10 πράγματα που όλες οι μαμάδες πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το 2017

10 πράγματα που όλες οι μαμάδες πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το 2017

μαμάδες

Ένας καινούριος χρόνος είναι πάντα αφορμή για να κάνουμε κάποια ξεκαθαρίσματα στη ζωή μας… 

[babyPostAd]Η μητρότητα, εκτός από την απόλυτη ευτυχία, φέρνει στη ζωή μιας γυναίκας και πολλές ενοχές, προκαταλήψεις και άλλες «κακές συνήθειες» που καλό είναι να εγκαταλείψουμε, για χάρη δική μας αλλά και των παιδιών μας. Φέτος, λοιπόν, ας υποσχευθούμε στον εαυτό μας ότι θα αφήσουμε πίσω μας…

…τις ενοχές

Οι περισσότερες μαμάδες αισθανόμαστε τύψεις απέναντι στα παιδιά μας για διάφορα πράγματα, πολλά από τα οποία δεν περνάνε καν από το χέρι μας. Κάποιες από εμάς νιώθουμε άσχημα που χρειάστηκε να κάνουμε καισαρική, που δεν καταφέραμε να θηλάσουμε για περισσότερους από έξι μήνες, που αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στη δουλειά αφήνοντας σε νταντάδες το μωρό όταν ήταν μόλις δύο μηνών ή που εγκαταλείψαμε την καριέρα μας για να μείνουμε στο σπίτι και να το μεγαλώσουμε. Ας σταματήσουμε αυτό το φαύλο κύκλο. 

…την κριτική

«Ακόμα δεν έχει βγάλει τις πάνες;», «Σ’ αυτή την ηλικία, το δικό μου μιλούσε κανονικά»… Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε μια άποψη για τα πάντα κι αυτό είναι απλά μέρος της ανθρώπινης φύσης. Ας κρατήσουμε όμως αυτή τη γνώμη για τον εαυτό μας. Εάν κάποιος δεν έχει ζητήσει τη γνώμη μας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να του την πούμε.

…το κινητό μας

Εάν είστε από τους ανθρώπου που παίρνουν μαζί το κινητό τους ακόμα κι όταν πηγαίνουν από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ίσως έχει έρθει η στιγμή να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της «απεξάρτησης». Όπως βάζετε (ή έχετε σκοπό να βάλετε) όρια στη χρήση της τηλεόρασης και του υπολογιστή από τα παιδιά σας, έτσι πρέπει κι εσείς να ελαχιστοποιήσετε τις ώρες που περνάτε μιλώντας στο τηλέφωνο ή κάνοντας surfing στο διαδίκτυο, Σκεφτείτε ότι το χρόνο αυτό τον στερείτε από την οικογένειά σας. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά απο περισπασμούς τουλάχιστον όση ώρα περνάτε κοντά στα παιδιά σας.

…τις συγκρίσεις

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σχετικά με το πότε «πρέπει» να μιλήσει, να περπατήσει ή να βγάλει τις πάνες, αυτά όμως είναι εντελώς ενδεικτικά και χρησιμεύουν μόνο για να μπορεί ο παιδίατρος να παρακολουθεί την εξέλιξη κάθε παιδιού κι όχι για να βάλουν τις μαμάδες σε ένα είδος άτυπου ανταγωνισμού. Αν λοιπόν δεν θέλετε να βάλετε κι άλλα άγχη στη ζωή σας σταματήστε να συγκρίνετε το παιδί σας με τα αλλα στην παιδική χαρά. Αντιμετωπίστε το παιδί σας σαν αυτό που είναι κι αυτό που περιμένετε ότι θα είναι!

…την «υποχρέωση» να είναι τα παιδιά μας πάντα χαρούμενα

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα, όμως εάν μπορούν να είναι χαρούμενα μόνο εάν τα αφήσουμε να φάνε ολόκληρο το σακουλάκι με τις καραμέλες, τότε είναι υποχρέωσή μας να τους στερήσουμε τη χαρά αυτή τη φορά. Έχετε πάντα υπόψη ότι στόχος όλων μας είναι να μεγαλώσουμε παιδιά που θα γίνουν καλοί άνθρωποι και πολλές από τις δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να το πετύχουν περνάνε μέσα από την απογοήτευση, την ανία και τη δυσαρέσκεια. 

…την άποψη ότι τα κάνουμε όλα καλύτερα από τους μπαμπάδες

Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: οι σημερινοί μπαμπάδες είναι μια χαρά γονείς! Οι περισσότεροι θα ετοιμάσουν το παιδί για το σχολείο, θα φτιάξουν κάτι πρόχειρο για φαγητό, μερικοί θα βάλουν ακόμα και σκούα ή πλυντήριο. Αρκεί να τους δώσουμε την ευκαιρία να το κάνουν χωρίς να τους κριτικάρουμε και χωρίς να θεωρούμε δεδομένο ότι θα τα θαλασσώσουν χωρίς εμάς! Σκεφτείτε το… δεν συμφέρει κανέναν να νιώθουν ότι δεν θα τα καταφέρουν!

…την απαίτηση να χάσουμε εκείνα τα κιλά που έμειναν από την εγκυμοσύνη

Οκ, μπορεί να υπάρχουν ακόμα δύο ή τρία ή οχτώ περιττά κιλά… Μπορεί να έχουμε ραγάδες στην κοιλιά ή πεσμένο στήθος… Υπάρχουν δύο επιλογές: είτε θα βάλουμε στόχο να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας με τρόπους που δεν απειλούν την υγεία μας και μπορούν να ενταχθούν με ευκολία στο καθημερινό πρόγραμμά μας είτε θα αποδεχτούμε ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να φορέσουμε τα εφαρμοστά τζιν που μας έκαναν πριν την εγκυμοσύνη και θα χαλαρώσουμε.

…τα λάθη που έχουμε κάνει

Ναι, δωροδοκήσατε το παιδί με μπισκότα προκειμένου να καθίσει φρόντιμο όσο εσείς πίνατε καφέ με τη φίλη σας. Καυγαδίσατε με τον άντρα σας ενώ το παιδί βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο και σίγουρα μπορούσε να σας ακούσει. Και σύμφωνα με μια έρευνα που κάπου διαβάσατε, αυτό μπορεί να έχει τις χειρότερες συνέπειες για την ψυχολογία του. Όσο μεγάλο κι αν θεωρείτε ότι ήταν το λάθος σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να γυρίσετε πίσω το χρόνο για να το διορθώσετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συγχωρέσετε τον εαυτό σας και να αποδεχτείτε ότι μια άστοχη κίνηση δεν αρκεί για να διαγράψει όλα αυτά που κάνετε για τα παιδιά σας κάθε μέρα. 

…τη μητέρα που θα θέλαμε να είμαστε

Δεν υπάρχει γυναίκα που περιμένει ή μόλις έχει κάνει παιδί που δεν έχει εντελώς μη ρεαλιστικές θεωρίες για τη μητρότητα του τύπου «το δικό μου παιδί δεν θα φάει καθόλου ζάχαρη πριν κλείσει τα 2» ή «εγώ δεν πρόκειται να χαθώ με τις φίλες μου επειδή θα κάνω παιδί». Όταν σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτή την καταπληκτική μαμά που υπάρχει στη φαντασία μας, θα μπορέσουμε να γίνουμε στ’ αλήθεια καταπληκτικές -αλλά με πιο «ανθρώπινους» όρους!

Πηγή:mamamia.gr

Διαβάστε ακόμη:

10 φράσεις που οι μπαμπάδες δεν πρέπει ποτέ να λένε στις μαμάδες

Τα παιδιά φέρονται 800% χειρότερα όταν είναι μπροστά η μαμά τους!

Μαμά σε απόγνωση!