Είναι γεγονός ότι τα πιτσιρίκια είναι σκανταλιάρικα και μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στο σπίτι θέτοντας παράλληλα την σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε;
Αρχικά, «ασφαλίζοντας» το σπίτι και ιδιαίτερα τα μέρη εκείνα του σπιτιού τα οποία είναι περισσότερο επικίνδυνα για εκείνο.
Καλώδια. Για να μην αποτελέσουν κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή «μπουρδουκλώματος» για το παιδί σας φροντίστε να τα δέσετε καλά μεταξύ τους και να τα κολλήσετε σε τοίχους και πατώματα.
Επικίνδυνες ουσίες. Τα παιδιά βάζουν σχεδόν τα πάντα στο στόμα τους, γι’ αυτό μην αφήνετε τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να καταπιούν, καθώς και αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό στο σπίτι σε σημείο που να μπορούν να τα φτάσουν.
Φωτιά. Προφανώς τα παιδιά απαγορεύεται να παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες και οτιδήποτε εύφλεκτο, επομένως κλειδώστε οτιδήποτε ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ή τοποθετήστε το σε ύψος που να μην μπορούν να το φτάσουν.
Έπιπλα και τηλεοράσεις. Χρησιμοποιήστε ειδικά λουριά για να δέσετε τις φλατ τηλεοράσεις που στηρίζονται σε τραπεζάκια και μπορεί να πέσουν με ένα απλό τράνταγμα, βεβαιωθείτε ότι τα ράφια (σε βιβλιοθήκες και τοίχους) είναι αρκετά στιβαρά, ώστε αν στηριχτεί το παιδί πάνω τους δεν θα πέσουν, και ελέγξτε πόσο καλά στέκονται άλλα βαριά έπιπλα στο σπίτι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πάνω στο παιδί αν αυτό τα κουνήσει ή επιχειρήσει να τα τραβήξει.
Στον ύπνο. Είναι αυτονόητο ότι η κούνια στην οποία κοιμάται το μωρό σας έχει στιβαρά κάγκελα, σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους ώστε να μην χωρά το κεφάλι του. Επίσης, όταν κοιμάται το μωρό στην κούνια φροντίστε να αφαιρείτε όλα τα λούτρινα αρκουδάκια ή τις βαριές κουβέρτες που μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία.
Γωνίες. Βάλτε καλύμματα στις έντονες γωνίες των επίπλων/σκαλιών/πορτών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το παιδί στο κεφάλι.
Φάρμακα. Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του σπιτιού είναι το ντουλαπάκι στο οποίο φυλάτε τα φάρμακά σας, επομένως φροντίστε να το έχετε πάντα ασφαλισμένο. Επίσης, αποφεύγετε να παίρνετε φάρμακα μπροστά στο παιδί γιατί, βλέποντάς σας, μπορεί να θέλει να σας μιμηθεί και να αρχίσει να καταπίνει ό,τι μικροαντικείμενο βρίσκει. Τέλος, μην αποκαλείτε ποτέ ένα χάπι «καραμελίτσα».
Μπρίζες. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε ειδικά καλύμματα πρίζας και να μάθετε στο παιδί σας ότι είναι απολύτως απαγορεύεται να βάζει τα δάχτυλά του σε αυτές.
Πόρτες. Προστατέψτε τα δάχτυλα του παιδιού σε περίπτωση ατυχήματος με το να τοποθετήσετε στις πόρτες ειδικά προστατευτικά δαχτύλων, τα οποία εμποδίζουν την πόρτα από το να κλείσει τελείως.
Ζώα και φυτά. Αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι να ελέγχετε πάντα την υγεία τους και να σιγουρεύεστε ότι τους έχετε κάνει όλα τα εμβόλια. Επίσης, ποτέ μην αφήνετε το παιδί μόνο του με κάποιο κατοικίδιο. Όσον αφορά τα φυτά, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι τοξικά σε περίπτωση κατάποσής και έχετέ τα σε ασφαλές ύψος.