Το μπάνιο στη θάλασσα δεν απαγορεύεται σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Η κολύμβηση βοηθά στη μείωση της ζεστής και στην σωστή άσκηση του σώματος, δυναμώνοντας τους μύες σας και βοηθώντας να μην πάρετε πολύ βάρος. Επίσης, θα σας χαλαρώσει και θα αισθάνεστε μεγαλύτερη ευεξία. Το κολύμπι όμως κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται προσοχή.
Γι’ αυτό:
• Αποφύγετε τις βουτιές και τις μακρινές αποστάσεις, καθώς και να κολυμπάτε μακριά από την ακτή. Μείνετε σε βάθος που να μπορείτε να πατήσετε, γιατί μπορεί να αισθανθείτε αδιαθεσία ή κράμπα και να χρειαστεί να βγείτε γρήγορα από το νερό.
• Αποφύγετε τις απομονωμένες παραλίες, ώστε αν χρειαστεί βοήθεια, να υπάρχει κάποιος γύρω σας για να σας βοηθήσει.
• Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (11.00-15.00) και στη ζέστη των μεσημεριανών ωρών. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία. Μείνετε στην σκιά.
• Να χρησιμοποιείτε καπέλο και γυαλιά ηλίου.
• Να βάζετε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (>30) και να το ανανεώνετε συχνά, καθώς έχετε πιο αυξημένο κίνδυνο εγκαύματος και εκδήλωσης μελαγχρωματικών βλαβών όπως κηλίδες, πανάδες, χλόασμα κλπ συγκριτικά με τις υπόλοιπες γυναίκες, λόγω των μεταβολών του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη.
• Η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο.
• Επίσης, θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά πριν από τη χρήση του αντηλιακού τα συστατικά του, δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί αντηλιακά που μπορεί να περιέχουν ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην έγκυο και το έμβρυο.
Της Φλώρας Κασσαβέτη, με τη συνεργασία του Παναγιώτη Χριστόπουλου MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης Director European Association Paediatric-Adolescent Gynaecology (www.healthylady.gr).