ησυχία στο αυτοκίνητο “Αν ξανατσιρίξεις θα γυρίσουμε πίσω για να σε αφήσουμε μόνο στο σπίτι.” “Δυσκολεύομαι να οδηγήσω όταν φωνάζεις. Περίμενε λίγο να σταματήσω στην άκρη για να το συζητήσουμε.” Δείχνει στο παιδί τα όρια και τις συνέπειες της συμπεριφοράς του.

Dorothy Foltz-Gray

Πηγή: babycenter.com

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Μην τιμωρείτε τα παιδιά σας! Δείτε 16 εναλλακτικές της τιμωρίας!

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη σωματική τιμωρία

Τιμωρία: 6 πράγματα που πρέπει να αναρωτηθείτε