Ποιες τροφές μπορεί να φάει μόνο του ένα μωρό;

Ποιες τροφές μπορεί να φάει μόνο του ένα μωρό;

maxresdefault

Το μωράκι σας μεγαλώνει, αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, που σημαίνει τις κρέμες του πέρα από το γάλα και μπαίνει στις γεύσεις και τις τροφές των «μεγάλων». Πριν μεγαλώσει πολύ, ώστε να τρώει μόνο του με το κουτάλι, υπάρχει ένα χαριτωμένο ενδιάμεσο στάδιο, όπου το μωρό αρχίζει να χρησιμοποιεί τα χεράκια του, περίπου στον 8ομήνα, για να φάει ορισμένες τροφές.

[babyPostAd]Στα μωρά αρέσει συνήθως να αρχίσουν να τρώνε μόνα τους και να πιπιλίζουν, αφού έχουν καταφέρει να έχουν μια καλή κίνηση των χεριών τους. Ίσως, ακόμη, το μωρό σας θέλει να βουτάει τα δαχτυλάκια του στις κρέμες του και να τα γλύφει! Αν και θα αργήσει πολύ το μωρό σας να κρατάει το κουτάλι για να φάει με επιτυχία, είναι καλό να το ενθαρρύνετε να τρώει μόνο του, ακόμη και με αυτή την παράξενη μέθοδο! Μπορείτε, ωστόσο, να του προτείνετε βάζοντας μπροστά του μερικά κατάλληλα φαγητά, που θα μπορεί να κρατάει με τα μικρά χεράκια του και να τα τρώει μόνο του!

Θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας, μετά τον 6ομήνα που κάθεται κανονικά στο καρεκλάκι του και τρώει στο τραπέζι με όλη την οικογένεια, αρχίζει να βλέπει τα φαγητά με άλλο μάτι! Μεγαλώνοντας λίγο, ίσως να έχει όρεξη να σας μιμηθεί και να μπει στον κόσμο των «πιο μεγάλων» ή λιγουρεύεται όσα βλέπει στα πιάτα σας!

Πώς θα καταλάβετε ότι μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας

Η αλήθεια είναι ότι πολλά παιδιά αρχίζουν να τρώνε μη αλεσμένες τροφές κοντά στους 12 μήνες, ενώ άλλα ξεκινούν να μασάνε λίγες μπουκίτσες πολύ νωρίτερα, π.χ. στους 8 ή 9 μήνες. Το ότι το μωρό μπορεί και θέλει να φάει μόνο του, είναι μια πολύ καλή κίνηση αυτοεξυπηρέτησης και θα πρέπει να την ενθαρρύνετε, επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές.

Θυμηθείτε ότι η οδοντοφυία δεν έχει μεγάλη σχέση με το μάσημα των μωρών, αφού μασούν με τα ούλα και κυρίως τη γλώσσα και λιώνουν απλώς το φαγητό τους με τη βοήθεια του σάλιου. Γι’ αυτό θα πρέπει όσα τους δίνετε να είναι μαλακές τροφές και να λιώνουν εύκολα.

Τι μπορεί να φάει μόνο του

Καλές επιλογές είναι:

  • Ψωμί και τυρί – κόψτε τα σε μικρά κομματάκια και βάλτε τα μπροστά του σε ένα πιατάκι
  • Βρασμένα καρότα – βράστε τα αρκετά για να είναι μαλακά και κόψτε τα σε κομματάκια
  • Ζυμαρικά, όπως μακαρόνια βίδες – κομμένα και καλά βρασμένα για να λιώνουν εύκολα στο στόμα
  • Βραστή πατάτα – σε κομμάτια
  • Μπανάνα – μπορείτε να την κόψετε σε ροδέλες ή μεγαλύτερα κομμάτια
  • Κοτόπουλο – μαλακό βρασμένο στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια είναι μια καλή επιλογή
  • Μπισκοτάκια – απλά μπισκότα (π.χ. τύπου πτι-μπερ), αλλά σε μικρές ποσότητες, γιατί απειλούν η παχυσαρκία και η τερηδόνα!

Όταν δίνετε στο μωρό σας μικρές μπουκιές φαγητού για να φάει μόνο του, αφήστε το να φάει όσο θέλει και με το ρυθμό που θέλει. Αφήστε το να έχει τον έλεγχο και να χαρεί τη νέα του κατάκτηση! Υπολογίστε την ποσότητα που έφαγε, ώστε αν δεν είναι αρκετή να συμπληρώσετε την ποσότητα αργότερα δίνοντάς του την προγραμματισμένη κρέμα του ή αν η ποσότητα αποτελεί κανονικό γεύμα, να μη χρειαστεί να το πιέσετε να φάει ακόμα μια μερίδα με την κρέμα.

Ασφάλεια

Δοκιμάστε μια μπουκιά εσείς πριν δώσετε την τροφή στο παιδί, για να σιγουρευτείτε ότι λιώνει εύκολα στο στόμα. Εάν το μικρό σας έχει την τάση να πιπιλίζει το κομμάτι και να το τρώει σιγά σιγά κρατώντας το, δεν έχετε πρόβλημα, αλλά εάν το μωρό προσπαθεί να βάλει κατευθείαν όλο το κομμάτι στο στόμα του, κόψτε σε μικρότερα κομμάτια. Θυμηθείτε ότι οι πιο στέρεες τροφές πρέπει να είναι σε μικρότερα κομμάτια από ό,τι οι υγρές, που μασιούνται πιο εύκολα.

Εάν το μωράκι σας τώρα ξεκίνησε να τρώει με τις μπουκίτσες αυτές, θα πρέπει να είστε κοντά του και να το επιβλέπετε για να το βοηθήσετε σε κάτι εάν χρειαστεί, π.χ. εάν βάλει μεγάλη ποσότητα στο στόμα του ή δυσκολευτεί.

Μην δώσετε στο μωρό:

  • Τροφές οι οποίες δεν επιτρέπεται να ενταχθούν ακόμη στο διαιτολόγιό του, λόγω της ηλικίας του. Θυμηθείτε ότι μετά το ένα έτος τα μωρά μπορούν να φάνε σχεδόν ό,τι και οι ενήλικες. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
  • Ωμά λαχανικά ή σκληρά φρούτα – είναι δύσκολα στο μάσημα, ενώ έχουν ίνες που θα δυσκολέψουν το μωρό
  • Φρούτα, όπως κεράσια, που είναι σχετικά μικρά και έχουν κουκούτσι. Αν θέλετε να του δώσετε ένα κεράσι, αφαιρέστε το κουκούτσι και κόψτε σε τέσσερα κομμάτια
  • Ξηρούς καρπούς – υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού, ενώ ανάλογα με την ηλικία του κίνδυνος τροφικής αλλεργικής αντίδρασης
  • Αποξηραμένα φρούτα και σταφίδες
  • Τσίχλες, ζελέ, ποπ-κορν
  • Καραμέλες – κίνδυνος πνιγμού

mamakid.gr

9 συνήθειες που έχουν όλα τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια

Κάντε τα πάντα για τα παιδιά σας! Υπάρχει λόγος!