Θεραπευτείτε φυσικά από το κάψιμο του ήλιου!
Καλοκαιράκι, ήλιος, θάλασσα και… κάψιμο πάνε πακέτο – συνήθως – και μας αφήνουν κατακόκκινους και πονεμένους. Πώς το αντιμετωπίζουμε φυσικά;
Δείτε παρακάτω γιατροσόφια και συμβουλές για ταχεία ανάρρωση.
Και δοκιμάστε την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ή να κάτσετε στον ίσκιο.
Κομπρέσες με νερό
Μετά το έγκαυμα, το δέρμα εμφανίζει φλεγμονές οι οποίες μπορούν να μετριαστούν μέσω της χρήσης εμπλάστρων. Το πιο αποτελεσματικό είναι το… νερό. Χρησιμοποιήστε είτε νερό βρύσης είτε παγάκια σε ένα κομμάτι πανί και τοποθετήστε το πάνω στο έγκαυμα. Επαναλάβετε ανά μερικά λεπτά, μέχρι το ύφασμα να ζεσταθεί. Επαναλάβετε μέσα στη μέρα για συνολικά 10-15 λεπτά ανά εφαρμογή.
Επιθέματα που ανακουφίζουν
Τρόφιμα που έχουμε στην κουζίνα μας μπορούν να κάνουν τη.. δουλειά στο να μας ανακουφίσουν. Αναμείξτε ένα φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά με 4 φλιτζάνια νερό, προσθέστε μερικά παγάκια και εφαρμόστε κομπρέσσες με το υγρό για 15-20 λεπτά. Επαναλάβετε κάθε 2 με 4 ώρες. Εναλλακτικά, βράστε μαρούλι, στραγγίξτε και αφήστε το υγρό να κρυώσει για μερικές ώρες στο ψυγείο. Βουτήξτε λίγο βαμβάκι μέσα και πιέστε απαλά ή σκουπίστε το ερεθισμένο δέρμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και γιαούρτι στην ερεθισμένη περιοχή, να το αφήσετε μερικά λεπτά και μετά να ξεπλύνετε με δροσερό νερό.
Προσοχή με το σαπούνι
Το σαπούνι μπορεί να ερεθίσει και να κάνει ξηρό το δέρμα μετά από έγκαυμα, οπότε αποφύγετέ το για αρχή ή χρησιμοποιήστε κάποιο ειδικό σαπούνι με ουδέτερο PH και ξεπλύνετε πολύ καλά. Ένα δροσερό μπάνιο θα βοηθήσει αρκετά, όμως προσέξτε πώς θα χρησιμοποιήσετε την πετσέτα: απαλά, χωρίς τρίψιμο για να μην έχετε περισσότερους ερεθισμούς. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε κάτι από τα παρακάτω για να περιορίσετε τον πόνο, την φαγούρα και το πρήξιμο:
Ξύδι. Αναμείξτε 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι στο δροσερό νερό της μπανιέρας και… βουλιάξτε για μερικά λεπτά μέσα.
Μαγειρική σόδα. Πασπαλίστε λίγη μαγειρική σόδα σε χλιαρό νερό στη μπανιέρα. Μην σκουπιστείτε μετά, αφήστε το διάλυμα να στεγνώσει στο δέρμα σας. Είναι μη τοξικό, και απαλύνει τον πόνο.
Το έγκαυμα πονάει και μια ψυχρή λύση μπορεί να σας ανακουφίσει αρκετά. Αρκεί να το κάνετε σωστά. Μια παγοκύστη μπορεί να κάνει τη δουλειά, αν το έγκαυμα είναι ελαφρύ. Τυλίξτε την σε γάζα και εφαρμόστε πάνω στην ερεθισμένη περιοχή. Δεν έχετε παγοκύστη; Αυτοσχεδιάστε: μια σακούλα κατεψυγμένα λαχανικά, για παράδειγμα, είναι το ίδιο αποτελεσματική, αρκεί να την τυλίξετε και αυτή με μια γάζα ή ύφασμα.Η σωστή διατροφή
Το σώμα σας χρειάζεται τα κατάλληλα «αποθέματα» για να μπορέσει να… ανακάμψει. Αρχικά φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση που έχει προκληθεί. Νερό έχουν και τα φρούτα, επομένως η κατανάλωσή τους είναι καλή ιδέα. Μια φέτα καρπούζι, για παράδειγμα, προσφέρει περίπου ενάμιση ποτήρι νερό. Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν επίσης τα παντζάρια και το πεπόνι.
Ξεκουραστείτε
Μπορεί ο ύπνος παρέα με… εγκαύματα να είναι δύσκολη υπόθεση, όμως τον χρειάζεστε για να επανέλθει πλήρως το σώμα σας. Αν σας «τσιμπάνε» τα σεντόνια, δοκιμάστε να τα πασπαλίσετε με λίγο τάλκ. Αν έχετε καεί στα πόδια και είναι πρησμένα, δοκιμάστε όταν ξαπλώσετε να τα έχετε πάνω από το ύψος της καρδιάς με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού, για να σταματήσετε το πρήξιμο.
in2life.gr