Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια “παύση” στην σχέση μας…

Ήρθε η ώρα να κάνουμε μια “παύση” στην σχέση μας…

couple3_5

Δεν υπάρχουν ζευγάρια που δεν περνούν κρίσεις. Και η ιδέα μια «παύσης» είναι επιλογή για πολλούς.

«Πριν από ένα μήνα, ο αγαπημένος μου πέρασε έναν μήνα αμφιβολίας. Ενιωθε ότι χρειαζόταν να σκεφτεί και μου ζήτησε να του δώσω λίγο χρόνο. Ηταν πολύ σκληρό για μένα, αλλά σεβάστηκα την επιλογή του και κάναμε μια παύση.
Επωφελήθηκα σε αυτή την περίοδο για να σκεφτώ τι ήθελα για τον εαυτό μου και τι περίμενα από εκείνον. Δέκα ημέρες αργότερα, ξαναβρεθήκαμε πιο ερωτευμένοι από ποτέ
».
Αυτά γράφει μια νεαρή γυναίκα σε ένα forum Internet.

Το εντελώς αντίθετο καταγράφει κάποιος άλλος:
«Οταν ένα ζευγάρι περνάει δυσκολίες, πρέπει να μείνει ενωμένο. Το να απομακρυνθείς είναι ένας τρόπος για να προετοιμάσεις τον χωρισμό», γράφει.
«Καθόλου», επιχειρηματολογεί κάποιος άλλος. «Το να κάνεις μια παύση, σημαίνει ότι αντιδράς, ότι δίνεις μια ευκαιρία στη σχέση. Αντί να μένεις θεατής σε έναν αναγγελθέντα θάνατο», προσθέτει.

Η παύση στη σχέση είναι, λοιπόν, θετική, απαραίτητη ή μάταιη; Είναι βέβαιο ότι ο καθένας έχει τις δικές του εμπειρίες.

«Ενα ζευγάρι που λειτουργεί είναι ένα ζευγάρι που μπορεί να ξεπεράσει τις κρίσεις. Ωστόσο, με τον χρόνο, ορισμένες διαφωνίες μπορεί να γίνουν πιο οξείες, στα όρια της κρίσης. Σε αυτή την περίπτωση, μια ανάσα φρέσκου αέρα μπορεί να κάνει καλό», απαντούν οι ειδικοί.
Ωστόσο, αυτή η παύση δεν μπορεί να διαρκεί πολύ. Στόχος είναι να δοθεί στο ζευγάρι ο χώρος και ο χρόνος για να σκεφτεί, να ψάξει μέσα του, να ξαναθέσει τις προτεραιότητες και να νιώσει αν ο άλλος του λείπει. «Είναι σημαντικό να πιστεύει κάποιος ότι βρήκε τον σύντροφο που θα τον συνοδεύει στα γηρατιά του», αναφέρουν οι ειδικοί.

«Αν το ζευγάρι κλειστεί σε ένα είδος πολέμου, αν οι δυσάρεστες λέξεις πολλαπλασιάζονται, αν οι πίκρες μαζεύονται, τότε μια παύση είναι σημαντική. Υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος: ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές να μη θέλει να επιστρέψει», προειδοποιούν οι ειδικοί.

«Είσαι μαμά στο σπίτι; Μα ΤΙ κάνεις όλη μέρα;»


Αυτό συνέβη πολλές φορές.

«Οταν είπα στον σύζυγό μου ότι θέλω να κάνουμε ένα break, πήρε τις βαλίτσες του και νοίκιασε διαμέρισμα δύο δρόμους παρακάτω, ώστε να είναι κοντά στα παιδιά. Αυτό κράτησε αρκετούς μήνες, χωρίς να βάζουμε χρονοδιάγραμμα. Κατάλαβα κάποια στιγμή ότι η παύση τελείωσε, ότι η ιστορία μας τελείωσε, ειδικά όταν έμαθα ότι έβγαινε με μια φίλη μου», δηλώνει η Αν, πρώην δημοσιογράφος, στο Madame Figaro.

Για να είναι ωφέλιμη η παύση, πρέπει να βρίσκεται σε ένα πλαίσιο: να οριοθετηθεί η διάρκειά της, να οριστεί πώς θα επικοινωνούν οι πρωταγωνιστές, να γίνει λόγος για το θέμα της ζήλειας, με λέξεις καθησυχαστικές. Αλλά το πολύ σημαντικό είναι να  μην καταφύγει κάποιος μόνος του στη λύση της παύσης, χωρίς να είναι κοινή επιλογή.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό, να συμφωνούν και οι δύο. Αλλιώς μπορεί να προκληθεί κρίση, στα όρια της ψύχωσης.

«Οταν ο άντρας μου πήρε το βαλιτσάκι του, κατέρρευσα. Φοβόμουν ότι θα με εγκατέλειπε πραγματικά. Προσπάθησε να φανώ χαλαρή μπροστά στις κόρες μου αλλά ήταν πολύ δύσκολο γιατί καταλάβαινα ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», δηλώνει μια γυναίκα.
«Οταν υπάρχουν παιδιά, δεν γίνεται να τους πεις ψέμματα. Αρκεί να πεις ότι ο μπαμπάς και η μαμά ψάχνουν έναν τρόπο για να λύσουν τα προβλήματα αλλά ότι αυτό δεν αλλάζει την αγάπη που έχουν ο ένας για τον άλλο», αναφέρει ο παιδοψυχολόγος Μπόρις Κάρπεντερ.


Για να αποφύγει ένα ζευγάρι να φτάσει σε ακραία κατάσταση, ακόμη και όταν η σχέση πάει τέλεια, πρέπει να δίνει χώρο στον άλλο ώστε να αντιληφθεί ποιές είναι οι πραγματικές προτεραιότητες.

iefimerida.gr

Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής…

Η εξομολόγηση μιας εργαζόμενης μαμάς