«Έχω ένα νεογέννητο που το λατρεύω αλλά νιώθω δυστυχισμένη.Τι μου συμβαίνει και πως να νιώσω καλύτερα;»

«Έχω ένα νεογέννητο που το λατρεύω αλλά νιώθω δυστυχισμένη.Τι μου συμβαίνει και πως να νιώσω καλύτερα;»

νιώθω δυστυχισμένη

«Έχω ένα νεογέννητο που το αγαπάω πιο πολύ κι από την ζωή μου.

Η κόρη μου είναι η χαρά της ζωής μου. Όμως μερικές φορές νιώθω δυστυχισμένη και δεν είμαι σίγουρη γιατί.Τι μου συμβαίνει;Μπορείτε να με βοηθήσετε;»

-Η μετάβαση από την εγκυμοσύνη στην μητρότητα είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί  σωματική και συναισθηματική προσαρμογή. Κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής του είναι φυσιολογικό να νιώθετε συναισθηματική φόρτιση και εναλλαγές διάθεσης.

Μπορεί  λοιπόν να νιώθετε για ένα λεπτό χαρούμενη και στο επόμενο λεπτό να νιώθετε στεναχωρημένη. Ίσως να νιώθετε θυμωμένη, λυπημένη αποθαρρυμένη ακόμη και  ενοχλημένη. Το να νιώθετε έτσι δεν σημαίνει πως είστε κακή μητέρα ή πως δεν αγαπάτε το μωρό σας.

Η ορμόνη που ευθύνεται για την επιλόχειο κατάθλιψη

Αυτές οι εναλλαγές διάθεσης δημιουργούνται από ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της γυναίκας μετά τον τοκετό. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ενώ είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, ξαφνικά πέφτουν και προκαλούν αλλαγές διάθεσης. Άλλοι παράγοντες όπως η κούραση η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλλουν σε αυτά τα συναισθήματα.

Το καλό είναι ότι αυτή η φάση διαρκεί για λίγες εβδομάδες και δεν χρειάζεται ιατρική θεραπεία.

Προσπαθήσετε λοιπόν να φροντίζετε όσο περισσότερο μπορείτε τον εαυτό σας, να τρώτε υγιεινά και να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για νιώσετε καλύτερα:

  • Δεχτείτε βοήθεια ειδικά τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό.
  • Αφήστε την οικογένειά σας και τους φίλους σας  να σας βοηθήσουν με διάφορες δουλειές, θελήματα ακόμη και με το μωρό σας.
  • Αφήστε κάποιον να προσέχει το μωρό  σας όσο εσείς κάνετε ένα μπάνιο ή αφήστε κάποιον να σας βοηθήσει με το μαγείρεμα κλπ.
  • Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Μιλήστε στους φίλους σας και σε νέες μαμάδες και ανταλλάξτε απόψεις.

Αν τα συμπτώματα κρατήσουν για παραπάνω από 2 εβδομάδες ή χειροτερεύουν τότε θα ήταν καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατί μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα κατάθλιψης.

Γκαλίτσιου Μαριάννα για το babyradio.gr 

Διαβάστε ακόμη:

Το λένε επιλόχειο κατάθλιψη…

Προετοιμαστείτε για την επιλόχειο κατάθλιψη πριν…έρθει το μωρό!