Η αλήθεια είναι ότι τα άρθρα μου τα γράφω μάλλον παράξενες ώρες και σε παράξενες στιγμές. Μπορεί να γράψω στο αεροπλάνο ενώ ταξιδεύω, στον καναπέ στο τέλος μιας μέρας, στο γραφείο μου ανάμεσα σε κενά συνεδριών ή στην αγαπημένη μου γωνιά του σπιτιού μου, στα μαξιλάρια όπου διαβάζω τα παραμύθια στους γιους μου.
Για κάποιον λόγο όμως αυτό το άρθρο δεν είχε τη μορφή που ήθελα και ενώ δοκίμασα όλα αυτά τα σημεία δεν μπορούσα να το γράψω. Ίσως γιατί η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για μένα. Ίσως γιατί έπρεπε να βρω εκείνη την σωστή στιγμή…
Ψυχολόγος, μαμά, έχω δει πολλές γυναίκες να βασανίζονται από την κατάθλιψη μετά την γέννηση των παιδιών τους, έχω ακούσει πολλές σκέψεις και φόβους τους για να κάνουν δεύτερο παιδί, όπως έχω δει και τους συντρόφους τους, άλλους πολύ υποστηρικτικούς και άλλους λιγότερο.
Η επιλόχειος όμως κατάθλιψη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμάς τις γυναίκες. Νομίζω ότι συχνά ταλαιπωρούμαστε και δεν θέλουμε να παραδεχτούμε πόσο υποφέρουμε…. και αφήνουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις διαταραχές στη διάθεσή μας να μας βασανίζουν.
Αμφισβητούμε συχνά τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας, κλαίμε και νιώθουμε ενοχικά που το κάνουμε και προσπαθούμε να κρύψουμε τα δάκρυά μας ή να το κάνουμε όταν δεν θα μας βλέπει κανένας.
Έντονα ξεσπάσματα σχεδόν καθημερινά, υστερία, φοβίες που δεν είχε, μεγάλο φόβο για την απώλεια, ξαφνικό σκοτείνιασμα και σκέψεις ότι ακόμα σιγοβράζει μέσα της η επιλόχειος κατάθλιψη για τη Μαρία Κορινθίου.
Εμμονή με το παιδί της, ανησυχία μήπως το πληγώσει, αίσθημα ανεπάρκειας, σκέψη ότι θα έπαιρνε τις χειρότερες αποφάσεις στη ζωή της για την Adele.
Αίσθημα ντροπής όταν το άκουσε πρώτη φορά, προσπάθεια να το κρύψει και επιδείνωση για την Μπρουκ Σιλντς.
Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στη ζωή της, οδυνηρά εξουθενωτικό, αίσθημα ότι είναι ρομπότ, αδυναμία να νιώσει το παραμικρό συναίσθημα, χωρίς μητρικά ένστικτα, αλλά και ευκαιρία για να ανακαλύψει θέματα τα οποία προϋπήρχαν και η επιλόχειος κατάθλιψη τα έφερε στην επιφάνεια για την Gwyneth Paltrow.
Αδυναμία να κοιμηθεί, ταχυκαρδία, ευάλωτα συναισθήματα που έφταναν μέχρι τον αυτοκτονικό ιδεασμό για την Courtney Cox, που άρχισε να παλεύει με την επιλόχειο κατάθλιψη έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της.
Αντιφατικά συναισθήματα για την Carnie Wilson η οποία ένιωθε να κατακλύζεται από αγάπη και χαρά και μετά λύπη και φόβο, φόβο ότι θα αποτύχει με το παιδί, σκέψεις ότι μπορεί να πέσει το παιδί ή να του κάνει κακό.
Για την Lisa Rinna η επιλόχειος κατάθλιψη συνοδεύτηκε με σκέψεις ότι θα κάνει κακό σε όλη της την οικογένεια, σε σημείο που έκρυψε όλα τα μαχαίρια από το σπίτι καθώς κυριαρχούσε μέσα της ο φόβος ότι θα τους βλάψει.
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να συνεχίσω για αρκετή ώρα αναφέροντάς σας και άλλους διάσημους και μη που παραδέχτηκαν τη μάχη τους με την επιλόχειο κατάθλιψη. Δεν είναι όμως αυτή η πρόθεσή μου.
Η πρόθεσή μου είναι να σας δείξω τα πολλαπλά πρόσωπα που έχει η επιλόχειος κατάθλιψη. Πολλά και συχνά αντιφατικά, με κυρίαρχα τις διαταραχές του συναισθήματος, τις ενοχές και την ντροπή, τις διαταραχές στη μνήμη, στην συγκέντρωση και στην αντίληψη, την εσωστρέφεια, την απουσία διάθεσης ενασχόλησης με τον εαυτό μας και τους άλλους, τους φόβους.
Η μητρότητα είναι μία μοναδική περίοδος για την γυναίκα, την οποία η καθεμιά μας την βιώνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Ίσως γιατί για κάποιες από εμάς η εγκυμοσύνη ήταν τυχαία, ίσως γιατί μπορεί να μην είμασταν συναισθηματικά και ψυχικά ώριμες, ίσως γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να συνέπεσε με προβλήματα στην σχέση μας με τον σύντροφό μας ή με οικονομικά προβλήματα. Ανεξάρτητα από όλα αυτά όμως η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος γεμάτη προσδοκίες για την γυναίκα, προσδοκίες που χτίζονται από τον εαυτό της για τον νέο ρόλο της και από τους άλλους, Οι προσδοκίες όμως γεννούν άγχος, συχνά πιο έντονο από αυτό που μπορούμε να διαχειριστούμε.
-Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε εκείνον τον μοναδικό για εσάς τρόπο που θα σας ανακουφίζει και που θα σας εκτονώνει.
-Εστιάστε στο ότι πρέπει να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε.
-Προσπαθήστε να ακούσετε τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας.
-Δεν χρειάζεται να πιεστείτε, όπως δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα μόνη σας. Γι’ αυτόν υπάρχουν οι άνθρωποι γύρω μας.. Για να τους απλώσουμε το χέρι και να ζητήσουμε βοήθεια.
-Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια. Και εάν δεν τα καταφέρνετε, μην φοβηθείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο.
Η μητρότητα είναι μία μοναδική στιγμή, γεμάτη προκλήσεις, δυσκολίες αλλά και με πολλές λύσεις. Αρκεί να τις δούμε και να αφεθούμε στην απόλαυση του νέου μας ρόλου.
Θυμηθείτε να δίνετε αξία στον εαυτό σας…. Γιατί αν δεν του δώσετε εσείς, δεν θα σας δώσει κανένας την αξία που σας αρμόζει.