O μεσημεριανός ύπνος σε παιδιά άνω των 2 ετών προκαλεί προβλήματα στον βραδινό τους ύπνο

κοιμούνται τα παιδιά το μεσημέρι

Τα παιδιά που συνηθίζουν να κοιμούνται το μεσημέρι δεν έχουν τόσο καλή ποιότητα ύπνου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών από την Αυστραλία. Η μελέτη – που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood – διαπίστωσε ότι ο μεσημεριανός ύπνος σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 θα μπορούσε τελικά να μειώσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2 ετών χρειάζονται περίπου 11 – 14 ώρες ύπνου σε ένα 24ωρό, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου ενώ μέχρι τους 18 μήνες, συνιστάται ένα παιδί να παίρνει ένα υπνάκο μιας ώρας μόνο μια φορά την ημέρα.

Ο μεσημεριανός ύπνος πέρα από την ηλικία των δύο ετών αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να κοιμηθεί και μειώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου τη νύχτα. Αλλά οι γονείς φαίνεται ότι το ενθαρρύνουν για να συνεχίσει να κοιμάται τα μεσημέρια!

«Ο αντίκτυπος του νυχτερινού ύπνου στην ανάπτυξη και υγεία των παιδιών γίνεται όλο και πιο τεκμηριωμένη, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δείξει την αξία του μεσημεριανού ύπνου, είτε στο σπίτι είτε στον παιδικό σταθμό” εξηγούν οι Αυστραλοί ερευνητές.

Λατρεμένο μου Μωρό… Τα 32 λεπτά δεν είναι ύπνος!

Η ομάδα συγκέντρωσε και ανέλυσε τα αποτελέσματα 26 μελετών, και δεν κατάφεραν να βρουν μια σύνδεση μεταξύ του ύπνου και της γενικής υγείας, της συμπεριφοράς και της ανάπτυξης. Τότε ανακάλυψαν μια σύνδεση μεταξύ του μεσημεριανού ύπνου και της χαμηλής ποιότητας του ύπνου σε παιδιά άνω των 2.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, τα παιδιά που κοιμόντουσαν το μεσημέρι μετά από την ηλικία των 2 χρόνων, χρειαζόντουσαν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν τη νύχτα και κοιμόντουσαν λιγότερο γενικότερα.

«Είναι κάτι που εξαρτάται από το κάθε παιδί – άλλωστε το κάθε παιδί είναι διαφορετικό,” λέει η Dana Rofey, ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Πίτσμπουργκ. “Σίγουρα υπάρχουν μικρά παιδιά που δεν είναι κουρασμένα το απόγευμα και δεν χρειάζονται τον ύπνο. Αφήστε το παιδί σας να σας καθοδηγήσει ως προς το τι αυτό χρειάζεται. ”

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου δίνει της εξής οδηγίες στους γονείς: 

  • Να διατηρείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα ύπνου και να είστε συνεπείς στην νυχτερινή ρουτίνα ύπνου.
  • Διατηρήστε το περιβάλλον και τς συνθήκες ύπνου ίδιες
  • Ενθαρύνετε τη χρήση ενός αντικειμένου ασφαλείας, όπως μια κουβερτούλα ή ένα χνουδωτό αρκουδάκι.

Μετάφραση για το babyradio:Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Ο ύπνος του μωρού στον καύσωνα – Τι πρέπει να προσέξω;

Όταν ο ύπνος… δεν παίρνει τα παιδιά