Το μωρό έπεσε… Τώρα τι κάνω;
Το μωρό έπεσε από το κρεβάτι; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντίδρασης; Τι τσεκάρουμε; Τι φροντίζουμε να κάνουμε τις επόμενες ώρες; Πότε πρέπει να το πάμε στο νοσοκομείο;
Τα παιδιά είναι πολύ επιρρεπή σε ατυχήματα, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, με συχνά δυσμενή κατάληξη. Ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, οπότε και τα μωρά μπορούν και γυρίζουν από την πρηνή στην ύπτια θέση, μπορεί να επισυμβούν πτώσεις από ύψος. Αν διαπιστώσουμε πως το βρέφος μας έχει πέσει από ύψος:
1. Εφόσον το παιδί έχει τις αισθήσεις του, το ξεντύνουμε και ελέγχουμε όλο του το σώμα για πιθανά εμφανή σημεία κάκωσης, μώλωπες, πληγές κτλ. Τσεκάρουμε ότι μπορεί να κινεί τα άκρα του ελεύθερα, χωρίς να πονάει και ψάχνουμε το κρανίο για πιθανές εσοχές ή τραύματα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα ήταν σκόπιμη η ιατρική συμβουλή.
2. Αν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του, με ψυχραιμία και χωρίς πανικό, στηρίζοντάς του το κεφάλι προκειμένου να είναι η αναπνοή του ευχερής, φροντίζουμε να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν συνυπάρχει τραύμα που αιμορραγεί, επιδένουμε με ένα καθαρό πανί.
3. Εφόσον δεν υπάρχουν εμφανή σημεία κάκωσης και το παιδί, αφού ηρεμήσει μετά την πτώση, φαίνεται καλοδιάθετο και χωρίς να πονάει, είναι σημαντικό να ελέγχουμε το επίπεδο συνείδησής του για 24 ώρες μετά την πτώση. Αν πρόκειται το παιδί να πέσει για ύπνο μέσα στις επόμενες 12 ώρες, φροντίζουμε ανά δίωρο να το ανησυχούμε ελαφρά, ώστε να βεβαιωθούμε πως ξυπνάει με ευκολία και δε βρίσκεται σε λήθαργο ή κώμα. Επιπλέον, σημασία έχει η έναρξη εμέτων, η υπνηλία σε ώρες εκτός των συνηθισμένων του για ύπνο η υπερβολική, ανεξήγητη ανησυχία.
4. Εφόσον διαπιστώσουμε βραδύτητα, λήθαργο, ανησυχία ή ξεκινήσουν έμετοι, καλό είναι το μωρό να εκτιμηθεί από ιατρό, προκειμένου να αποκλεισθεί σοβαρή κάκωση.
Πηγή: faysbook.gr