Φυσικός αποθηλασμός για νήπια!
Τρόποι να αποθηλάσετε μετά τον πρώτο χρόνο
*Με την συνεργασία του παιδιάτρου- συμβούλου γαλουχίας, MRCPCH DCH IBCLC, Στέλιου Παπαβέντση.
Οι διεθνείς οδηγίες προτείνουν 6 μήνες αποκλειστικού θηλασμού και κατόπιν εισαγωγή στερεών τροφών στην διατροφή του βρέφους. Ωστόσο, «εισαγωγή στερεών τροφών» δεν σημαίνει αποθηλασμός. Μαμά και παιδί συνεχίζουν να θηλάζουν για έναν ολόκληρο χρόνο και κατόπιν για όσο η δυάδα επιθυμεί.
Κάποια στιγμή, όμως, έρχεται η ώρα να κλείσει ο κύκλος… Και καλά θα ήταν η άρνηση να έρθει από την πλευρά του παιδιού- τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η μαμά κουράστηκε, βαρέθηκε, αποφάσισε πως δεν θέλει να συνεχίσει; Τότε πρέπει να αποθηλάσει όσο πιο φυσικά γίνεται. Κι αυτό γιατί ο θηλασμός είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα μια ψυχική σχέση και σύνδεση μαμάς-παιδιού, η οποία αν σπάσει απότομα (π.χ. με επαναλαμβανόμενες αρνήσεις ή χάπια διακοπής) είναι εμπειρία τραυματική και επώδυνη και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχονοητική ανάπτυξη του παιδιού.
Η διαδικασία οφείλει να είναι σταδιακή και γεμάτη με όλα εκείνα τα στοιχεία που συνόδευαν την έναρξη του θηλασμού, δηλαδή αγάπη, υπομονή, επιμονή, θέληση, κατανόηση κοκ. Πάμε να δούμε μαζί πως θα επιτύχουμε!
«Δεν έχω αρκετό γάλα» – Ο ύψιστος μύθος γύρω από το θηλασμό!
Αποθηλασμός ανάλογα με την ηλικία
Η διαδικασία του αποθηλασμού είναι διαφορετική ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
- Για ένα μικρό σε ηλικία νήπιο (1-1,5 ετών) η μείωση του αριθμού ή της διάρκειας των γευμάτων που οδηγεί σε μια αντίστοιχη μείωση ζήτησης-παραγωγής είναι πιο εύκολη. Μπορείτε, επομένως να ξεκινήσετε προσφέροντας το στήθος λιγότερες φορές μέσα στην ημέρα και καταλήγοντας να το δίνετε μόνο μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση κάθε βράδυ.
- Για ένα μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί η λογική του «δεν προσφέρω-δεν αρνούμαι» λειτουργεί ευκολότερα. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μέσα στις καθημερινές δραστηριότητες- έξοδος, παιχνίδι κτλ.- μπορούν να «ξεχαστούν» ευκολότερα. Οπότε κι εσείς μπορείτε να μην προσφέρετε το στήθος σας μέχρι το παιδί να το ζητήσει.
- Σε παιδιά που έχουν δυνατότητα επικοινωνίας, μια καλή αρχή είναι και η συζήτηση. Μπορείτε, για παράδειγμα να του πείτε ότι «η μαμά σε αγαπάει πολύ και χαίρεται που μπορεί ακόμα να σε ταΐζει από το σώμα της, αλλά είσαι πια ένα μεγάλο παιδί και μπορείς να δοκιμάσεις κι άλλα νόστιμα και θρεπτικά γάλατα».
Οπλιστείτε με υπομονή και δώστε άπειρη αγάπη και αγκαλιές.
SOS Tip: Πολλοί είναι εκείνοι που θα σας πουν πως ένας καλός τρόπος αποθηλασμού είναι να αντικαταστήσετε όλα τα γεύματα θηλασμού με μητρικό γάλα σε μπιμπερό. Ωστόσο, μετά το πρώτο έτος για ορθοδοντικούς λόγους καλό είναι το μπιμπερό να μην δίνεται. Αφήστε που είναι παράλογο να μάθετε στο παιδί σας κάτι που σε λίγο καιρό θα πρέπει να «κόψει».
Πηγή: happyparenting.gr