Πόση τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά σας ;

Πόση τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά σας ;

τηλεόραση

Το σχολείο σε λίγες μέρες τελειώνει και τα παιδιά θα έχουν πια άπλετο χρόνο. Μέχρι να πάτε διακοπές, είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν να βλέπουν περισσότερη τηλεόραση από πριν. Πόση όμως τηλεόραση πρέπει να βλέπουν;

Τα παιδιά λατρεύουν τους ήρωες στις σειρές που παρακολουθούν με μανία και πολλές φορές ξέρουν απ’ έξω και ανακατωτά τις ατάκες τους. Και τα δικά σας το ίδιο, έτσι; Αυτούς τους ήρωες τους έχουν ανάγκη στη ζωή τους, αυτό είναι αλήθεια. Επίσης, τους μαγεύει ο συνδυασμός εικόνας και ήχου, τους δίνει ερεθίσματα και τους επηρεάζει συναισθηματικά.

Γιατί, λοιπόν, ένα τόσο ωραίο μέσο να τους κάνει κακό; Μήπως είμαστε εμείς οι γονείς που ευθυνόμαστε για κάποια αρνητικά της τηλεόρασης;

Δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από την τηλεόραση.

Μήπως τα έχετε βάλει μπροστά στη μικρή οθόνη με τις ώρες για να έχετε εσείς χρόνο να κάνετε ανενόχλητη τις δουλειές σας, να μιλάτε στο τηλέφωνο ή να κοιμάστε; Αν τα βάλετε να διαλέξουν ανάμεσα σε παιχνίδι στην παιδική χαρά και στην τηλεόραση να είστε σίγουρες ότι θα θελήσουν το πρώτο.

Όχι τηλεόραση για τα μωρά. Γιατί όμως;

Η πρώτη κίνηση με το που μπαίνουν στο σπίτι είναι να πάρουν το τηλεκοντρόλ.

Μήπως κάνετε και εσείς ακριβώς το ίδιο; Και τα παιδιά έχουν την ανάγκη να χαθούν για λίγο σε έναν φανταστικό κόσμο και να χαλαρώσουν.

Η λύση δεν είναι να βγάλουμε την τηλεόραση από το σπίτι ούτε να βλέπουμε οι γονείς ενώ σε εκείνα να απαγορεύεται. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε;

  1. Να τα ωθούμε στο παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και στην παρέα με συνομήλικούς τους.

2. Να βλέπουμε καμιά φορά μαζί τους τις αγαπημένες τους εκπομπές.

3. Να τους βάζουμε όρια στις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση αλλά και στο τι βλέπουν. Τα σίριαλ που βλέπει η γιαγιά το απόγευμα μάλλον δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα μικρά μας (το κάνουν τα περισσότερα παιδιά, μην μου πείτε).

Όλα χρειάζονται αλλά με όριο και αυτό είναι ένα ωραίο μάθημα ζωής. Αρκεί να είμαστε δίπλα τους για να τους το μεταφέρουμε.

Πηγή : mytwins.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ο κανόνας «3-6-9-12» για τα παιδιά και την οθόνη

Τι διαφορά κάνει στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σου η κλειστή τηλεόραση;