11 Απορίες για την αντισύλληψη… Το να κάνεις έκτρωση είναι έγκλημα!

Σήµερα, αρκετές αντισυλληπτικές µέθοδοι είναι στη διάθεση κάθε γυναίκας, ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη απέναντι στο µείζον ζήτηµα της αντισύλληψης. Χάπι ή διάφραγµα; Προφυλακτικό, σπιράλ ή διακεκοµµένη συνουσία; Ποια είναι η καταλληλότερη αντισυλληπτική µέθοδος; Ο µαιευτήρας χειρουργός- γυναικολόγος κ. Γιάννης Περιστέρης, αποκαλύπτει τα υπέρ και τα κατά της κάθε µεθόδου.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές μέθοδοι αντισύλληψης;

Διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: α. φυσικές µέθοδοι (διακεκοµµένη συνουσία, περιοδική αποχή), β. ορµονικές µέθοδοι (αντισυλληπτικά χάπια, επείγουσα αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης, κολπικός δακτύλιος, ενδοµήτριο σύστηµα απελευθέρωσης προγεστερόνης), γ. ενδοµητρικά σπειράµατα (σπιράλ), δ. µέθοδοι φραγµού (ανδρικά προφυλακτικά, η αποτελεσµατικότητά τους κυµαίνεται από 64-97%, γυναικείος σπόγγος) και ε. χειρουργική λαπαροσκοπική απολίνωση σαλπίγγων.

2. Ποια μέθοδος είναι η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα σήμερα και γιατί;

Δυστυχώς, η πιο δηµοφιλής µέθοδος στην Ελλάδα παραµένει η …διακοπή κύησης, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σηµαντική µείωση των εκτρώσεων (κάθε χρόνο πραγµατοποιούνται περίπου 100.000). Κι αυτό, παρά την αυξηµένη χρήση του προφυλακτικού από το φόβο του AIDS και την αύξηση της χρήση αντισυλληπτικών (στο 8-10%, από 6-8%). Σε όλη την Ευρώπη, η πιο δηµοφιλής και ασφαλής µέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό δισκίο, που θεωρείται ένα από τα πιο αυστηρώς επιστηµονικά ελεγµένα φάρµακα στον κόσµο. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες, η χρήση του φτάνει το 50%.

3. Υπάρχει μέθοδος που προσφέρει ασφάλεια 100%;

Η µέθοδος που προσφέρει 100% ασφάλεια σε γυναίκες που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη γέννηση των παιδιών τους είναι η λαπαροσκοπική απολίνωση (δέσιµο) σαλπίγγων. Στον αντίποδα, η λιγότερη αξιόπιστη µέθοδος αντισύλληψης είναι η διακεκοµµένη συνουσία.

4. Τι πλεονεκτήματα έχουν τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά;

  • Προσφέρουν υψηλή αντισυλληπτική προστασία και µειώνουν την πιθανότητα εξωµήτριου κύησης.
  • Ρυθµίζουν την περίοδο σε γυναίκες/έφηβες που παρουσιάζουν αραιοµηνόρροια ή µηνοµητρορραγίες.
  • Διορθώνουν την αναιµία και την έλλειψη σιδήρου.
  • Μειώνουν το πόνο της περιόδου (δυσµηνόρροια).
  • Έχουν ευεργετική δράση στην περίπτωση των πολυκυστικών ωοθηκών και της ακµής.
  • Έχουν θέση στην πρόληψη και στη θεραπεία της ενδοµητρίωσης.
  • Μειώνουν την εµφάνιση καλοηθών κύστεων και ινοαδενωµάτων στους µαστούς και των καλοηθών κύστεων των ωοθηκών.
  • Μειώνουν την πιθανότητα εµφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Οι χρήστριες έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών, ακόµα κι αν χρησιµοποιήσουν αντισυλληπτικά για µόλις 3-6 µήνες.
  • Ελαττώνουν τη συχνότητα υπερπλασίας του ενδοµητρίου.
  • Μειώνουν τον καρκίνο του ενδοµητρίου. Οι χρήστριες αντισυλληπτικών για 4 χρόνια έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο ενδοµητρίου, τα επόµενα 15 χρόνια.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εµφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Θεωρείται ότι προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

Με τα αντισυλληπτικά νέας γενιάς που κυκλοφορούν στα φαρµακεία ΔΕΝ αυξάνεται το σωµατικό βάρος της γυναίκας.

5. Πως δρα «το χάπι»;

Αναστέλλοντας πλήρως την ωοθυλακιορρηξία. Εφόσον δεν υπάρχει ωοθυλακιορρηξία, δεν µπορεί να υπάρξει γονιµοποίηση ωαρίου, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση εγκυµοσύνης.

6. Γιατί έχουν κατηγορηθεί τα αντισυλληπτικά για καρκινογένεση; πόσο βάσιμος είναι αυτός ο φόβος;

Η µεγαλύτερη στο είδος της έρευνα, που συµπεριέλαβε 162.000 γυναίκες (Women’s Health Initiative), έδειξε ότι τα αντισυλληπτικά χάπια µειώνουν κατά 70% τον κίνδυνο να προσβληθεί η γυναίκα από οποιαδήποτε µορφή καρκίνου, µετά από 4 χρόνια λήψης.

Δεν έχει παρατηρηθεί σχέση µεταξύ της λήψης αντισυλληπτικών και της εµφάνισης καρκίνου του µαστού, του παχέος εντέρου ή της ουροδόχου κύστεως.

7. Πρέπει να υπάρχει διακοπή στη λήψη του χαπιού, για να «ξεκουράζεται» ο οργανισμός;

Από τη διακοπή της λήψης των χαπιών δεν προκύπτει καµία ωφέλεια για τον οργανισµό. Οι γυναίκες µπορούν να τα παίρνουν για πολλά χρόνια, χωρίς παύση. Ούτως ή άλλως, ο οργανισµός «ξεκουράζεται» την εβδοµάδα της διακοπής, όταν ξεκινά η έµµηνος ρύση.

8. Διαφοροποιείται η μέθοδος που θα επιλεγεί, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας;

Σαφώς, η µέθοδος αντισύλληψης διαφοροποιείται ανάλογα µε την ηλικία της γυναίκας και από το αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της τεκνοποίησης. Σε γυναίκες 16-40 ετών, η προτεινόµενη µέθοδος είναι το αντισυλληπτικό δισκίο. Σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την γέννηση των παιδιών τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, η καλύτερη µέθοδος αντισύλληψης είναι η τοποθέτηση ενδοµητρικού σπειράµατος (σπιράλ). Σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 που είναι απόλυτα βέβαιες πως δεν θέλουν άλλα παιδιά, η ασφαλέστερη µέθοδος και χωρίς καµία παρενέργεια είναι η λαπαροσκοπική απολίνωση των σαλπίγγων.

9. Η οικονομική κρίση έχει εντείνει την προσοχή των γυναικών στην αντισύλληψη;

Είναι γεγονός ότι στην οικονοµική δυσπραγία, ο προγραµµατισµός της οικογένειας για εγκυµοσύνη έρχεται σε δεύτερη µοίρα. Πολλές Ελληνίδες σήµερα, αποφασίζουν να αναβάλουν τη δηµιουργία οικογένειας ή τον ερχοµό ενός παιδιού για αργότερα.

10. Είναι επιπόλαιοι οι Έλληνες στο θέμα της αντισύλληψης;

Οι Έλληνες άνδρες αντιµετωπίζουν εντελώς επιφανειακά το θέµα της αντισύλληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% των ανδρών ηλικίας 20-32 ετών θεωρούν ότι η αντισύλληψη είναι υποχρέωση της γυναίκας.

11. Τι φέρνει η επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης μέρας);

Το χάπι της επόµενης µέρας αποτελεί µια «πυροσβεστική», έκτακτη ανάγκη αντισύλληψης, που προλαβαίνει την εγκυµοσύνη, µετά από σεξουαλική επαφή που έγινε χωρίς προφυλάξεις. Εµποδίζει την εµφύτευση στη µήτρα του γονιµοποιηµένου ωαρίου, καθώς µεταβάλλει το ενδοµήτριο (εσωτερικό της µήτρας), κάνοντάς το αφιλόξενο για να προχωρήσει η εγκυµοσύνη. Η λήψη του χαπιού της επόµενης µέρας συνήθως φέρνει την περίοδο νωρίτερα. Η αποτελεσµατικότητά του κυµαίνεται σε 75-80%. Με άλλα λόγια, είναι δυνατόν η γυναίκα να µείνει έγκυος, παρόλο που πήρε το χάπι της επόµενης µέρας. Γι’ αυτό και η επείγουσα αντισύλληψη δεν µπορεί να αντικαταστήσει το αντισυλληπτικό δισκίο.

Γιάννης Περιστέρης M.D, PHD
Επιστηµονικός συνεργάτης ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ- ΙΑΣΩ- ΡΕΑ –ΛΗΤΩ,
Λ. Κηφισίας 23, Αθήνα

τηλ. 210.7485754, 6932229697
www.peristeris.gr
e-mail: [email protected]

Aν σας άρεσε το άρθρο,πατήστε Share… και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!