Μεγαλώνοντας μαζί ένα παιδί. Πόσο δύσκολο είναι να γεφυρώσετε τις μεταξύ σας διαφωνίες; Δεν είναι δυνατόν οι γονείς να συμφωνούν σε όλα! Αλλά πώς θα επέλθει η αρμονία, χωρίς να περνάτε μπερδεμένα μηνύματα στα παιδιά σας;
Διαφέρετε αλλά αλληλοσυμπληρώνεστε!
Κάθε άνθρωπος προέρχεται από ένα διαφορετικό περιβάλλον. Έχει μεγαλώσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο, έχει κάποιες απόψεις και πεποιθήσεις… Αυτές θα προσπαθήσει να εφαρμόσει μεγαλώνοντας το παιδί του. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι απόλυτος! Πρέπει να είναι ανοικτός στη γνώμη του συντρόφου του και να προσπαθούν να βρουν μαζί μια κοινή γραμμή.
Ειδικά όταν το παιδί περάσει τα 4, θα αρχίσει να αναπτύσσει επιχειρήματα για να… κερδίσει αυτό που επιθυμεί. Πρέπει να έχετε μια κοινή πολιτική στις απαντήσεις σας, για να μην το μπερδεύετε!
Και για να έχετε μια κοινή γραμμή, είναι καλύτερο να συζητάτε τα πράγματα όταν βρίσκεστε οι δυο σας και όχι μπροστά στο παιδί. Δεν είναι ωραίο να σας βλέπει να διαφωνείτε γιατί και ανασφάλεια θα αισθανθεί και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον ένα ή τον άλλο γονιό για να πετύχει αυτό που θέλει!
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για να επιτύχετε την αρμονία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας
- Όταν το παιδί δεν είναι μπροστά, συζητείστε μεταξύ σας τι αξίες θέλετε να του μεταδώσετε
- Ακόμα και αν συμφωνήσετε στις αξίες που θέλετε να του περάσετε, σίγουρα θα έχετε διαφωνίες στις μεθόδους. Πάρτε τον χρόνο να μοιραστείτε με τον σύντροφό σας τις προσωπικές σας εμπειρίες και προσπαθήστε να βρείτε τη χρυσή τομή
- Μη μαλώνετε μπροστά στο παιδί σχετικά με αποφάσεις που πήρε ο άλλος γονέας. Πολλές φορές ο ένας από τους δυο θα κληθεί να λάβει μια απόφαση που ο άλλος δεν εγκρίνει. Στηρίξτε την απόφαση του/της συντρόφου σας, ακόμα και αν δεν την εγκρίνετε. Όταν είστε οι δυο σας συζητήστε το και εξηγήστε του/της γιατί διαφωνείτε.
- Να είστε έτοιμοι για συμβιβασμούς. Δεν είναι δυνατόν να περνάει πάντοτε το δικό σας στις οικογενειακές συζητήσεις, απουσία του παιδιού. Πάντα προτεραιότητα είναι το καλό του παιδιού κι όχι να επιβάλλετε την άποψή σας
- Κάντε επιμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των γονέων, ώστε να μειώνετε τον χρόνο των μεταξύ σας συζητήσεων. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι θα εμπιστεύεστε εντελώς την άποψη του/ της συντρόφου σας στον εκάστοτε τομέα.
- Οι λύσεις στα προβλήματα δεν είναι πάντα τόσο απλές. Θα χρειαστεί συχνά να το συζητήσετε με τους γονείς σας, με άλλους γονείς ή ακόμα και κάποιον ειδικό σύμβουλο.
Ν.Κ.
Με πληροφορίες από naitreetgrandir.fr