Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε νόστιμο vegetarian κλαμπ σάντουιτς! Δοκιμάστε αυτή την εναλλακτική συνταγή και θα ενθουσιαστείτε
Συστατικά
Για το τόφου
- 350 γρ. τόφου
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. σησαμέλαιο Κινέζικο (όχι αυτό για το τηγάνισμα)
- 1 κ.σ. κρασί ρυζιού
- 2 κ.σ. νερό
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.γ φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. πάστα τσίλι ή ½ κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.γ. αλάτι ψιλό
- 1 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ)
Για τη σως αβοκάντο
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ λάιμ
- φρέσκο πιπέρι
- αλάτι
Για το κλαμπ σάντουιτς
- 2 ντομάτες
- 8 φέτες μαρούλι
- 1 ώριμο αβοκάντο
- 8 κ.σ. μπέικον από καρύδα
- 12 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης, φρυγανισμένες
- σαλάτα της αρεσκείας μας για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Για το τόφου
- Κόβουμε το τόφου σε 8 κομμάτια πάχους μισού εκατοστού το κάθε ένα.
- Σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, απλώνουμε τα κομμάτια τόφου και από πάνω ένα δεύτερο διπλό απορροφητικό χαρτί,
- Καπακώνουμε με ένα παρόμοιο ταψάκι και βάζουμε για βάρος από πάνω μία κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να στραγγίξει το τόφου για 1 ώρα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε, τη σόγια, το σησαμέλαιο, το κρασί, το νερό, το σκόρδο, το τζίντζερ, το μπούκοβο το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουρ) και ανακατεύουμε.
- Σε ένα ταψάκι 10×30 εκ., ρίχνουμε τη μισή μαρινάδα.
- Αφαιρούμε από το ταψάκι με το τόφου την κατσαρόλα, το ταψάκι και το απορροφητικό χαρτί.
- Βάζουμε προσεκτικά ένα ένα τα τόφου μέσα στο ταψάκι με τη μαρινάδα.
- Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα φροντίζοντας να πάει παντού.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
- Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τη μεμβράνη και τα απλώνουμε προσεκτικά σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Ότι έχει μείνει από τη μαρινάδα μας, τη ρίχνουμε πάνω σε κάθε κομμάτι τόφου.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.
Για τη σως αβοκάντο
- Σε ένα μπολ βάζουμε, τη σάρκα από το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τον χυμό από ½ λάιμ, το φρέσκο πιπέρι, το αλάτι και με ένα πιρούνι το λιώνουμε.
Για το κλαμπ σάντουιτς
- Αφαιρούμε την σάρκα από άλλο ένα αβοκάντο, την κόβουμε σε λεπτές φέτες και στη μέση.
- Κόβουμε και μία τομάτα σε ροδέλες.
- Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας τις φέτες από το φρυγανισμένο ψωμί του τοστ (3 φέτες για κάθε κλαμπ σάντουιτς).
- Στην 1 φέτα βάζουμε 1 κ.σ. από τη σως αβοκάντο και απλώνουμε. Προσθέτουμε τομάτα, τα φύλλα μαρουλιού και το ¼ από τις φέτες αβοκάντο.
- Στην 2 φέτα βάζουμε πάλι 1 κ.σ. από τη σως αβοκάντο και απλώνουμε. Προσθέτουμε 2 κ.σ. μπέικον από καρύδα και 2 κομμάτια τόφου.
- Την πρώτη φέτα ψωμιού τη βάζουμε πάνω από τη δεύτερη φέτα ψωμιού, την τρίτη (που δεν έχουμε βάλει κάτι συνοδευτικό) από πάνω κι έχουμε έτοιμο το πρώτο μας club sandwich.
- Βάζουμε ξυλάκια ή οδοντογλυφίδες στην μέση από τις 4 άκρες και κόβουμε στα 4 με οδοντωτό μαχαίρι.
- Επαναλβάνουμε τη διαδικασία για τις άλλες 9 φέτες του τοστ έτσι ώστε να πάρουμε 4 κλαμπ σάντουιτς.
- Σερβίρουμε με σαλάτα τις αρεσκείας μας.