Μωρό και ανάπτυξη: 25+1 πράγματα που θα βοηθήσουν το μωρό σας να μεγαλώσει σωστά!

MORO99

Μωρό και ανάπτυξη: 25+1 πράγματα που θα βοηθήσουν το μωρό σας να μεγαλώσει σωστά!

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, και τα πρώτα χρόνια της ζωής του τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλός του θα αναπτύσσονται με εντυπωσιακή ταχύτητα. Μην σπεύσετε να αγχωθείτε αν το μωράκι σας αργήσει να μιλήσει σε σχέση με το μωρό της ξαδέρφης σας. Υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενεργοποιήσετε τις δεξιότητές του για να το βοηθήσετε να μεγαλώσει σωστά, και εμείς σας παρουσιάζουμε 25+1 από αυτά. Δεν είναι και λίγα, έτσι;

1. Τραγουδήστε του. Αν ένα μωρό ακούσει την μανούλα να τραγουδάει αμέσως ενεργοποιείτε τόσο το ενδιαφέρον του για την μουσική όσο και για την επικοινωνία.
2. Ανταποκριθείτε στο κλάμα του. Τα καημένα επικοινωνούν μόνο με το κλάμα. Για αυτό και μόνο θα πρέπει να είστε εκεί ώστε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του.
3. Βάλτε ένα μουσικό παιχνίδι στην κούνια. Με αυτό τον τρόπο θα το βοηθήσετε να εστιάσει στα γεωμετρικά σχήματα του παιχνιδιού.
4. Φροντίστε να σας βλέπει. Τα μωρά εστιάζουν το βλέμμα τους σε απόσταση 20 εκατοστών, τόση όση πρέπει να είναι και η απόσταση του προσώπου σας ώστε να σας βλέπει καθαρά.
5. Θηλάστε το. Τι να πούμε για τον θηλασμό, η υγεία του κρέμεται από αυτόν.
6. Μιλήστε του. Όλοι οι ψυχολόγοι λένε πως αν μιλάμε στο μωρό μας από την πρώτη κιόλας μέρα αναπτύσσει τις λεκτικές του ικανότητες.
7. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα. Η καθημερινή ρουτίνα για τα παιδιά τους δίνει ασφάλεια και σιγουριά. Πάντα πρέπει να ξέρει τι θα επακολουθήσει και αυτό είναι που διατηρεί ένα μωρό ήρεμο.
8. Πάντα να του λέτε τι θα επακολουθήσει. Το παιδί τα πρώτα του χρόνια πρέπει να ξέρει τι να κάνει και που θα πάτε.
9. Δώστε του παιχνίδια με έντονα χρώματα. Αν και τα νεογέννητα μπορούν να ξεχωρίσουν όλα τα χρώματα, διακρίνουν πιο εύκολα το κόκκινο και το έντονο μπλε.
10. Σεβαστείτε το. Μην το προσβάλλετε ποτέ μπροστά σε παιδιά της ίδιας ηλικίας. Μην μένετε στα μειονεκτήματά του και τονίστε τα προτερήματα του.
11. Να του απαντάτε. Ακόμη και αν σας λέει,«γκα-μπα-γκου-ντι-μα- τα», ανοίξτε διάλογο μαζί του, του τύπου: «Αλήθεια; Έγινε κάτι τέτοιο; Και μετά τι έκανες; Α! Εγώ θα έκανα αυτό»!
12. Διαβάστε του βιβλία με εικόνες. Διαλέξτε βιβλία με έντονα χρώματα από ύφασμα ή χοντρό χαρτόνι ώστε να μπορεί να το περιεργαστεί.
13. Ελέγξτε ακοή και όραση. Με διάφορα παιχνίδια και τεχνικές.
14. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια στο μπάνιο του. Το νερό σε συνδυασμό με διάφορα παιχνίδια μπορεί να γίνει μια όμορφη δραστηριότητα εκ μάθησης.
15. Δείξτε του πώς να μπουσουλίσει. Αν το κάνετε εσείς θα το κάνει και αυτό. Αν πάλι σταθεί χωρίς να κάνει τίποτε, βάλτε το αγαπημένο του παιχνίδι απέναντι και σίγουρα θα παρακινηθεί.
16. Δώστε του μια λευκή κόλλα χαρτί. Αφήστε τα να κάνουν τις πρώτες τους ζωγραφιές και να εξοικειωθούν στο να πιάνουν τον μαρκαδόρο.
17. Αν δεν έχετε άλλο παιδάκι, φέρτε το σε επαφή με άλλα μωρά. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν παίζουν με συνομηλίκους τους.
18. Παίξτε παζλ. Τα παζλ είναι το ιδανικό παιχνίδι, που ένα παιδί μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα χέρια και μάτια.
19. Μάθετε το τραγούδι «χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ». Ένα διαχρονικό παιδικό τραγουδάκι που θα βοηθήσει το παιδί να ισορροπήσει και να συντονίσει τις κινήσεις του!
20. Μιλήστε του καθαρά. Μην χρησιμοποιείτε μωρουδιακές λεξούλες, «μαμ, νανι, ατα, βουβου»! Ακόμη και αν το παιδί τις λέει, εσείς θα επαναλαμβάνετε τις λέξεις του διορθωμένες. Το παιδί πρέπει να μάθει να μιλά όπως εσείς και όχι το αντίστροφο.
21. Ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του. Να λέτε πάντα μπράβο, να είστε ενθουσιασμένη και να το χειροκροτείτε. Η ενθάρρυνση το κινητοποιεί στο να προσπαθεί για το καλύτερο.
22. Ποτέ μην το πιέζετε. Μην του επιβάλετε να κάνει κάτι που ακόμη δεν μπορεί. Κάθε παιδί είπαμε πως έχει τους δικούς του ρυθμούς.
23. Μην βιάζεστε να του φορέσετε παπούτσια. Αγοράστε παπούτσια αφού πρώτα περπατήσει και κάνει τα πρώτα του βήματα.
24. Παιχνίδια και παραμύθια από το μυαλό σας. Αν παίξετε κάτι που δεν υπάρχει και του πείτε και ένα αντίστοιχο παραμύθι, θα είναι κάτι εξωπραγματικό για αυτά.
25. Παίξτε μπάλα. Μπορείτε με διάφορους τρόπους. Πείτε του να την κλωτσήσει, να την πετάξει ή να την βάλει μέσα στο κουτί από μακριά.
26. Παίξτε παιχνίδια μνήμης. Πως; Δείξτε του 3 αντικείμενα. Μετά κρύψτε τα κάπου στο δωμάτιό του και ζητήστε του να σας τα φέρει.

mothersblog.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο πατήστε …Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!