Έκτοπη κύηση – Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες που πρέπει να γνωρίζετε

μύθοι της εξωσωματικής!

Είναι σύνηθες για πολλές γυναίκες να εμφανίζουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Μια έκτοπη κύηση είναι μια τέτοια σοβαρή κατάσταση.

Σε μια έκτοπη κύηση, το γονιμοποιημένο ωάριο αποδίδει στην εσωτερική επένδυση της μήτρας, σε αντίθεση με μια υγιή εγκυμοσύνη. Εμφανίζεται στη σάλπιγγα ή μερικές φορές στην κοιλιακή κοιλότητα ή στην αυχενική περιοχή. Η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία αν δεν ακολουθήσει θεραπεία.

Τώρα μπορείτε να είστε περίεργοι να μάθετε περισσότερα για έκτοπη κύηση αίτια, τα συμπτώματα και τις θεραπείες του. Διαβάστε και μάθετε τα πάντα για έκτοπη κύηση.

Τι είναι η έκτοπη κύηση;

Η εγκυμοσύνη αρχίζει με τη διαδικασία γονιμοποίησης. Κανονικά, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Σε μια έκτοπη κύηση, το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται σε λάθος μέρος. Είναι η ίδια αποδίδει στην εξωτερική επένδυση της μήτρας.

Σε ορισμένες από τις έκτοπες εγκυμοσύνες, το ωάριο αποδίδει στην σάλπιγγα. Ο τύπος της εγκυμοσύνης είναι μια «εξωμήτριος κύηση.» Σε κάποιες άλλες σπάνιες καταστάσεις, μία εξωμήτρια κύηση μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη όπως ωοθήκη, η αυχενική περιοχή και στην κοιλιακή κοιλότητα.

Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση, σοβαρές όταν το ωάριο δεν μπορεί να επιβιώσει, και η αυξανόμενη ιστού καταστρέφει γύρω από τη μητρική δομές. Προκαλεί εσωτερική αιμορραγία και λοιμώξεις. Πάρτε έγκαιρη θεραπεία για να σώσει τις πιθανότητες για υγιή εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Από 100 εγκυμοσύνες, τουλάχιστον δύο θα αποδειχθούν ότι είναι έκτοπες. Επίσης, οι περιπτώσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι η έκτοπη κύηση μπορεί να συμβεί λόγω θεραπείας υπογονιμότητας ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της έκτοπη κύηση:

Μια έκτοπη κύηση μπορεί να συμβεί λόγω βλάβης στην σάλπιγγα σας, η οποία βοηθά το αυγό να φτάσει στον προορισμό του. Η βούληση των αυγών, ως εκ τούτου, εμφυτεύονται είτε στη σάλπιγγα ή κάπου αλλού.

Θα είναι σε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μια έκτοπη κύηση, αν είχατε κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Ιστορία της έκτοπης κύησης: Αν είχατε μια έκτοπη κύηση στο παρελθόν, αυξάνει τον κίνδυνο από 1 σε 90 έως 1 στους 10.
  • Λοίμωξη ή φλεγμονή: Μόλυνση των σαλπίγγων, τη μήτρα ή ωοθήκες και επίσης φλεγμονή της σάλπιγγας (σαλπιγγίτιδα) μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες της έκτοπης κύησης. Χλαμύδια ή γονόρροια είναι οι κύριες αιτίες της μόλυνσης.
  • Διαρθρωτικές Ανησυχίες: Μια έκτοπη κύηση μπορεί να προκύψει, εάν έχετε υποστεί βλάβη Fallopian σφαίρα σωλήνα ασυνήθιστα σχήμα σάλπιγγα. Επίσης, οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση γίνεται με τη σάλπιγγα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκτοπης κύησης.
  • Ανησυχίες Γονιμότητας: Όλες οι δυσκολίες με τη γονιμότητα και τη χρήση των φαρμάκων γονιμότητας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα έκτοπης κύησης.
  • Σχετικές Χειρουργικές επεμβάσεις: Οποιαδήποτε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, συμπεριλαμβανομένης της σκωληκοειδίτιδας, καισαρικής τομής ή αντιστροφή αποστείρωσης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.
  • Αντισυλληπτικά: Η εγκυμοσύνη είναι σπάνια, αν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά όπως το IUD (εντός της μήτρας Device) ή οποιοδήποτε χάπι. Είναι το ίδιο, αν συλλάβουν αφού υποστούν σαλπίγγων μέθοδο απολίνωση, μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης. Η εγκυμοσύνη είναι σπάνιο μετά την απολίνωση των σαλπίγγων, αλλά αν συμβεί, ότι θα καταλήξει να είναι έκτοπη.
  • Κάπνισμα: Το κάπνισμα ενός πούρου πριν από τη σύλληψη σας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της έκτοπης κύησης. Τα περισσότερα μπορείτε να καπνίζουν, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
  • Ηλικία: Υπάρχει μια πιθανότητα εγκυμοσύνης σας θα είναι έκτοπη αν είστε 40 και άνω.
  • Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση είναι μια γυναικολογική κατάσταση που προκαλεί ουλές στις σάλπιγγες, και τους επηρεάζει άσχημα. Η κατάσταση αυξάνει επίσης την πιθανότητα έκτοπης κύησης.

Τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης:

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται στο αρχικό στάδιο της ίδιας της εγκυμοσύνης και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές γυναίκες θα αναπτύξει κανένα σύμπτωμα μέχρι τις ρήξεις της εγκυμοσύνης.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, θα αρχίσουν να βιώνουν παρόμοια συμπτώματα, όπως αυτό της μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • επώδυνα στήθη
  • Ναυτία
  • Κούραση
  • Κολπική κηλίδωση ή αιμορραγία
  • Ο κοιλιακός πόνος ή ευαισθησία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γυναικολόγος θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει μια έκτοπη κύηση στο πρώτο κοιλιακό εξετάσεις σας. Δείτε το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας αμέσως εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα όπως:

Πόνος ή ευαισθησία στην πυελική περιοχή στην κοιλιακή χώρα Ή:

Μια ξαφνική, σοβαρή και επίμονο πόνο που μπορεί επίσης να είναι ήπια ή διαλείπουσα μπορεί να αναπτυχθεί. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο, ενώ βήχετε ή να μετακινήσετε τα έντερά σας. Ο πόνος μπορεί να είναι οπουδήποτε στην κοιλιακή ή πυελική περιοχή συνοδεύεται από έμετο και ναυτία.

Κολπική αιμορραγία και Spotting:

Κατά την αρχική φάση της εγκυμοσύνης, υπάρχουν πιθανότητες που μπορεί να αιμορραγούν ελαφρά. Το αίμα μπορεί να ποικίλλει από ερυθρό σε καφέ, βαρύ στο φως, συνεχής σε διαλείπουσα.

Πόνος στον ώμο:

Πόνος στον ώμο, ειδικά όταν ξαπλώνετε είναι μια προειδοποίηση για ρήξη έκτοπη κύηση. Η κύρια αιτία για τον πόνο είναι εσωτερική αιμορραγία που σηματοδοτεί τα νεύρα που ταξιδεύουν στην περιοχή των ώμων.

Άλλα σημάδια:

Θα παρατηρήσετε σημάδια σοκ, αδύναμη και αγωνιστικά παλμό, υγρό δέρμα και ζάλη.

Είναι σημαντικό να ληφθεί άμεση φροντίδα, αν γίνει μια έγκυος παρά το γεγονός ότι μια απολίνωση των σαλπίγγων, ή έχουν IUD ή προηγούμενο ιστορικό της έκτοπης κύησης.

Αν είστε ήδη λαμβάνουν θεραπείες γονιμότητας και να πάρει έγκυος, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας.

Διάγνωση:

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί μία έκτοπη κύηση. Εάν τα συμπτώματα δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε μια έκτοπη κύηση, ο γιατρός σας θα αρχίσει την εξέταση εκτελώντας ένα υπερηχογράφημα και μια εξέταση αίματος. Ο συνδυασμός και των δύο τεστ εγκυμοσύνης ορμόνη αίματος και της πυελικής δοκιμή υπερήχων βοηθά να καθιερώσει μια καλύτερη διάγνωση.

Εξέταση αίματος:

Μια εξέταση αίματος ελέγχει τα επίπεδα της ορμόνης ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG). Αν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά, αλλά όχι τόσο όσο χρειάζεται για να είναι, τότε μπορεί να είναι μια έκτοπη κύηση. Αν δεν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πόνο, αλλά εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το αποτέλεσμα, η δοκιμή μπορεί να επαναληφθεί.

Υπέρηχος:

Διακολπικό υπερηχογράφημα βοηθήσει να ανιχνεύσει μια έκτοπη κύηση. Εδώ, ένας ανιχνευτής δι ‘υπερήχων ολισθαίνει μέσα στον κόλπο και οι εικόνες ελέγχονται σε μια οθόνη. Ο ειδικός υπερήχων παρατηρεί προσεκτικά τη μήτρα και τους σωλήνες. Αν βλέπει ένα έμβρυο στη σάλπιγγα, είναι μια έκτοπη κύηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το έμβρυο θα πεθάνουν, δεδομένου ότι δεν μπορεί να επιβιώσει σε μια έκτοπη κύηση. Εδώ, μπορεί να παρατηρήσετε ένα πρησμένο σωλήνα μαζί με κάποια θρόμβους στο αίμα και τους ιστούς.

Στη συνέχεια, ο ειδικός υπερήχων θα εξετάσει τη μήτρα. Αν το τεστ εγκυμοσύνης είναι θετικό, αλλά δεν μπορούσε να βρει το έμβρυο, μπορεί να είναι ένα σημάδι της έκτοπης κύησης. Υπάρχουν επίσης πιθανότητες που μπορεί να είναι στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης, ή μπορεί να έχετε αποβάλει. Ο γιατρός σας θα συνεχίσει να σας εξετάσει μέσα από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος και εξετάσεις υπερήχων μέχρι που καθιερώνει μια σωστή διάγνωση.

Άλλες διαγνωστικές δοκιμές:

Αν οι παραπάνω δοκιμές δεν είναι πειστικές, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια Διαστολή και απόξεση (D & C) χειρουργική επέμβαση για να εντοπίζει και να απομακρύνει το ανεπιθύμητο ιστού από τη μήτρα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να πάει για λαπαροσκόπηση. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου μια μικρή κάμερα εισάγεται στην κοιλιακή περιοχή για να δείτε τις εσωτερικές δομές, για να ανιχνεύσει μια έκτοπη κύηση.

Θεραπεία:

Η θεραπεία εξαρτάται από τη βάση της διάγνωσης, όπως το στάδιο της εγκυμοσύνης, ορμονικά επίπεδα και τα συμπτώματά σας.

Οι μέλλοντες Διαχείρισης:

Αν έκτοπη εγκυμοσύνη σας ανιχνεύεται πολύ νωρίς μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες και θα παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα, τότε υπάρχει μια επιλογή για τις μέλλουσες διαχείρισης. Η επιλογή δεν είναι να υποβληθούν σε θεραπεία, μόνο μια επιλογή «βλέποντας και κάνοντας».

Σχεδόν το 50% των εκτοπικές εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή. Αν το τεστ εγκυμοσύνης ορμονών στο αίμα και το υπερηχογράφημα δείχνουν μηδέν αποτελέσματα, τότε μέλλουσες διαχείρισης είναι σκόπιμο. Όμως, σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένες γυναίκες που επιλέγουν τη μέθοδο μπορεί να εξακολουθούν να απαιτούν ιατρική ή χειρουργική θεραπεία αργότερα.

Ιατρική περίθαλψη:

Αν ορμονικά επίπεδα φροντίδας υγείας διαγνώσεις παροχέα σας σε χαμηλά επίπεδα την εγκυμοσύνη, δεν φαίνεται κτύπο της καρδιάς και τα λεπτά συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της κύησης, ιατρική περίθαλψη είναι ευεπηρέαστους. Περιλαμβάνει έγχυση ενός αντικαρκινικού φαρμάκου, μεθοτρεξάτη (Trexall, Rheumatrex) στο μηρό. Αυτό το φάρμακο, αναστέλλει την εγκυμοσύνη. Μερικές γυναίκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ιατρική θεραπεία, ενώ μερικοί μπορεί να απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Η μεθοτρεξάτη θεραπεία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας και οι παρενέργειες είναι αρκετά σπάνια. Παράγοντες όπως το μέγεθος του εμβρύου και οι συγκεντρώσεις της ορμόνης hCG βοηθήσει το γιατρό να επιλέξει την ιατρική περίθαλψη. Επίσης, η ιατρική θεραπεία είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη της έκτοπη κύηση.

Χειρουργική θεραπεία:

Εάν η έκτοπη κύηση ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια λαπαροσκόπηση, ο χειρουργός θα αφαιρέσει άμεσα τον ιστό κατά τη διάρκεια της διάγνωσης. Αν όχι κατά τη διάρκεια της διάγνωσης, υπάρχει και μια άλλη χειρουργική μέθοδος που ονομάζεται σαλπιγγεκτομή ότι ο χειρουργός σας μπορεί να προτιμούν. Περιλαμβάνει απομάκρυνση της σάλπιγγας και την εγκυμοσύνη μέσω δύο μικρών τομών.

Είναι επίσης δυνατό να διατηρηθεί η σάλπιγγα και αφαιρέστε το έμβρυο χωρίς την καταστροφή ή ρήξη του σωλήνα. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται Salpingotomy. Είναι υποβαλλόμενος αν έχεις μόνο μία σάλπιγγα, ή ο άλλος σωλήνας φαίνεται να είναι ανθυγιεινό.

Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τα οφέλη και τους κινδύνους της κάθε θεραπείας πριν προβεί σε οποιαδήποτε. Θα μεριμνήσει ώστε να σας προσφέρει την απαιτούμενη υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος μετά είχατε έκτοπη κύηση;

Οι περισσότερες γυναίκες που βιώνουν μια έκτοπη κύηση θα έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη στο μέλλον. Δεν έχει σημασία αν ένας από τους σάλπιγγες αφαιρείται από το ένα υγιές σωλήνα εργασίας είναι αρκετά για να βοηθήσει τη γονιμοποίηση. Όσο νωρίτερα αποτρέψει μια έκτοπη κύηση, η μικρότερη η βλάβη στο σωλήνα και το μεγαλύτερο είναι οι πιθανότητες να γίνει και πάλι έγκυος.

Αν μια λοίμωξη ή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια ήταν οι αιτίες για έκτοπη κύηση σας, στη συνέχεια, να πάρει τους αντιμετωπίζονται βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης. Αλλά, αν η έκτοπη κύηση συμβαίνει λόγω απολίνωση των σαλπίγγων ή έκθεση σε διαιθυλοστριλβοιστρόλη (DES), υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν να προγραμματίσετε μια επόμενη εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να αφήσετε ένα ποιοτικό χρόνο για να θεραπεύσει το σώμα και το μυαλό σας. Ελέγξτε με το γιατρό σας σχετικά με την παροχή συμβουλών ομάδες και να εξετάσει να πάρει κάποια παροχή συμβουλών για τον εαυτό σας και το σύντροφό σας.

Ελπίζουμε οδηγός μας βοήθησε ώστε να μάθετε περισσότερα για την έκτοπη κύηση.